Αρχειο

Ηλίας Βλαχάκης

«Ο δημόσιος χώρος είναι η προέκταση του σπιτιού, ή της επιχείρησής μας»

14429-78756.jpg
Σταυρούλα Παναγιωτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 479
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
66325-147439.jpg

Aρχιτέκτονας του ΕΜΠ και ιστιοπλόος, ο Ηλίας Βλαχάκης, Αθηναίος πέμπτης γενιάς, ασχολείται με το εμπόριο από το 1984. Με δικό του κατάστημα στην οδό Κανάρη, το γνωστό σε όλους μας Mah Jong, είναι σήμερα Γ.Γ. του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές κατεβαίνει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Δικαίωμα στην πόλη» του Γιώργου Καμίνη. Του ζητήσαμε την άποψή του σχετικά με μερικά από τα σημαντικά θέματα της πόλης.


Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να ασχοληθείτε πιο ενεργά με το δήμο;

Κατ’ αρχήν η εκτίμηση που έτρεφα πάντα για το πρόσωπο του Γιώργου Καμίνη. Μετά, η στενή συνεργασία που είχα με το δήμο ως Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για θέματα που αφορούν στο περιβάλλον των επιχειρήσεών μας, μου έδειξε ότι είναι απαραίτητο στην επόμενη περίοδο οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών κλάδων να συμμετέχουν στα κέντρα λήψης και υλοποίησης των αποφάσεων για την Αθήνα. 

Ισχυρίζεστε ότι «ο δημόσιος χώρος είναι η προέκταση του σπιτιού, του μαγαζιού ή της επιχείρησής μας». Με ποιο τρόπο θα πεισθούν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας να το κάνουν πράξη; 

Σιγά-σιγά βλέπουμε όλο και πιο πολλούς συμπολίτες μας να ενδιαφέρονται για την ευταξία του περιβάλλοντος. Αυτούς πρέπει να ενισχύσουμε και με την εφαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου να προσπαθούμε καθημερινά έτσι ώστε να λιγοστεύουν αυτοί που παρκάρουν στις διαβάσεις, που πετάνε τα σκουπίδια τους στο δρόμο, που κάνουν «μαγαζί» τους τα πεζοδρόμια... Ας μπει ένα τέλος στην απαξίωση του δημόσιου χώρου και στην ανοχή ως προς την παραβατικότητα.

Βρίσκετε την Αθήνα μια πόλη καθαρή; Κι αν όχι πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα; Ποιες θα ήταν οι δικές σας προτεραιότητες;

Σίγουρα είναι πιο καθαρή απ’ ό,τι ήταν. Αλλά όπως ξέρουμε ο μεγάλος όγκος των σκουπιδιών δημιουργείται από τους επαγγελματίες. Καλό θα είναι η κάθε επιχείρηση να αποθηκεύει τα σκουπίδια της και η αποκομιδή τους να γίνεται συγκεκριμένες ώρες, που θα καθοριστούν σε συνεργασία με το δήμο. Επίσης έχει ήδη δρομολογηθεί η κατασκευή βυθιζόμενων κάδων που θα αλλάξει ριζικά το περιβάλλον. 

Ποια είναι η γνώμη σας για το κέντρο της πόλης, όπου και έχετε την επιχείρησή σας;

Το κέντρο είναι ένας θησαυρός. Το κλίμα, η κλίμακα και οι υποδομές (τα καλύτερα μουσεία, μοναδικοί αρχαιολογικοί χώροι, εξαιρετικοί χώροι πολιτιστικής δραστηριότητας, καταπληκτικά ξενοδοχεία και μία πολύ δυναμική αγορά) κάνουν το κέντρο το καλύτερο μέρος του κόσμου για να ζεις και να δουλεύεις. Όλα αυτά πρέπει απλώς να αναδειχτούν για να γίνει το κέντρο ο πιο ελκυστικός τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο.

Γιατί δεν αγαπούν οι Αθηναίοι την πόλη τους;

Γιατί η πλειονότητα των κατοίκων της Αθήνας δεν είναι Αθηναίοι. Ήρθαν από ανάγκη και έζησαν εδώ περίπου δυο γενιές σαν ξένοι. Όπως δεν υπήρξε ποτέ καμία κρατική μέριμνα για να συμφιλιωθούν αυτοί οι άνθρωποι με τη μοίρα τους, φυσικό είναι να μην αγαπούν αυτή την πόλη. Άλλωστε με τη ραγδαία και άναρχη ανάπτυξή της, η Αθήνα δεν ήταν ποτέ γι’ αυτούς φιλόξενη. Αυτό εμείς μπορούμε να το αλλάξουμε. 

Ποια είναι η γνώμη σας για τις εθελοντικές ομάδες καθαριότητας που έχουν δημιουργηθεί;

Πολύ θετική, αρκεί να γίνεται οργανωμένα και σε συνεργασία με το δήμο. Με τη σημερινή κρίση και την έλλειψη πόρων είναι απαραίτητη η συνδρομή των ιδιωτών.

Σαν Γ.Γ. του Εμπορικού Συλλόγου τι άποψη έχετε σχετικά με το ωράριο των καταστημάτων; Τι λέτε για το θέμα της Κυριακής; 

Το ωράριο και το θέμα των Κυριακών είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ενιαία για όλη την Αθήνα. Το νέο πλαίσιο των επτά Κυριακών είναι επαρκές. Ειδικά όμως για το κέντρο, πιθανόν να πρέπει να εξεταστεί και πάλι το θέμα του ωραρίου. Η τουριστική ανάπτυξη του κέντρου απαιτεί ένα, όχι διευρυμένο, αλλά άλλο παραγωγικό ωράριο.

Αν είχατε έναν ξένο φιλοξενούμενο, τι θα διαλέγατε να του δείξετε και γιατί;

Τι να πρωτοδιαλέξω; Σίγουρα θα τον παρότρυνα να μείνει στην Αθήνα τουλάχιστον μια βδομάδα, για να μπορέσει να κατανοήσει κάπως... την τρέλα μας και να απολαύσει τον πλούτο αυτής της πόλης.

Πείτε μας μερικούς λόγους για να σας προτιμήσουμε στις 18/5.

Είμαι πέμπτης γενιάς Αθηναίος, γεννήθηκα, κατοικώ και επιχειρώ στο κέντρο της πόλης. Η επιβίωσή μου εξαρτάται από αυτό. Δεν ανήκω σε κανένα πολιτικό κόμμα και διόλου με ενδιαφέρει αυτό που λένε πολιτικό κόστος. Το στενά προσωπικό συμφέρον μου συμπίπτει με το συμφέρον του κάθε Αθηναίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ