Αρχειο

Κόψε 20% από το ενοίκιό σου!

Ο δικηγόρος Διονύσης Βραχάτης εξηγεί πώς, λόγω κρίσης, μπορείς να επαναδιαπραγματευτείς το ποσό που πληρώνεις

6336-14601_0.jpg
Διονύσης Βραχάτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6338-26102.jpg

Σε καιρούς κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα, απαιτούνται πολλές φορές κρίσιμες και ρηξικέλευθες αποφάσεις. Η οικονομική θύελλα δεν επηρεάζει μόνον όσους ασχολούνται άμεσα με το εμπόριο (εμπόρους, καταστηματάρχες, ελεύθερους επαγγελματίες), αλλά και όσους εμμέσως ζουν από αυτό, όπως οι ιδιοκτήτες ακινήτων επαγγελματικής στέγης. 

Δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό, πλέον, οι τελευταίοι να επιμένουν σε δεδομένα και όρους που συμφωνήθηκαν πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, όταν όλα πλέον γύρω μας ανατρέπονται από τη μια μέρα στην άλλη. Έτσι, αν ο εκμισθωτής μιας επαγγελματικής στέγης αρνείται να ακούσει την έκκληση του μισθωτή του για βοήθεια, παγώνοντας τη συμφωνηθείσα αναπροσαρμογή ή ακόμη και μειώνοντας το καταβαλλόμενο μίσθωμα, τότε έρχεται η δικαιοσύνη να υποκαταστήσει τη συναίνεση του ιδιοκτήτη.

Τον περασμένο Φλεβάρη το Πρωτοδικείο της Αθήνας με δύο γενναίες δικαστικές αποφάσεις αποφάσισε σε αντίστοιχες περιπτώσεις καταστηματαρχών του κέντρου της Αθήνας, να μην ισχύσουν οι προβλεπόμενες στα συμβόλαια αυξήσεις και τα ενοίκια να καθοριστούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση ότι: «Ο μισθωτής εμπορικής μίσθωσης μπορεί να ζητήσει την αναπροσαρμογή του οφειλόμενου μισθώματος, εφόσον λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων επήλθε αδιαμφισβήτητα τόσο ουσιώδης μεταβολή, ώστε με τις συγκεκριμένες συνθήκες η εμμονή του εκμισθωτή στην καταβολή του συμφωνηθέντος μισθώματος να είναι αντίθετη προς την ευθύτητα και την εντιμότητα που απαιτείται στις συναλλαγές και επιβάλλεται από τις αρχές της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών παρά την ανάγκη κατοχύρωσης της ασφάλειας των συναλλαγών, η οποία πρέπει πάντοτε να συνεκτιμάται…». 

Ήδη μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ένδυσης εφαρμόζουν μαζικές αναδιαπραγματεύσεις των ενοικίων στα καταστήματα που διατηρούν, προφανώς ακολουθώντας το παράδειγμα του Ελληνικού Δημοσίου για υποχρεωτική μείωση των μισθωμάτων που πληρώνουν οι δημόσιες υπηρεσίες, τουλάχιστον κατά 20%, από 1η Ιουλίου 2010.

Είναι δε βέβαιο ότι μετά τα παραπάνω σύντομα θα υποχρεωθούν και οι τράπεζες να επανεκτιμήσουν τους όρους και τις συμφωνίες κάτω από τις οποίες χορήγησαν δάνεια που τώρα καθίστανται δυσβάστακτα.

Να σημειωθεί ότι όσα ισχύουν για τη μίσθωση επαγγελματικής στέγης μπορούν αναλογικά και κατά περίπτωση να εφαρμοσθούν και στη μίσθωση κατοικίας, όπως και σε κάθε άλλη σύμβαση, εφόσον συντρέχει απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών όπως προβλέπεται στο αρ. 388 Αστικού Κώδικα. Ο μισθωτής οφείλει να επικαλεστεί και να αποδείξει αφενός ότι έχει υποστεί σημαντική και απρόβλεπτη μείωση των εισοδημάτων του και αφετέρου ότι το σπίτι που μισθώνει είναι απαραίτητο για την κάλυψη των βασικών στεγαστικών αναγκών της οικογένειάς του και ότι το μίσθωμα που καταβάλλει είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σύγκριση με τα τρέχοντα.

Εάν συντρέχει κάποια από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις και εφόσον ο ιδιοκτήτης δεν συναινεί στη μείωση του ενοικίου, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στο δικηγόρο του, προκειμένου να κατατεθεί αγωγή στο αρμόδιο αστικό δικαστήριο (ειρηνοδικείο ή μονομελές πρωτοδικείο) που θα επιληφθεί της υπόθεσης...

vrahatis@otenet.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ