Αρχειο

50 χρόνια «Whisky»

Η θρυλική ντισκοτέκ που γέννησε τη Rock&Roll σκηνή στη Δυτική Αμερική

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
58232-116390.jpg

Πολλές φορές μικρές λεπτομέρειες, αδιάφοροι φαινομενικά άνθρωποι ή απλά γεγονότα είναι ικανά να αλλάξουν την πορεία ολόκληρων δεκαετιών, συμπεριφορών και τάσεων. Φαντάζομαι πως όταν ο Paul Pacine ίδρυε τη ντισκοτέκ Whisky à Go Go στο Παρίσι το 1947(η οποία υπάρχει ακόμα αλλά έχει μετονομαστεί σε Club Jane), δε φανταζόταν κανείς ότι λίγα χρόνια αργότερα πατρονάροντας το όνομά της, θα άνοιγε η πρώτη αμερικάνικη ντισκοτέκ στο Λος Άντζελες και θα επηρέαζε σε τόσο μεγάλο βαθμό την πορεία της Rock & Roll σκηνής.

Το 1958, το πρώτο Whisky a Go- Go στη Βόρεια Αμερική άνοιξε στο Σικάγο, του Ιλλινόις, στη γωνία τωv οδών Rush και Chestnut. Ένα franchise της άνοιξε το 1966 στην M Street στη Georgetown της Ουάσιγκτον, DC, από τον εστιάτορα Jacques Vivien. Όμως σαν σήμερα, στις 11 Ιανουαρίου του 1964, ιδρύθηκε το Whisky της Sunset Strip από τους Elmer Valentine, Phil Tanzini, Shelly Davis, και το δικηγόρο Theodore Flier και χαρακτηρίστηκε «η πρώτη αμερικάνικη ντισκοτέκ». Ο Lou Adler αγόρασε μερίδιο στο Whisky στα τέλη της δεκαετίας του '70 ενώ ο Valentine πούλησε το δικό του γύρω στο 1990.

Αν και το κλαμπ είχε χαρακτηριστεί ως ντισκοτέκ, γεγονός που υποδηλώνει ότι προσέφερε μόνο ηχογραφημένη μουσική, το Whisky a Go Go άνοιξε με μια live μπάντα από τον Johnny Rivers και μια προκλητικά ντυμένη γυναίκα DJ, τη Rhonda Lane, που «στροβίλιζε» δίσκους μεταξύ των σετ από ένα απομακρυσμένο κλουβί στα δεξιά της σκηνής.

n

Ο Elmer Valentine , σ' ένα άρθρο του Vanity Fair το 2006, θυμάται ότι είχαν κανονίσει να έχουν μια γυναίκα DJ για να παίζει μουσική μεταξύ των σετ του Rivers, έτσι ώστε οι πελάτες να μπορούν να συνεχίσουν το χορό. Αλλά επειδή δεν υπήρχε αρκετός χώρος στο πάτωμα για την κονσόλα του DJ, είχε τοποθετημένη μια με γυάλινους τοίχους ψηλά πάνω από το δάπεδο. Βασικά, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για τη θέση της DJ, αλλά όταν η νεαρή νικήτρια τηλεφώνησε κλαίγοντας στον Valentine, τη βραδιά των εγκαινίων, για να του πει ότι η μητέρα της της απαγόρευσε να το κάνει, ο Valentine αναγκάστηκε να προσλάβει το κορίτσι του κλαμπ για τα τσιγάρα, την Patty Brockhurst. Ο Valentine γρήγορα προσέλαβε και δύο χορεύτριες, μία από τις οποίες, η Joanna LaBean, σχεδίασε την επίσημη go-go-girl στολή, ένα φόρεμα με κρόσσια και λευκές μπότες. 

Ο Rivers έκανε το «νεογέννητο» Whisky go-go πασίγνωστο με τραγούδια να ηχογραφούνται εν μέρει «ζωντανά στο Whisky». Για παράδειγμα, το συγκρότημα Miracles ηχογράφησε εκεί το τραγούδι «Going to a Go-Go» το 1966 (το οποίο καλύφθηκε το 1982 από τους Rolling Stones), και franchises του Whisky ξεπήδησαν σ' ολόκληρη τη χώρα. Το Whisky a Go Go ευθύνεται και για τη μεγάλη δημοτικότητα του χορού go-go.

Αναμφισβήτητα, η Rock & Roll σκηνή στο Λος Άντζελες γεννήθηκε όταν άνοιξε το Whisky, δεδομένου ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε πολλές μουσικές καριέρες, ειδικά για συγκροτήματα με βάση τη Νότια Καλιφόρνια. Οι Byrds, ο Alice Cooper, ο Buffalo Springfield, ο Smokestack Lightning και οι Love ήταν θαμώνες, ενώ οι γνωστοί πλέον «The Doors» ήταν η resident μπάντα του κλαμπ για λίγο, μέχρι που το ντεμπούτο του «Oedipal section» του άλμπουμ τους «The End» τους έστειλε στην κορυφή. Η μπάντα «Them» του Van Morisson είχε μία παραμονή δύο εβδομάδων, τον Ιούνιο του 1966 με τους «The Doors» ν' ανοίγουν τη σκηνή. Την τελευταία νύχτα ένωσαν όλοι τις φωνές τους στο τραγούδι "Gloria".

Μερικά από τα σχόλια καλλιτεχνών που πέρασαν από εκεί:

«Ευτυχώς, μια εξαιρετικά σέξι, καλλίφωνη ξανθιά που ονομάζεται Ronnie Harran, η οποία είχε κάνει την κράτησή της στο Whisky, μας είδε...Είχε «αυτί» για τα ταλέντα.. το Whisky ήταν τελικά μια συναυλία για την οποία θα μπορούσαμε να είμαστε υπερήφανοι...», δήλωσε ο ντράμερ των The Doors, John Densmore.

«Ο Chris Hillman από τους Byrds μου αφηγείται...«Αυτό που συνέβη στο Buffulo Springfield στο Whisky ήταν παρόμοιο με αυτό που συνέβη σε εμάς στο Ciro.. όλοι ήθελαν να είναι εκεί. Έγινε το μέρος που έπρεπε να είσαι...μια μεγάλη συναυλία»», λέει ο Johnny Rogan.

«Το Whisky ήταν στην πρώτη γραμμή της κάθε μουσικής τάσης, συμπεριλαμβανομένων των Motown, Rock 'N' Roll, Heavy Metal, Punk και New Wave », λέει ο Mikeal Maglieri, γιος του Mario. «Αυτό δεν έχει αλλάξει», λέει ο Scott Lenz, συμβάλλων συντάκτης μουσικής για το Buzz Magazine ...«Επειδή το Whisky έχει παραμείνει αληθινό στον αρχικό του σκοπό καλλιεργώντας ανερχόμενα ταλέντα».

n

Οι Mothers of Invention του Frank Zappa υπέγραψαν το δισκογραφικό συμβόλαιο τους χάρη σε μια παράστασή τους στο Whisky. Οι «The Turtles» εμφανίστηκαν εκεί όταν το νεότερο και μεγαλύτερο σε πωλήσεις single τους «Happy Together» είχε γίνει επιτυχία. Μία εμφάνιση που τους κόστισε όμως το νέο μπασίστα τους, Chip Douglas, που είχε κανονίσει το τραγούδι, από τους Monkees, αφού ο κιθαρίστας Michael Nesmith του πρότεινε να γίνει παραγωγός τους.Ο Chip επέστρεψε βέβαια στους The Turtles, ένα χρόνο αργότερα, ως παραγωγός τους.

Ο Neil Diamond έπαιζε περιστασιακά στο Whisky, ενώ ο μπασίστας των Metallica, Cliff Burton, προσλήφθηκε από το συγκρότημα μετά από μία παράσταση εκεί. Ο Arthur Lee των Love του εξασφάλισε την αθανασία μέσω του τραγουδιού του «Maybe the People Would Be the Times or Between Clark and Hilldale». Τίτλος αφιερωμένος στο Whisky, το οποίο βρισκόταν στη λωρίδα μεταξύ των οδών Clark και Hilldale.

Συν τοις άλλοις, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, το Whisky φιλοξένησε παραστάσεις, όπως το μακροχρόνια παιγμένο σόου «The Cycle Sluts» .

Πραγματικά, σε αυτό το νέο οικονομικό σκηνικό, μια σειρά από hard rock και metal μπάντες, συμπεριλαμβανομένων των Guns N ' Roses, των Metallica και των Mötley Crüe, ήρθαν στο προσκήνιο κατά τη δεκαετία του 1980.

Στις αρχές του '90, το Whisky φιλοξένησε μια σειρά μουσικών από το Σιάτλ που αποτέλεσαν μέρος του κινήματος grunge, όπως τους Soundgarden, Mudhoney, Melvins, Fitz of Depression και 7 Year Bitch. Για όσους δε το γνωρίζουν, το 1997, οι System of a Down έπαιξαν live στο The Whisky. Η μπάντα τους δεν είχε συμβόλαιο εκείνη την εποχή, και έτσι περφόρμαρε τραγούδια από τις πρώτες demo κασέτες τους, και συγκεκριμένα τη μόνη ζωντανή εκτέλεση της μπάντας, το τραγούδι Blue.

Η Avril Lavigne μετέδωσε από εκεί ένα live ακουστικό σετ το 2009, ενώ στις 11 Νοεμβρίου του 2011, οι Black Sabbath χρησιμοποίησαν το θρυλικό Whisky a Go - Go για να ανακοινώσουν την επανένωσή τους.

n

Το Whisky από τα εγκαίνιά του κιόλας, σημείωσε μία ανεπανάληπτη επιτυχία σαν κλαμπ, η οποία προφανώς έμεινε ανεξίτηλη στο χρόνο φτάνοντας στο σήμερα. Η μοναδική στιγμή που αποχωρίστηκε τους θαμώνες και περφόρμερ του ήταν το 1982 που έκλεισε ως κλαμπ για να επαναλειτουργήσει μόλις 4 χρόνια αργότερα. Το 1986 άνοιξε ως ένας χώρος που θα μπορούσε να ενοικιαστεί από παραγωγούς και συγκροτήματα και έγινε μέρος του οικονομικού μοντέλου όπου αντί οι χώροι να πληρώνουν τα συγκροτήματα, εκείνα πληρώνουν τους χώρους για ένα μπλοκ εισιτηρίων, ή καλύπτουν ένα ποσοστό της χρέωσης. Η πρακτική αυτή οδήγησε τους οπαδούς ν' ακολουθούν τα συγκροτήματα που ξέρουν αντί να βασίζονται σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο για αξιόπιστη καλή μουσική. Ενώ κάποτε ήξερες ότι ο πράκτορας κρατήσεων του χώρου έψαχνε να ανακαλύψει το επόμενο μεγάλο ταλέντο, τώρα παίρνει μόνο όποιον μπορεί να φέρει το δικό του κοινό.

Πάντως, αδιαμφισβήτητα, το Whisky A Go - Go είναι το παλαιότερο από τις live μουσικές σκηνές που εξακολουθούν να λειτουργούν στην περιοχή Sunset Strip στο Δυτικό Χόλιγουντ, και είναι ευρέως γνωστό για την έναρξη της σταδιοδρομίας των μουσικών κάθε είδους από το 1960.

Με αφορμή τα 50α του γενέθλια, το διάσημο Whisky, που έγραψε την ιστορία της Rock&Roll σκηνής στη Δυτική Αμερική, διοργανώνει ένα επετειακό τριήμερο με live από τους Stephen Pearoy, Fear και Dramarama, στις 10, 11 και 12/01 αντίστοιχα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ