Αρχειο

Ελέγχθηκαν ληξιαρχικές πράξεις στο Δ. Αθηναίων

Έρευνα με εντολή Καμίνη μετά την υπόθεση της τετράχρονης Μαρίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
51975-106099.jpg

«Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα με το κοριτσάκι που εντοπίστηκε σε καταυλισμό στα Φάρσαλα, διέταξα άμεσο έλεγχο στις υπηρεσίες του δήμου και σήμερα έχω στα χέρια μου τα πρώτα αποτελέσματα, σχετικά με τις ετεροχρονισμένες ληξιαρχικές πράξεις γέννησης», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Ο έλεγχος αφορά τα χρόνια από το 2008 έως σήμερα και καταλαμβάνει τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, που καταχωρούνται στο μηχανογραφικό σύστημα του δήμου. Από τον πρώτο έλεγχο διαπιστώνεται ότι:

1) Από περίπου 50 δηλώσεις ετεροχρονισμένων γεννήσεων το έτος 2011, το 2012 αυξήθηκαν σε 200, ενώ το 2013 φτάνουν τις 400.

2) Η πλειονότητα των δηλώσεων, δεν αφορά μόνο ένα παιδί, αλλά περισσότερα.

3) Περίπου οι μισές από τις γεννήσεις αυτές, δηλώθηκαν ως «αγνώστου πατρός».

4) Οι γεννήσεις φέρονται ότι πραγματοποιήθηκαν μέσα στα όρια του δήμου Αθηναίων. Ως δηλωθείς τόπος γεννήσεως εμφανίζονται οικίες κυρίως της 4ηςΔημοτικής Κοινότητας του δήμου Αθηναίων. Επίσης, πολλές από τις μητέρες εμφανίζονταν ως δημότες δήμων, οι οποίοι έχουν στα γεωγραφικά τους όρια, καταυλισμούς Ρομά σε όλη την Ελλάδα.

Προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαφάνεια, ο κ. Καμίνης έχει ζητήσει:

1) Να διενεργηθεί πλήρης και σε βάθος διοικητικός έλεγχος. Έχω ζητήσει στον έλεγχο αυτό, τη συνδρομή του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

2) Προκειμένου ο έλεγχος να διευκολυνθεί και να φτάσει σε βάθος, απομάκρυνα, ήδη, από τις θέσεις τους, τη διευθύντρια και την αρμόδια προϊσταμένη των υπηρεσιών του ληξιαρχείου, καθώς επίσης και τους υπαλλήλους, που χειρίστηκαν την πλειονότητα των υποθέσεων αυτών.

3) Για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι απαραίτητη η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., του υπουργείου Εσωτερικών και της Εισαγγελίας, προκειμένου να διερευνήσουν άλλες σοβαρές πτυχές της υπόθεσης (π.χ. έκδοση αστυνομικών ταυτοτήτων ή λήψη προνοιακών επιδομάτων)

4) Θα ζητήσω από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να αναλάβει την πρωτοβουλία για τον έλεγχο της λειτουργίας όχι μόνο των ληξιαρχείων αλλά και των δημοτολογίων σε ολόκληρη τη χώρα και σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, να αλλάξει το αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο, που μας εκθέτει, για μία ακόμη φορά, ως χώρα.

Λ.Χ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ