- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ανεργία και συσσίτια στη «φιλόξενη» Αθήνα
Ο Δήμος καταγράφει τη φτώχεια στους δρόμους του και τη δική του καθημερινή πρόκληση να αναποκριθεί
Οι διαθέσιμοι πόροι στο ταμείο του Δήμου της Αθήνας είναι μειωμένοι κατά 60%, γεγονός που δεν αποθάρρυνε τις αρμόδιες αρχές να προσφέρουν βοήθεια και καθημερινή στήριξη σε περισσότερους από 20.000 κάτοικους αυτής της πόλης που ανήκουν στις επονομαζόμενες ευπαθείς ομάδες. Μόνο το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων μοιράζει περισσότερες από 1.670 μερίδες φαγητού ανά βάρδια συσσιτίου, ενώ εξυπηρετεί 774 νοικοκυριά και 580 άστεγους. Ο Δήμος της Αθήνας παρουσίασε σήμερα στο Γκάζι την πρώτη επίσημη μελέτη καταγραφής στοιχείων που αφορούν σιτιζόμενους, αστέγους και αιτούντες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Αθήνας παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη. Από την αρχή της ομιλίας του ο κ. Καμίνης ξεκαθάρισε ότι η επιτυχία αυτής της στήριξης στηρίζεται σε μια νέα αντίληψη που οδηγεί από την φιλανθρωπία στην αλληλοβοήθεια. «Με αυτήν την πολιτική, και ξεπερνώντας τα αυστηρά πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου, αφήσαμε πίσω μας τις παρωχημένες αντιλήψεις περί φιλανθρωπίας, στοχεύοντας στην αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια», τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων.
Σημειώνεται ότι η έρευνα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα εν όψει της Διεθνούς Ημέρας κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού - 17η Οκτωβρίου-διεξήχθη από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις κοινωνικές δομές του δήμου και τα συμπέρασμα της θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την δημιουργία νέων κοινωνικών δομών στον δήμο.
Οι αριθμοί της έρευνας: το 77% των αστέγων είναι άντρες, επί του συνόλου αυτού το 54% είναι Έλληνες και το 46% αλλοδαποί, το 24% δεν έχει οικογένεια , το 61% είναι ουσιοεξαρτώμενοι, ενώ το 76% είναι μεταξύ 26 και 55 ετών.
Από τα συσσίτια που προσφέρει το ΚΥΑΔΑ προκύπτει ότι το 73% από τους Έλληνες σιτιζόμενους είναι άνεργοι περίπου δύο χρόνια, το 41% προσήλθε στο συσσίτιο τους τελευταίους 6 μήνες, το 46% είναι μεταξύ 36 και 55 ετών, το 50% είναι άγαμοι, το 7,5% έχει τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης και το 0,7% μεταπτυχιακό.
«Ο μεγαλύτερος σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί είναι η προσωπική τους αντίρρηση σε μεγάλο ποσοστό για αποδοχή θεσμικής βοήθειας. Οι συστηματικές επανεπισκέψεις, όμως, της ίδιας ομάδας, έκτισαν μια σχέση εμπιστοσύνης και έπεισαν για μια υπηρεσία που δρα με κανόνες και συνέπεια. Αυτή είναι και η βάση στη διαδικασία της επανένταξης στην οποία αποσκοπούν οι δράσεις της δημοτικής αρχής και των κοινωνικών υπηρεσιών της, με στόχο, αφενός την στήριξη των πιο περιθωριοποιημένων της πόλης, αφετέρου, την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου στο κέντρο της Αθήνας. Για να διευκολύνουμε την απόφαση τους να εγκαταλείψουν το πεζοδρόμιο εντάξαμε στο σχεδιασμό μας ένα Υπνωτήριο Αστέγων στον Ξενώνα Φιλοξενίας στην Ομόνοια», ανέφερε ο Γιώργος Καμίνης.
Απόρροια της λειτουργίας του Υπνωτηρίου Αστέγων στον Ξενώνα Φιλοξενίας στην Ομόνοια, όπου προσφέρεται ασφαλής διαμονή για την νύχτα, μπάνιο, πρωινό και στήριξη από κοινωνικούς επιστήμονες, είναι ότι ένα ποσοστό 22% των αστέγων εξέφρασε τη διάθεση να στεγαστεί και εγκαταλείψει τους δρόμους. Σε σταθερή βάση, δύο Ξενώνες Φιλοξενίας Αστέγων, παρέχουν μονιμότερη φιλοξενία σε 130 άστεγους και απόρους.
Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές δομές στήριξης οικογενειών ή πολιτών που πλήττονται από την κρίση, ο δήμαρχος αναφέρθηκε:
Το ρόλο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, όπου 400 νοικοκυριά το χρόνο υποστηρίζονται σταθερά για 6 μήνες.
Το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη στην Οικογένεια», το οποίο σε συνεργασία με χορηγούς παρέχει υλική στήριξη από τον Μάιο 2012 σε 200 οικογένειες το χρόνο (100/εξάμηνο).
Τον «ΚΟΜΒΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» στο παλιό Φρουραρχείο του σταθμού Λαρίσης που έκανε πράξη την ιδέα της Αλληλοβοήθειας και προσφέρει στήριξη και βοήθεια σε περισσότερους από 13.000 συμπολίτες μας, εκ των οποίων περίπου 3.000 είναι παιδιά.
Την άμεση ανταπόκριση του δήμου, μέσω του Δημοτικού Βρεφοκομείου, στα αιτήματα σίτισης που δήχθηκε από σχολεία, ενώ σιτίζει όλα τα φιλοξενούμενα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς του : από 250 πέρυσι, σε 1100 φέτος.
«Μαζί θα κάνουμε την αλληλοβοήθεια κίνημα!», η ευχή-προτροπή με την οποία έκλεισε την ομιλία του ο Γιώργος Καμίνης.