Αρχειο

«Dralion» από το Cirque du Soleil

Η προπώληση συνεχίζεται

43881-98645.jpg
Λουκία Μητσάκου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
50395-103369.jpg

To Cirque du Soleil, το μεγαλύτερο θέαμα του κόσμου, μετά τον περσινό του θρίαμβο με την παράσταση Alegría, επιστρέφει στην Ελλάδα με μία μεγαλύτερη και νεότερη υπερπαραγωγή, το θρυλικό «Dralion».

Alegria: 3 Σεπτεμβρίου 2012 – Dralion: 29 Οκτωβρίου 2013 :Είναι όμοια κι όμως..διαφέρουν!

1 χρόνος μετά. Το Cirque du Soleil επιστρέφει στη χώρα που το αγκάλιασε. Επιστρέφει εδώ που η τέχνη και η χαρά της ζωής είναι έννοιες αλληλένδετες. Επιστρέφει με μία νέα εκθαμβωτική υπερπαραγωγή, με μία ακόμα μεγαλειώδη παράσταση.

Πολλοί απορούν..μα τί περισσότερο μπορεί να δει κανείς αυτήν την φορά;

Μία μεγαλειώδης παράσταση που αψηφά προκλητικά όλους τους φυσικούς νόμους και υπόσχεται μία ακόμη συναρπαστική σκηνική εμπειρία που θα κλέψει για άλλη μια φορά τις καρδιές των Ελλήνων θεατών, κάθε ηλικίας! Ένα σκηνικό θαύμα, ένα θέαμα απαράμιλλης ομορφιάς, ένα εγχείρημα που ξεπερνάει τη φαντασία.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές ανάμεσα στην Alegria και στο Dralion, ας κάνουμε μια προσπάθεια να συγκρίνουμε δύο υπερπαραγωγές, δύο θεάματα που χρόνια τώρα γράφουν την δική τους ιστορία.

Η Alegria ξεκίνησε το 1994 και είναι η πρώτη μεγάλη παραγωγή του Cirque du Soleil που έβαλε τα θεμέλια για την πορεία προς την επιτυχία και το όνειρο. Ένα όνειρο που μοιράστηκαν οι ιδρυτές του με εκατομμύρια θεατές σε όλον το κόσμο.

Το Dralion, είναι ένα show μέσης εποχής, μια εξελιγμένη παράσταση σε όλους τους τομείς, μια υψηλου επιπέδου προσέγγιση, που έχει πίσω της πολύτιμη εμπειρία. Το Dralion ενώνει 2 κόσμους και 2 πολιτισμούς, αυτόν της Δύσης κι αυτόν της Ανατολής. Αλήθεια, ποια χώρα μπορεί να το νιώσει καλύτερα αυτό αν όχι η Ελλάδα που “πατάει” σε 2 κόσμους, που έχει συνθέσει την ταυτότητά της πάνω σ'αυτούς, στις ομοιότητες και τις διαφορές τους; Το Dralion ταξιδεύει επίσης σ'ολον τον κόσμο και έχει μαγέψει μέχρι στιγμής περισσότερα απο 7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Alegria: όνομα διόλου τυχαία διαλεγμένο. Μεταφράζεται στα ισπανικά ως χαρά, αγαλλίαση, παρηγοριά και γιορτή που ξορκίζει το κακό και τη στενοχώρια. Ήρθε στην χώρα μας σε μια χρονική στιγμή που την χρειαζόμασταν ως λαός, και κάναμε παύση για να την απολαύσουμε.

Dralion: μία λέξη φτιαγμένη απο το λεξικό του Cirque du Soleil. Dragon + Lion, δύο δυνατά σύμβολα, που προέρχονται από δύο εμβληματικά πλάσματα. Τον Δράκο που συμβολίζει την Ανατολή και το Λιοντάρι που συμβολίζει τη Δύση. Ενώθηκαν και έφτιαξαν μια λέξη, το Dralion. Αγαπημένη συνήθεια του Cirque du Soleil που έχει δημιουργήσει την δική του γλώσσα, μια γλώσσα καλλιτεχνική, πανανθρώπινη, συμβολική και τόσο ευχάριστη. Δεν έχετε παρά να ακούσετε τα τραγούδια και να διαβάσετε τους στίχους. Δεν μεταφράζονται αλλά έχουν τις ρίζες τους σε όλες τις γλώσσες και αυτό είναι τόσο γοητευτικό κι άλλο ένα μυστικό του CDS. Και τί θέλει να μας πει αυτήν την φορά το Cirque du Soleil; Εχει για μας εδώ μια ειδική σημασία; Μήπως αυτή είναι η στιγμή για να βρούμε την δύναμη να συνεχίσουμε και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια; Οι συμβολισμοί σ'αυτήν την χώρα που γέννησε τη μυθολογία δεν είναι άγνωστοι.

Alegria: 400 κοστούμια, στολισμένα με πετράδια κεντημένα στο χέρι, αξεσουάρ με δαντέλες και φτερά που μαρτυρούν το ταλέντο και τη φαντασία του ενδυματολόγου-δημιουργού που κλήθηκε να υλοποιήσει την υλική παρουσία των κατοίκων της Alegria

Dralion: εδώ οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί. 4.000 μέτρα ύφασμα για 1500 κοστούμια, αξεσουάρ, παπούτσια και η φαντασία του καλλιτέχνη – ενδυματολόγου στα στολίδια αχαλίνωτη: τρίχες αλόγου, φτερά Έμου, κρύσταλλα, φαν φουρ, πλαστικό, ελατήρια, φελιζόλ κ.ά. Και όλα με την καταγωγή τους, υφάσματα από διαφορετικές χώρες (Κίνα, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Κεμπέκ).

Αlegria: σκηνικό που βασίζεται σε έναν γιγάντιο θόλο με περίτεχνες κολώνες και κικλιδώματα. Επιβάλλεται, δημιουργεί θαυμασμό. Για άλλη μια φορά δεν έχουμε να κάνουμε με τυχαία επιλογή αλλά με σχήμα (θόλος) που παραπέμπει σε ισχυρούς θεσμούς (εκκλησίες, κυβερνητικά κτίρια).

Dralion: Πώς να συμβολίσει κανείς αλήθεια 2 κόσμους; Μια δομή-μαμούθ 60 μέτρων πλάτους και 26 μέτρων ύψους δεσπόζει στη σκηνή και δημιουργεί δέος σε όποιον τη βλέπει. Μια αναπαράσταση κινέζικου ναού; ή ένα κομμάτι γιγαντιαίας μεσαιωνικής πανοπλίας; Το σκηνικό του Dralion είναι ασύλληπτο:Σκηνικά βάρους 136 τόνων, μεταξύ των οποίων οι 3 τεράστιοι, αιωρούμενοι ατσάλινοι δακτύλιοι και η γιγαντιαία μεταλλική πλάτη ύψους 10 μέτρων και πλάτους 25 μέτρων, που απλώνεται σ’ όλη την έκταση της σκηνής, συνολικής επιφάνειας 3 στρεμμάτων. Αυτήν την διαφορά αποκλείεται να μην την προσέξετε!

Alegria: Για πρώτη φορά είδαμε στην χώρα μας ακροβατικά που μας έκοψαν την ανάσα, σκηνές απαράμιλλου αισθητικής και μεγάλης δεξιοτεχνίας και ακρίβειας που ακόμα συζητιούνται. Κανείς δεν αμφισβήτησε αυτό που έβλεπαν τα μάτια του, κανείς δεν μπορούσε να μη θαυμάσει το θάρρος και την δουλειά αυτών των αθλητών που έβαζαν τόσο υψηλούς στόχους και τους πετύχαιναν.

Dralion: Σ'αυτήν την παραγωγή θα βρεθούμε μπροστά σε νούμερα που περιφρονούν επιδεικτικά τους νόμους της βαρύτητας, που διασκεδάζουν επιδεικτικά το φόβο κάθε φυσικού νόμου, καθώς αυτό που βλέπει και πιστοποιεί το μάτι δεν μπορεί να το συλλάβει και να το χωρέσει ο νους. Τίποτα παρόμοιο δεν έχει παρουσιαστεί ξανά στην χώρα και τίποτα ποτέ δεν κατάφερε να υμνήσει έτσι τον άνθρωπο-καλλιτέχνη, ακροβάτη, ισορροπιστή, εφευρέτη, τον άνθρωπο που ελίσσεται, προσαρμόζεται, αναμετριέται με τους Θεούς και τα στοιχεία της φύσης, όχι μόνον επιδεικνύοντας την δύναμή του, αλλά κυρίως ελέγχοντάς την!

Αlegria + Dralion: η μουσική κυριαρχεί και στα δύο, υποβάλλει τις σκηνές, μας γεμίζει συναισθήματα, μένει ανεξίτηλη στη μνήμη μας γιατί είναι πρωτότυπη και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παράστασης. Το soundtrack της Alegria είναι το πιο ευπώλητο όλων των παραστάσεων της. Η μουσική του Dralion είναι εξίσου ζωντανή, δυναμική, με ρίζες σε ινδικές μελωδίες, σε αφρικανικούς ρυθμούς, με επιρροές απο Ανδαλουσία, χώρες της κεντρικής και της δυτικής Ευρώπης. Στο Dralion όπως και στην Alegria οι μουσικοί βρίσκονται στη σκηνή και συνοδεύουν τα δύσκολα νούμερα. Κι αν έχουμε έναν παραπάνω λόγο να ξεχωρίζουμε το Dralion είναι γιατί ένας Έλληνας βρίσκεται ανάμεσα στους μουσικούς. Είναι ένας απο εμάς που στα πιο κρυφά μας όνειρα θα θέλαμε να ζήσουμε μία εβδομάδα ανάμεσα σε αυτούς τους υπερανθρώπους, να γίνουμε νομάδες, να ξεφύγουμε απο τους κώδικες μιας ζωής φτιαγμένης για να μένεις στο ίδιο μέρος. Ο Έλληνας Πέτρος Σακελλίου έχει πραγματοποιήσει το πιο τρελλό του όνειρο και ταξιδεύει σ'όλον τον κόσμο τα τελευταία 3 χρόνια ως μέλος του πιο πολύχρωμου, παράξενου θιάσου!

Η σύγκριση θα μπορούσε να συνεχιστεί στις λεπτομέρειες που πάντα είναι αυτές που κάνουν την διαφορά. Το μυστικό όμως του Cirque du Soleil, η απάντηση στην ερώτηση: Είναι το Dralion διαφορετικό απο την Alegria; ...είναι ότι το περίφημο Τσίρκο του Ήλιου μπορεί κάθε φορά να ξεπερνά τον εαυτό του!

Στόχος του Cirque du Soleil είναι «να κινητοποιήσει τη φαντασία, να διεγείρει τις αισθήσεις και ν’ αφυπνίσει τα συναισθήματα των ανθρώπων» με ανυπέρβλητα θεάματα που «πλέκουν το εγκώμιο της ανθρωπότητας και των επιτευγμάτων της», να δομεί συνεχώς προσεκτικά σχεδιασμένες παραστάσεις – εμπειρίες υψηλής αξίας, αληθινές γιορτές των αισθήσεων. Εκπληκτικά θεάματα απαράμιλλης ομορφιάς και χάρης που διαμορφώνουν αισθητικές αντιλήψεις, κατακτώντας την καρδιά και το μυαλό, το θυμικό αλλά και τη λογική των ανθρώπων.

Όσοι είδαν πέρυσι την Αlegria ας απολαύσουν το Dralion σα να μπαίνουν για πρώτη φορά στον μαγικό κόσμο του Cirque du Soleil κι όσοι έρθουν για πρώτη φορά ας μην φοβηθούν να μπουν στο όνειρο. Γιατί αυτός είναι ο τρόπος για να γίνουν τα όνειρα πραγματικότητα!

Η προπώληση συνεχίζεται!

Αγορά εισιτηρίων μέσω internet στο www.lavris.gr και επίσης στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας ΓΕΡΜΑΝΟΣ και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).

Τιμές εισιτηρίων Δ’ ζώνη: 35€, Γ’ ζώνη: 45€, Β’ ζώνη: 55€, Α’ ζώνη: 65€, VIP SILVER: 75€, VIP GOLD: 90€, VIP PLATINUM: 120€. Φοιτητικά και παιδικά εισιτήρια έκπτωση 20% σε όλες τις ζώνες. Ειδικές τιμές για την έκδοση ομαδικών εισιτηρίων ανάλογα με τον αριθμό – πληροφορίες για ομαδικά στο τηλ. 210 72 58 510

29/10-3/11, Ο.Α.Κ.Α

Photo: Daniel Desmarais Costumes: François Barbeau © 2010 Cirque du Soleil

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ