Αρχειο

Μικρές ταινίες, μεγάλα λόγια

Μικρού μήκους animation με συνεντεύξεις θρυλικών προσωπικοτήτων

1942-76763.jpg
Μίμης Χρυσομάλλης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
50267-103143.jpg

Πριν από περίπου 6 χρόνια έτυχε να δω στο σινεμά το Across the Universe, μια ταινία που με κεντρικό άξονα μια ρομαντική ιστορία και την μουσική των Beatles έκανε λόγο για όλα όσα ταρακούνησαν τον κόσμο την πολυτάραχη δεκαετία του '60. Ακριβώς πριν αρχίσει η ταινία παίχτηκε ένα μικρό φιλμάκι που μου έκανε τρομερή εντύπωση: ήταν η μεταφορά σε μορφή animation μίας συνέντευξης που ο Τζον Λέννον είχε δώσει στα πεταχτά σ'έναν 14χρονο θαυμαστή του το 1969, ο οποίος κατάφερε να ηχογραφήσει την συζήτησή τους με ένα φορητό μαγνητόφωνο

Σε κάτι λιγότερο από 5 λεπτά, ο Λέννον κατορθώνει να θίξει πλήθος σημαντικών ζητημάτων, καυτηριάζοντας την κοινωνική πραγματικότητα με οξυδέρκεια, αυθορμητισμό και τον μοναδικό σαρκασμό του. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η μη-βία, ξέρεις, είναι αρκετά ζόρικη υπόθεση... Γιατί όλοι είμαστε βίαιοι κατά βάθος, όλοι έχουμε μέσα μας τον Χίτλερ όπως έχουμε και τον Χριστό. Το ζήτημα είναι να προσπαθήσουμε να βγάλουμε προς τα έξω τον καλύτερο εαυτό μας.»

Πέρασε καιρός μέχρι να ξαναδώ κάτι παρόμοιο, πρόσφατα όμως ανακάλυψα στο Blank on Blank μια ολόκληρη φουρνιά από μικρού μήκους animation που δίνουν νέα πνοή σε παλιές (και συχνά δυσεύρετες) συνεντεύξεις διάσημων μουσικών και άλλων θρυλικών προσωπικοτήτων. Είναι πραγματικά συναρπαστικό να παρακολουθείς τον ειρμό των σκέψεων αυτών των ανθρώπων καθώς ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σου με την μορφή ευφάνταστων γραφικών και εξαιρετικά προσεγμένων κινουμένων σχεδίων.

Ιδιαίτερα δυνατή εντύπωση αφήνει το κλιπάκι με την οπτική μεταφορά της τελευταίας συνέντευξης της Τζάνις Τζόπλιν, που δόθηκε μόλις 4 μέρες πριν τον πρόωρο θάνατό της τον Οκτώβριο του 1970. Όπως αναφέρει εκεί σχετικά με την στάση της στην ζωή: «Είσαι αυτό με το οποίο συμβιβάζεσαι. Με πιάνεις; Είσαι μόνο τόσο όσο αυτό με το οποίο συμβιβάζεσαι. Αν κάποιος συμβιβάζεται με το να είναι το πλυντήριο κάποιου άλλου, τότε αυτό είναι δικό του πρόβλημα. Αν όμως συνεχίζεις να πολεμάς, τότε μπορείς να γίνεις οτιδήποτε θελήσεις.»

Ποιος ήταν υπεύθυνος για το επαγγελματικό ξεκίνημα του Λούις Άρμστρονγκ; H χαρακτηριστική βραχνή φωνή του θρυλικού τρομπετίστα δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας: «Εγώ ο ίδιος. Γιατί ήμουν αποφασισμένος.»

Σε ένα ακόμη καταπληκτικό βιντεάκι, ο πρόσφατα εκλιπών συνθέτης και πιανίστας Ντέιβιντ Μπρούμπεκ αφηγείται την «κομμουνιστική περιοδεία» του επί προεδρείας Αϊζενχάουερ, και την θερμή υποδοχή της τζαζ από χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ. 

Όσο για τον Τζιμ Μόρισον και τις απόψεις του περί ομορφιάς και ευεξίας, το ακόλουθο βίντεο είναι εξόχως διαφωτιστικό!

Δείτε περισσότερα βίντεο εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ