Αρχειο

Ο Νικόλας Λώτσος κάνει φωτογραφικό σαφάρι

Με μοντέλα τα ζώα της σαβάνας

41521-93503.jpg
Αγγελική Νικολάρη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
39977-85329.jpg

Πώς θα σου φαινόταν να βρίσκεσαι σε απόσταση αναπνοής από ένα λιοντάρι και να καταφέρεις να αποσπάσεις το καλύτερο φωτογραφικό του στιγμιότυπο; Οι φωτογραφίες του Νικόλα Λώτσου (νικητής του βραβείου Spider Awards 2012, φωτογράφος της Χρονιάς, χρυσός νικητής Px3, και safari leader), μας κίνησαν την περιέργεια να τον ρωτήσουμε.

n

Πόσο κοντά πλησιάζουμε στα ζώα;

Στις περισσότερες περιοχές της σαβάνας μπορούμε να κινηθούμε και εκτός του χωμάτινου δρόμου και να φτάσουμε πάρα πολύ κοντά στο ζώο, σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων, εφόσον βέβαια οι οδηγοί καταλάβουν πως η παρουσία μας δεν ενοχλεί το ζώο. Ωστόσο, σε κάποιες περιοχές της σαβάνας δεν επιτρέπεται να φεύγουμε από το χωμάτινο δρόμο, οπότε σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται από το πόσο κοντά βρίσκεται το ίδιο το ζώο.

n

Μπορεί κάποιος με μια απλή μηχανή να φέρει πίσω καλές φωτογραφίες;

Όλες οι κάμερες μπορούν να καταγράψουν αυτό που βλέπεις, αλλά πρέπει πρώτα να μπορέσεις να ΔΕΙΣ! Έχοντας πει αυτό, ναι, ο  καλός εξοπλισμός είναι χρήσιμος σε ένα σαφάρι γιατί άλλες φορές η απόσταση και άλλες φορές η δράση απαιτούν κάτι καλύτερο από μία απλή κόμπακτ.

Τι ευκαιρίες προσφέρει το κενυάτικο τοπίο σε έναν νέο φωτογράφο; 

Απέραντα λιβάδια καλυμμένα από τα κιτρινοπράσινα χόρτα, εναλλαγές με λόφους, μοναχικές διάσπαρτες ακακίες, ποτάμια με δάση και την πλουσιότερη άγρια ζωή στον πλανήτη.

n

Ποια ώρα της ημέρας είναι η καλύτερη για να φωτογραφίσει κάποιος στην Αφρική;

Νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα όταν τα ζώα είναι δραστήρια, ο ήλιος είναι χαμηλά και το φως πλάγιο. 

Ποιο είναι το ζώο που σας αρέσει περισσότερο να φωτογραφίζετε;

Αιλουροειδή, ελέφαντες και καμηλοπαρδάλεις είναι από τα αγαπημένα μου θεάματα, με το λιοντάρι, το βασιλιά των ζώων να έχει την πρωτοκαθεδρία.

n

Ποιο ζώο βγάζει τις καλύτερες φωτογραφίες;

Όλα τα ζώα μπορούν να βγάλουν καλές φωτογραφίες. Εξαρτάται αποκλειστικά από την στιγμή που θα αιχμαλωτίσεις, το φως, και την σύνθεση της εικόνας.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο ζώο να φωτογραφηθεί;

Από τεχνικής άποψης, ζώα που τρέχουν με συνεχείς εναλλαγές κατεύθυνσης (πχ chettah) είναι πιο δύσκολο να φωτογραφηθούν. Επιπλέον, είναι δύσκολο να πετύχει κανείς τη λεοπάρδαλη, διότι συνήθως δεν εμφανίζεται εκεί που υπάρχουν άνθρωποι.

n

Σας έχει συμβεί ποτέ κάτι επικίνδυνο-αξιοσημείωτο στη συναναστροφή σας με τα ζώα;

Μου έχει συμβεί να βρίσκομαι στη μέση ενός εκπληκτικού σκηνικού που βλέπεις μόνο σε ντοκιμαντέρ, και να εξελίσσεται η μάχη μιας λέαινας με μια αγέλη υαινών και με δεκάδες όρνεα να πετούν σχεδόν ξυστά από το τζιπ! Άλλη φορά, ένα ηλιόλουστο πρωινό στην άδενδρη σαβάνα, ένα λιοντάρι πλησίασε το τζιπ σε απόσταση αναπνοής, τόση που αν απλώναμε το χέρι θα το χαϊδεύαμε. Δεν το έκανε για να μας απειλήσει, αλλά για να καθίσει στην σκιά που το πρόσφερε το όχημα. Καμία από αυτές τις φορές δεν αισθανθήκαμε ότι κινδυνεύουμε, ήταν όμως τόσο δυνατές οι στιγμές που αισθανόσουν ότι σου κόβεται η ανάσα. Στιγμές σαν και αυτές γεμίζουν μια ζωή.

Τι εμβόλια χρειαζόμαστε για ένα τέτοιο ταξίδι;

Καλό θα ήταν όποιος αποφασίσει να κάνει ένα τέτοιο ταξίδι, να συμβουλευτεί το γιατρό του για να δει ποια εμβόλια χρειάζεται να κάνει.  Οι ανάγκες και τα αντισώματα κάθε οργανισμού διαφέρουν. Προσωπικά, παίρνω ανθελονοσιακά χάπια (Malarone). Πριν από λίγα χρόνια σε ένα από τα ταξίδια μου στην Αφρική, χρειάστηκε να κάνω και το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού.

n

Τι δε θα πρέπει να λείπει από τη βαλίτσα αν θέλω να πάω στην Αφρική;

Τα ελαφριά βαμβακερά παντελόνια και πουκάμισα, τα βαμβακερά σορτς και μπλουζάκια, τα άνετα παπούτσια για περπάτημα, ένα αδιάβροχο/ αντιανεμικό jacket, γυαλιά ηλίου, καπέλο, εντομοαπωθητικό, μικρός φακός, αντηλιακό και κιάλια.

*Ο Νικόλας Λώτσος διοργανώνει ένα φωτογραφικό σεμινάριο-σαφάρι στο Masai Mara της Κένυας, για 10 ενδιαφερόμενους, έμπειρους ή άπειρους φωτογράφους.

Info: 31 Μαϊου - 9 Ιουνίου 2013, Masai Mara, Kenya. Δήλωση ενδιαφέροντος έως: 1 Μαϊου 2013. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.nilophotography.com/blog , http://www.nicolaslotsos.com/

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ