Αρχειο

Η Αθήνα σε αριθμούς

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3374-21798.jpg

Η Λένα Χουρμούζη μετράει κεφάλια, κτίρια και άλλα μετρήσιμα στοιχεία στον δήμο μας...

Το ότι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας έχει προβλήματα δεν είναι νέο. Και μια συνέντευξη Τύπου όπου ο δήμαρχος Αθηναίων μιλά για την πορνεία, το παράνομο υπαίθριο εμπόριο, τους άστεγους, τα εξαρτημένα άτομα και άλλα πολλά δεν θα παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν έμενε μόνο στην γενικόλογες περιγραφές. Στις 5 Φεβρουαρίου ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν περιορίστηκε στην περιγραφή. Στη συνέντευξη Τύπου με θέμα «Προβλήματα και Παρεμβάσεις ανάπλασης-αναβάθμισης στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας» ο δήμαρχος Αθηναίων βάσισε την παρουσίασή του σε συγκεκριμένους αριθμούς πολλοί εκ των οποίων μιλούν από μόνοι τους. 

Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ ο πληθυσμός του Δήμου Αθηναίων υπερδιπλασιάζεται. Φτάνει το 1,7 εκατομμύρια.

Στην περιοχή ευθύνης του, ο δήμος της Αθήνας κατέγραψε περίπου 1.640 εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Στο Μεταξουργείο οι δημοτικές αρχές έχουν καταγράψει 106 εγκαταλελειμμένα κτίρια. Αριθμός που αντιστοιχεί στο 7% του συνολικού αριθμού κτιρίων στην περιοχή.

250 οίκοι ανοχής από τη Σοφοκλέους προς το Μεταξουργείο και τα Πατήσια. Ο έλεγχος βάσει του υφιστάμενου καθεστώτος κατέδειξε ότι οι νόμιμοι οίκοι είναι 5 και άλλοι 50 λειτουργούν περιστασιακά. 

Το 40% του συνόλου των μεταναστών της Αττικής συγκεντρώνονται στο Δήμο Αθηναίων.

Βάσει της τελευταίας επίσημης απογραφής περίπου το 19% του πληθυσμού που ζει στην Αθήνα είναι μετανάστες νόμιμοι και μη.

Στο τρίγωνο Γερανίου, Πειραιώς, Σοφοκλέους εκτιμάται ότι διαβιούν περισσότεροι από 2.000 αλλοδαποί, στην πλειονότητά τους παράνομοι.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο ο τζίρος πανελλαδικά από το παράνομο υπαίθριο εμπόριο υπολογίζεται από 7 έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο τζίρος των καταστημάτων τους τελευταίους μήνες μειώθηκε. Το ίδιο διάστημα εκτιμάται ότι ο τζίρος του παρεμπορίου έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20%.

Το τελευταίο 8μηνο έχουν γίνει 10.400 κατασχέσεις. Σε τεμάχια περίπου 480.000. Όσα είναι απομιμήσεις επωνύμων προϊόντων εκ του νόμου καταστρέφονται, τα υπόλοιπα με απόφαση του δημάρχου δίνονται σε ιδρύματα.

Περίπου 1.700 άστεγοι και εξαρτημένοι άνθρωποι κυκλοφορούν σε περισσότερα από 460 σημεία της πόλης, όπως πάρκα, λόφους, πλατείες, άλση, πεζόδρομους.

Τέλος καλοκαιριού αναμένεται να είναι έτοιμο το δημοτικό ιδιόκτητο ξενοδοχείο των φτωχών. Θα μπορεί να φιλοξενήσει 80 άτομα κυρίως μοναχικά. Ωστόσο, στις αρχές Σεπτεμβρίου ο δήμος εκτιμούσε ότι το ξενοδοχείο θα ήταν έτοιμο το Φεβρουάριο του 2010.

Την τριετία της παρούσης δημοτικής αρχής απαλλοτριώθηκαν ολοκληρωτικά 132 στρέμματα ελευθέρων χώρων πρασίνου.

Μέχρι πρότινος οι συνοικίες Μαρκόνι και Ψυρρή είχαν μηδέν αποχέτευση. Τώρα υπάρχει αποχέτευση 17 χιλιομέτρων στο Μαρκόνι και 12 στου Ψυρρή.

Υπόσχεση για ολοκλήρωση της ανάπλασης του Ψυρρή σε 2-2,5 μήνες.

Από το 1983 ο Δήμος Αθηναίων έχει 13 πολεοδομικές μελέτες σε εκκρεμότητα στο ΥΠΕΧΩΔΕ. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ