Αρχειο

Οι υποτροφίες του ιδρύματος Fulbright Παράθυρο στον κόσμο

«Θα έδινα τα πάντα για να επιστρέψω στην Ελλάδα» έγραψε η Τζέσικα Χάρπερ, πτυχιούχος Βιολογίας του πανεπιστημίου Φλέμινγκ

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 271
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7408-16723.jpg

«Θα έδινα τα πάντα για να επιστρέψω στην Ελλάδα» έγραψε η Τζέσικα Χάρπερ, πτυχιούχος Βιολογίας του πανεπιστημίου Φλέμινγκ, μετά από εννέα μήνες ως καθηγήτρια Αγγλικών σε δημόσιο σχολείο της Βάρης. Ένας ακόμα «εκπαιδευτικός διάλογος» μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος έχει ανοίξει από το 1948 με το ίδρυμα Fulbright.

Tο πρόγραμμα Fulbright χορηγεί περίπου 6.000 υποτροφίες κάθε χρόνο σε σπουδαστές, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 155 χώρες, ενώ από το 1948 έχει δώσει υποτροφίες σε περισσότερους από 2.400  Έλληνες και 1.300 Αμερικανούς. Είναι δε από τα λίγα ιδρύματα στην Ελλάδα που χορηγούν υποτροφίες σε καλλιτέχνες και σε τομείς όπως εικαστικές τέχνες, θέατρο, μουσική, χορό και ψηφιακή τέχνη. «Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ζήτηση για υποτροφίες έχει μειωθεί. Τουναντίον. Κατορθώσαμε φέτος, κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, να δώσουμε 52 υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές» μας είπε η διευθύντρια του ιδρύματος στην Ελλάδα, Άρτεμις Ζενέτου.

Ο ιδρυτής του προγράμματος, γερουσιαστής Γουίλιαμ Φουλμπράιτ, πίστευε πως μια «υποτροφία μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή». Αυτό που σίγουρα αλλάζει είναι ότι ο υπότροφος του ιδρύματος φεύγει από την Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες με τουλάχιστον 18.000 δολάρια στην τσέπη του για τον πρώτο χρόνο των σπουδών. «Δεν δίνουμε ένα τσεκ και γεια σας, σας ξεχάσαμε» επισημαίνει η διευθύντρια του ιδρύματος, συμπληρώνοντας ότι «προηγείται η προετοιμασία, η συνεργασία με το πανεπιστήμιο υποδοχής και ο τίτλος σπουδών. Οι περισσότεροι υποψήφιοι επιθυμούν τον τίτλο σπουδών ακόμα και αν η υποτροφία δεν μπορεί να καλύψει όλα τα δίδακτρα και τα έξοδα παραμονής».

Για τα μεταπτυχιακά ή τις διδακτορικές σπουδές ο υποψήφιος πρέπει να είναι απόφοιτος ελληνικού πανεπιστημίου, να έχει κατώτατο βαθμό πτυχίου «8» και να έχει γίνει δεκτός από κάποιο αμερικανικό πανεπιστήμιο. «Ο υποψήφιος κάνει ταυτόχρονα αίτηση σε μας και στο πανεπιστήμιο υποδοχής. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα συγκεντρώνουν συνήθως 80 με 100 αιτήσεις. Η αίτηση πηγαίνει σε μια επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τέσσερα άτομα (δύο Έλληνες και δύο Αμερικανούς). Οι συνεντεύξεις είναι υποχρεωτικές. Κανένα μέλος της επιτροπής δεν γνωρίζει τα άλλα τρία. Οι επιτροπές αλλάζουν κάθε χρόνο ανάλογα με τον τύπο των αιτήσεων αλλά και για να διασφαλίζεται η διαφάνεια» εξηγεί η Άρτεμις Ζενέτου. Για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά στις 19 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 18 Ιανουαρίου. Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα που αφορά τους καλλιτέχνες θα γίνονται δεκτές από τις 16 Νοεμβρίου έως και τις 5 Φεβρουαρίου. Όσον αφορά το πρόγραμμα επαγγελματικής μετεκπαίδευσης για καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων είναι από τις 8/9 μέχρι τις 26/11.

Αργότερα τον Ιούνιο, όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των υποτροφιών, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα. «Μετά τους αποχαιρετούμε και ξεκινούν τις σπουδές τους».

Και οι συμβουλές δωρεάν

Εκτός από υποτροφίες το ίδρυμα Fulbright παρέχει όλο το χρόνο δωρεάν πληροφορίες και εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όσους θα ήθελαν να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες – και κάθε Οκτώβριο, με πρόσκληση του Fulbright, έρχονται τα αμερικανικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Φέτος η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο, Crowne Plaza στην Αθήνα. Αντιπρόσωποι από τα δέκα καλύτερα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και από δεκάδες άλλα δίνουν πληροφορίες είτε σε μεμονωμένα άτομα είτε μαζικά σε σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με το Fulbright, για τις σπουδές στις ΗΠΑ χρειάζονται τουλάχιστον 18 μήνες προετοιμασίας και έρευνας από την πλευρά του μελλοντικού φοιτητή. «Αυτό που έχουμε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε είναι αυτές οι πληροφορίες για τις υποτροφίες και τις προπτυχιακές σπουδές να φτάνουν σε όλα τα παιδιά, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Γι’ αυτόν το σκοπό συνεργαζόμαστε με όλα τα πανεπιστήμια, γίνεται ενημέρωση από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη» διευκρινίζει η διευθύντρια του Fulbright και καταλήγει λέγοντας ότι «οι σπουδές μεταξύ δύο διαφορετικών χωρών ή δύο διαφορετικών ηπείρων δίνουν ένα άλλο μοντέλο σκέψης. Είναι παράθυρο στον κόσμο.    

Τα 5 δημοφιλέστερα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ

• University of Southern California, Los Angeles (6.881 αλλοδαποί σπουδαστές) • Columbia University, New York (5.575 αλλοδαποί σπουδαστές) • Purdue University, Main Campus, West Lafayette (5.540 αλλοδαποί σπουδαστές) • New York University, New York (5.502 αλλοδαποί σπουδαστές) • University of Texas at Austin, Austin (5.395 αλλοδαποί σπουδαστές)

Οι 5 δημοφιλέστεροι κλάδοι σπουδών στις ΗΠΑ

• Διοίκηση επιχειρήσεων (100.881 αλλοδαποί φοιτητές) • Μηχανολογία (88.460 αλλοδαποί φοιτητές) • Μαθηματικά & Επιστήμες Υπολογιστών (45.518 αλλοδαποί φοιτητές) • Κοινωνικές Επιστήμες (46.132 αλλοδαποί φοιτητές) • Φυσικές Επιστήμες (50.168 αλλοδαποί φοιτητές)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ