- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το Facebook μας φέρνει πιο κοντά… όσο δεν φαντάζεσαι
Ο Εσκιμώος είναι μόλις τέσσερα προφίλ μακριά
Τι κοινό μπορεί να έχεις με έναν σπηλαιολόγο που μένει στα Νησιά του Πάσχα ή μία κομμώτρια που κατοικεί στο Τζιμπουτί; Εκ πρώτης όψεως τίποτα. Δεν συνδέεσαι με κανένα πιθανό τρόπο. Το Facebook όμως έρχεται να μας αλλάξει αυτή την αντίληψη. Εφόσον ο εν λόγω υποθετικός σπηλαιολόγος ή κομμώτρια έχει προφίλ στο Facebook, το πιθανότερο είναι πως είσαι μόλις… τέσσερις (αν όχι λιγότερους) ανθρώπους μακριά του – με άλλα λόγια, ένας friend του ατόμου αυτού στο Facebook είναι friend ενός friend ενός friend ενός δικού σας friend. Ντίλι ντίλι το καντήλι που έφεγγε και κένταγε η κόρη το μαντίλι.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει καινούρια έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα ανάλυσης δεδομένων του Facebook σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Για την έρευνα αυτή, αναλύθηκε ένα δείγμα 69 δισεκατομμυρίων διασυνδέσεων προφίλ του site, βάσει ενός εξειδικευμένου αλγορίθμου. Αυτή τη στιγμή οι εγγεγραμμένοι χρήστες στο Facebook ανέρχονται στα 721 εκατομμύρια.
Η έρευνα βασίζεται στο γνωστό concept «six degrees of separation» που είχε εκφράσει για πρώτη φορά το 1929 ο Ούγγρος συγγραφέας Frigyes Karinthy σε ένα διήγημά του, αν και η ίδια η θεωρία δεν εμφανίστηκε με την ολοκληρωμένη της μορφή παρά το 1967, διά χειρός του ψυχολόγου Στάνλεϊ Μίλγκραμ. Με βάση τις έρευνες του Μίλγκραμ, οποιοσδήποτε άνθρωπος στον κόσμο συνδέεται με κάποιον άλλον μέσω ενός μάξιμουμ αριθμού έξι ενδιάμεσων ατόμων.
Βάσει της καινούριας έρευνας, ο μέσος αριθμός ενδιάμεσων ανθρώπων που χωρίζει έναν χρήστη από έναν άλλον, εντελώς άγνωστο σε αυτόν, χρήστη, είναι 4,74. Δεδομένου ότι σε αντίστοιχη έρευνα που είχε διενεργηθεί το 2008 είχε βρεθεί πως κατά μέσο όρο οι ενδιάμεσοι γνωστοί που συνδέουν δύο άγνωστους χρήστες ήταν 5,28, είναι προφανές ότι με τη συνεχή προσθήκη νέων «φίλων» από κάθε χρήστη, τα κοινωνικά δίκτυα γνωριμιών γιγαντώνονται με γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, εντός της ίδιας χώρας, οι περισσότεροι χρήστες «απέχουν» ο ένας από τον άλλον μονάχα τρεις και όχι τέσσερις ενδιάμεσους.
Δύο είναι λοιπόν τα συμπεράσματα που κρατάμε από αυτή την έρευνα: Πρώτον, στην πραγματική ζωή παρεμβαίνουν περισσότεροι ενδιάμεσοι μεταξύ των ανθρώπων, τουτέστιν έξι, σε σχέση με τους ενδιάμεσους στο Facebook. Και δεύτερον, ναι, αυτό που υποπτευόσουν πάντοτε τελικά ισχύει: εσύ και ένας Εσκιμώος με wi-fi στο ιγκλού του είστε μόλις λίγα προφίλ μακριά.