Αρχειο

Η Βαρόνη Φιλξ έχει τις μαύρες της #2

Αποσπάσματα μιας φιλίας στην έρημη αυγουστιάτικη Αθήνα

114954-718277.jpg
Έρση Νιαώτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
104695-207829.jpg

Η Βαρόνη Φιλξ είχε τις μαύρες της. Το οποίο σημαίνει ότι ο Βαρόνος Ξάπλας έπρεπε να αρκεστεί σε σκληρά μπισκότα σίκαλης και νερό βρύσης, καθώς και σε μικρές βόλτες, όχι μεγάλες κατά το συνήθειο.

Η Βαρόνη ολημερίς ξεφυσούσε. Δεν ήταν ζωή αυτή. Δοκίμαζε δεκάδες ζευγάρια παπούτσια μήπως της φτιάξει το κέφι, έτρωγε σύκα με μέλι, άλλαζε ζώνες και εσάρπες-τίποτα. Η ζωή αυτή που δεν ήταν ζωή παρέμενε εκεί ακριβώς που την είχε αφήσει. Ούτε το κόκκινο κρασί βοηθούσε, ούτε ο λιναρόσπορος. Τίποτα.

Η Βαρόνη σκέφτηκε να αρχίσει το κάπνισμα, αλλά ο Βαρόνος Ξάπλας ήταν κάθετος, πράγμα σπάνιο, μιας και περνούσε το βίο του κατά κύριο λόγο οριζοντιωμένος. Έτσι κι αλλιώς θα ήταν ιδιαιτέρως δύσκολο να βρει η Βαρόνη τα τσιγάρα που θα της ταίριαζαν επακριβώς, οπότε εγκατέλειψε.

image

Η ερωτική της ζωή ήταν μπερδεμένη σε σημείο ανυπαρξίας. Από εκεί ξεκινούσε το μαύρο χρώμα.

Το αυτό συνέβαινε και στην Κυρία Μαμαλούξ, η οποία συνήθιζε να καταναλώνει το χρόνο και το χρήμα της σε καφετέριες των Πετραλώνων γράφοντας. Τι ακριβώς δεν είναι σαφές, παρόλα αυτά πληκτρολογούσε με μανία. Αυτό φυσικά όταν δεν είχε κατάθλιψη. Διότι η Κυρία Μαμαλούξ από αυτό έπασχε. Ή πληκτρολογούσε με μανία ή καθόλου. Όταν δεν πληκτρολογούσε, απλώς δεν σηκωνόταν από το κρεβάτι, και ονειρευόταν κάτω από ένα πάπλωμα, το ίδιο χειμώνα καλοκαίρι. Ονειρευόταν ότι πληκτρολογούσε.

Κατόπιν ανταλλαγής πολλαπλών γραμμάτων, μηνυμάτων, μέιλ και επιστολών, η Βαρόνη Φιλξ, αποφάσισε να συναντήσει την Κυρία Μαμαλούξ, μήπως ενώσουν τα μαύρα τους, και φτιάξουν ένα ωραίο βολικό μεγάλο μαύρο μπαρ, και πιούνε.

image

Δένοντας οχτώ εσάρπες μεταξύ τους και με πράσινα τακούνια, η Βαρόνη βγήκε από το σπίτι της. Η Κυρία Μαμαλούξ άφησε την πλάτη της ακάλυπτη και βγήκε κι αυτή. Φόρεσε τα γυαλιά ηλίου της, παρά το βραδινό της ώρας, χαιρέτησε τον γάτο της και βγήκε κι αυτή.

Με αυτές τις εσάρπες θα μπορούσα ωραιότατα να κρεμαστώ, είπε στη Βαρόνη Φιλξ μόλις συναντήθηκαν. Θα έπρεπε, όμως, να βρω τον πιο σωστό αυτοκτονικό συνδυασμό, και θα μου έπαιρνε ώρα, και ίσως το μετανιώνα. Έπρεπε να φοράς εσάρπες του ίδιου χρώματος ,αν ήθελες πραγματικά να με βοηθήσεις. Τώρα απλώς με μπέρδεψες. Παρήγγειλαν λευκά ποτά και ξηρούς καρπούς, περίπου δύο κιλά και επιδόθηκαν σε ατέρμονες συζητήσεις περί της ανθρώπινης φύσης, καθώς και σε ανταλλαγή συνταγών για δυνατούς λύτες.

Στις πέντε τα ξημερώματα, μεταφέρθηκαν στο κοντινό νοσοκομείο με κρυοπαγήματα.

image

Η κατανάλωση δύο κιλών αγγουριών και η κατάποση μιας ολόκληρης φυστικοφυτείας δεν τους είχε δημιουργήσει κανένα απολύτως θέμα. Ο πάγος όμως τις είχε τσακίσει. Ο πάγος έφταιγε για όλα.


*Η Βαρόνη Φιλξ ως γνήσια βαρόνη μένει σε ένα στενό των Εξαρχείων και συνηθίζει να τριγυρίζει στην νυχτερινή Αθήνα με συντροφιά μία κάτοικο των Άνω Πετραλώνων,γνήσια υποτιθέμενη συγγραφέα,την Κυρία Μαμαλούξ. Η ιστορία μιας φιλίας,αμέτρητου αλκοόλ και ασίγαστης εναλλαγής μπαρ,σε συνέχειες... 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ