- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
ZERO WASTE HORECA: Ένα πρόγραμμα με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα με τη χρηματοδότηση του The Coca-Cola Foundation
Η απόδειξη πως η βιωσιμότητα μπορεί να είναι εφικτή, οικονομικά συμφέρουσα και κοινωνικά ωφέλιμη
Προστασία περιβάλλοντος και επιχειρηματική ανάπτυξη συμβαδίζουν αρμονικά
Σε έναν κόσμο που αλλάζει, αλλάζουμε κι εμείς με προσανατολισμό πάντα την καλύτερή μας εκδοχή. Γιατί,καθώς βελτιωνόμαστε εμείς, βελτιώνεται και ο κόσμος γύρω μας, και στο πλαίσιο αυτό, η βιωσιμότητα δεν είναι πλέον επιλογή, αλλά ένας νέος τρόπος να υπάρχουμε. Ο σεβασμός στη φύση, εξάλλου, συμβαδίζει με την πρόοδο κι έτσι, κάθε προσπάθεια, κάθε αλλαγή, κάθε βήμα έχει σημασία και αντίκτυπο.
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη φιλοξενία και την καφεστίαση, βρίσκονται στην καρδιά της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού. Με τη δυναμική τους παρουσία, έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη των εθνικών στόχων βιωσιμότητας. Μέσα από την υιοθέτηση καλών πρακτικών, όχι μόνο βελτιώνουν τη λειτουργία τους, αλλά γίνονται και ζωντανά παραδείγματα για άλλους κλάδους. Παράλληλα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των τουριστικών μηνών, αποτελούν έναν ισχυρό διαφημιστικό πρεσβευτή της χώρας μας, προβάλλοντας τη δέσμευσή της σε ένα βιώσιμο μέλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, το κοινωνικό πρόγραμμα ZERO WASTE HORECA έρχεται να στηρίξει τις επιχειρήσεις του κλάδου, βοηθώντας τις να μεταβούν σε ένα πιο βιώσιμο και αποδοτικό μοντέλο λειτουργίας. Υλοποιούμενο από τη ΜΚΟ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, με τη χρηματοδότηση του The Coca-Cola Foundation, την υποστήριξη της Coca-Cola στην Ελλάδα και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το πρόγραμμα αυτό δημιουργεί μια ουσιαστική γέφυρα μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και των αρχών της κυκλικής οικονομίας.
Από τα τέλη του 2022, το πρόγραμμα απέκτησε τη δική του ψηφιακή πλατφόρμα, προσκαλώντας τις επιχειρήσεις να εγγραφούν ως μέλη και να εκπαιδευτούν σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, να εξοικονομήσουν πόρους και να βελτιώσουν τη λειτουργική τους αποδοτικότητα, ενισχύοντας, παράλληλα, την οικονομική τους βιωσιμότητα.
Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 2.800 επιχειρήσεις έχουν γίνει μέλη του ZERO WASTE HORECA, υιοθετώντας πρακτικές που εστιάζουν σε τέσσερις βασικούς τομείς: τη μείωση των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαχείριση και εξοικονόμηση νερού, καθώς και τη χρήση βιώσιμων προμηθειών. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στις νέες νομοθετικές απαιτήσεις, μειώνουν το λειτουργικό τους κόστος και εναρμονίζονται με τις προσδοκίες ενός όλο και πιο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένου κοινού. Το πιο σημαντικό είναι πως η πρόσβαση στο πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς εντός της Ελλάδας. Κάθε επιχείρηση μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα, να εγγραφεί δωρεάν και να αρχίσει το ταξίδι της προς τη βιωσιμότητα.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο του προγράμματος είναι η αναγνώριση των επιχειρήσεων που κάνουν τη διαφορά. Μέσω της Zero Waste Διάκρισης, επιχειρήσεις που έχουν πετύχει σημαντική πρόοδο σε όλους τους τομείς βιωσιμότητας λαμβάνουν Χρυσή, Αργυρή ή Χάλκινη Διάκριση, ενώ οι πιο καινοτόμες πρακτικές επιβραβεύονται και με χρηματικά έπαθλα.
Το 2024, ύστερα από αξιολόγηση από 26μελή ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, 210 επιχειρήσεις-μέλη βραβεύτηκαν με Zero Waste Διακρίσεις, ενώ 11 επιχειρήσεις ξεχώρισαν για την καινοτομία τους, λαμβάνοντας ειδικά χρηματικά έπαθλα. Η απονομή πραγματοποιήθηκε σε μια λαμπερή τελετή στις 8 Φεβρουαρίου 2025, στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA 2025, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από τον δημόσιο και επιστημονικό χώρο.
Το πρόγραμμα ZERO WASTE HORECA δείχνει πως η βιωσιμότητα μπορεί να είναι εφικτή, οικονομικά συμφέρουσα και κοινωνικά ωφέλιμη. Με πρωτοβουλίες σαν κι αυτή, ο κλάδος HoReCa μετατρέπεται σε κινητήριο δύναμη της αλλαγής, αποδεικνύοντας πως η προστασία του περιβάλλοντος και η επιχειρηματική ανάπτυξη μπορούν να συμβαδίζουν αρμονικά. Μάθε περισσότερα για το πρόγραμμα που έχει αλλάξει τα δεδομένα της περιβαλλοντικής ενίσχυσης, εδώ.