Δύο περίπτερα που ξεχώρισαν στο Athens Coffee Festival
Οι πρωτότυποι καφέδες του Λουμίδη Παπαγάλου και του Nescafe μας τράβηξαν την προσοχή
Την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ. Και, νομίζω, δεν υπήρχε καλύτερο μέρος στην πόλη για να τη γιορτάσει κανείς από την Τεχνόπολη. Xιλιάδες Αθηναίοι βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Athens Coffee Festival, στη μεγαλύτερη γιορτή-ύμνο του καφέ. Σπάνιες ποικιλίες από 63 καφεπαραγωγές χώρες, σεμινάρια, παρουσιάσεις, γευστικές δοκιμές, πάνω από 20.000 επισκέπτες με κυπελλάκια καφέ ανά χείρας. Όλο το Γκάζι μοσχοβόλαγε φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ! Δύο περίπτερα όμως ήταν αυτά στα οποία ήπιαμε τους περισσότερο ευρηματικούς καφέδες.
Ένας παπαγάλος στον καφέ μου
Οι λάτρεις του vintage σίγουρα ερωτεύτηκαν το ‘20s αυτοκίνητο του Λουμίδη Παπαγάλου. Καταπράσινο, με χρυσές λεπτομέρειες και μπορντό οροφή, είχε μετατραπεί σε καντίνα ελληνικού καφέ και έψηνε στο μπρίκι το αγαπημένο πρωινό ξύπνημα των Ελλήνων. Λίγο πιο εκεί ένας εξειδικευμένος barista ετοίμαζε ρετρό συνταγές με Λουμίδη Παπαγάλο. Δοκιμάσαμε τον ελληνικό καφέ με αστεροειδή γλυκάνισο και κανέλα, που τον λέγανε «Πολίτικο», και τον ελληνικό καφέ με ροδόνερο, που ταίριαζε υπέροχα με το χαρμάνι του Λουμίδη Παπαγάλου.
Ο Coffee Expert του Λουμίδη όμως, Σπύρος Αλεξόπουλος, μας σύστησε και τον ελληνικό καφέ στη σύγχρονη εκδοχή του. «Ο Λουμίδης Cold Brew παρασκευάζεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι με παγωμένο νερό και αργό φιλτράρισμα, ο δεύτερος με ζεστό νερό πάνω σε πάγο, η λεγόμενη εκχείλιση». Το αποτέλεσμα; Παγωμένος ελληνικός καφές με γεύση…φρεσκοαλεσμένου espresso!
Το πιο πολύτιμο μυστικό όμως, ήταν ότι (επιτέλους) μάθαμε πώς γίνεται ο σωστός, ο μερακλίδικος ελληνικός. Πρώτα βάζουμε στο μπρίκι το νερό και τον καφέ, αφήνουμε λίγο το νερό να βράσει και μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ο λόγος; «Όταν η ζάχαρη θερμαίνεται», λέει και πάλι ο Σπύρος, «βγάζει κάποια bitter χαρακτηριστικά». Τώρα ξέρετε.
Όλα αρχίζουν με έναν Nescafe
Στο περίπτερο του Nescafe υπάρχει ένα αληθινό καφεόδεντρο (όχι δε μυρίζει καφέ, μυρίζει όπως όλα τα φυτά. Ναι, το μύρισα). Δίπλα του, σε ένα γυάλινο δοχείο, ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά τους καρπούς του, τα λεγόμενα κεράσια του καφέ. Ο coffee expert του Nescafe, Γιώργος Μακρόπουλος είναι εδώ για να σου εξηγήσει όλα τα στάδια παραγωγής του καφέ, από τη στιγμή που ο καρπός θα κοπεί από το δέντρο, μέχρι να φτάσει στο ποτήρι σου. «Αφού καβουρδίσουμε τους κόκκους του καφέ στους 200°C για 12 λεπτά, τους αλέθουμε», λέει ο Γιώργος. «Από την άλεση εξαρτούνται τα διαφορετικά είδη καφέ. Για την παραγωγή στιγμιαίου καφέ, εκχυλίζουμε τον καφέ, τον φιλτράρουμε και στη συνέχεια τον αφυδατώνουμε. Στην ουσία παίρνουμε την καρδιά του καφέ, κι όμως ο στιγμιαίος καφές έχει τη μικρότερη ποσότητα καφεΐνης ανά ml, από οποιοδήποτε άλλο είδος καφέ».
Αν παρακολουθείς σωστά την ξενάγηση στον κόσμο του καφέ, μπορείς να συμμετάσχεις σε ένα quiz. Όποιος απαντήσει σωστά τις ερωτήσεις, ανταμείβεται με ένα χαριτωμένο, μίνι καφεόδεντρο. Δεν είναι τόσο εύκολο, όσο ακούγεται. Την προσοχή σου αποσπάνε συνεχώς οι μυρωδιές των καφέδων που ετοιμάζονται συνεχώς ακριβώς δίπλα.
Υπάρχουν 3 μενού. Το πρώτο περιλαμβάνει όλα τα κλασικά ροφήματα Nescafe. Στο δεύτερο μπορείς να βρεις ανατρεπτικές συνταγές ροφημάτων με βάση τον Nescafe (δοκιμάσαμε ένα αριστούργημα με salted caramel), ενώ στο τρίτο φιγουράρει η καινούργια πρόταση του Nescafe. O καφές Nitro, από 100% ποικιλία Arabica και από επιλεγμένους κόκκους της κεντρικής Αμερικής, είναι εμπλουτισμένος με άζωτο, έχει χαρακτηριστικά σοκολάτας, καβουρδισμένων ξηρών καρπών και νότες καραμέλας. Ναι, ήταν τόσο εντυπωσιακός όσο ακούγεται. Θέλουμε κι άλλο!
Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς