Market

10 Χρόνια Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών

115151-718269.jpg
Market News
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
36025-78350.jpg

Η κινηματογραφική συνάντηση έντεκα χωρών, μέσα από την αντισυμβατική ματιά 17 ελλήνων και ξένων σκηνοθετών!

Συνεχίζεται για δεύτερη Τετάρτη, στις 6 Μαρτίου 2013, το 10ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, με τίτλο "Παράθυρα στον Πλανήτη μας". Μια σειρά προβολών που γεννήθηκε από την ανάγκη να πληροφορηθούμε, βλέποντας τα προβλήματα του πλανήτη με τα μάτια σημαντικών σκηνοθετών και δίνει μια μοναδική ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να παρακολουθήσει ελληνικές και ξένες παραγωγές που πραγματεύονται επίκαιρα θέματα περιβάλλοντος - θέματα που αφορούν όλους μας.

To 10ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ, και της Πρεσβείας της Νορβηγίας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, και σε συνεργασία με τη MedWet, τη WWF Ελλάς και το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ.

Χορηγοί επικοινωνίας: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, International Herald Tribune, ΣΚΑΪ 100,3, ΣΚΑΪ Τηλεόραση, MAD, MAD Radio, ATHENS Voice, UNIVERSITY PRESS, INNEWS, ΙΑΝΟΣ, ελculture.gr και deBop.

Οι προβολές των ταινιών, που φέτος πραγματοποιούνται τις Τετάρτες 27 Φεβρουαρίου και 6 & 13 Μαρτίου 2013 από τις 18:00-23:00 (στο ισόγειο του κτηρίου της ΕΛΛΕΤ, Τριπόδων 28 στην Πλάκα), περιλαμβάνουν παραγωγές από την Ελλάδα, τη Βρετανία, Γαλλία, τις Η.Π.Α., την Ισλανδία, την Ισπανία, το Κιργιστάν, τη Νορβηγία, την Ολλανδία και την Τουρκία.

Τις ημέρες προβολών, όπως πάντα, έχουν προγραμματιστεί ειδικές θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 6 Μαρτίου

18:00

Nomadic, 2011

Moldoseit Mambetakunov - Artykpai Suiundukov/ Κιργιστάν, 26’

Ο παραδοσιακός νομαδικός τρόπος ζωής αρχίζει να απορροφάται από τον μοντέρνο πολιτισμό. Οι νομάδες μετακινούνται στα βουνά και διασκορπίζονται πάνω στο ανέγγιχτο χιόνι. Νοσταλγικό ταξίδι σ' ένα άγριο αλλά και πανέμορφο κόσμο που μας αποχαιρετά.

18.30

A Few Brave People, 2011

Rüya Arzu Köksal/ Τουρκία, 87’

Ο αγώνας των κατοίκων της Μαύρης Θάλασσας να διασώσουν τα ποτάμια τους (και τον βιοπορισμό τους) από μακροχρόνιες ενοικιάσεις σε ιδιωτικές εταιρείες. Μια χούφτα γενναίοι άνθρωποι αγωνίζονται όχι μόνο για το δικό τους καλό αλλά και τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

20.00

Συνάντηση δυο Νησιών, 2011

MedWet - Χριστόφορος Γεωργούτσος/ Ελλάδα, 14’

Μαθητές από γυμνάσιο της Κορσικής έρχονται στην Βραυρώνα Αττικής και στην Αίγινα για να γνωρίσουν από κοντά τις λειτουργίες των άγνωστων μικρών υγροτόπων μαζί με τα παιδιά της περιβαλλοντικής ομάδας από το τοπικό γυμνάσιο του νησιού.

Την ταινία θα προλογίσουν εκπρόσωποι της MedWet

20.25

Απαλλοτρίωση, 2012

Μάνος Παπαδάκης/ Ελλάδα, 107’

Σε έκταση 100.000 στρεμμάτων, στη Δ. Μακεδονία αναπτύσσονται τα λιγνιτορυχεία της ΔΕΗ που τροφοδοτούν με το "εθνικό μας καύσιμο" τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της. 3.000 άνθρωποι έχουν ήδη εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, ενώ ήρθε η σειρά για άλλους 10.000. Η ΔΕΗ απαντά πως δεν γίνεται αλλιώς.

22.15

The 11nth Ηour, 2007

Nadia Connors - Leila Conners Peterson/ ΗΠΑ, 81’

Η ταινία με παρουσιαστή τον Leonardo DiCaprio, διαπραγματεύεται το θέμα της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο και προτείνει νέους εναλλακτικούς δρόμους για έγκαιρη αλλαγή πορείας.

Τετάρτη 13 Μαρτίου

18.00

The Lightbulb Conspiracy, 2010

Cosima Dannoritzer/ Ισπανία, 75’

Η ιστορική αυτή ταινία καταγράφει το σχεδιασμό και τη σταδιακή υλοποίηση της μείωσης του χρόνου ζωής πολλών βιομηχανικών προϊόντων – που οδηγεί στη συχνή αντικατάστασή τους, αυξάνοντας τη ζήτηση και δημιουργώντας βουνά αποβλήτων. Η ταινία αναζητά καινούργιους ορισμούς για τις έννοιες της προόδου και της οικονομικής ανάπτυξης.

18.55

Γαύδος. Εκεί στο Νότο, 2012

Ανθή Νταουντάκη/ Ελλάδα, 93’

Άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, αλλά και οι ντόπιοι που έζησαν στη Γαύδο την "κρυμμένη ζωή" αποκομμένοι από τον έξω κόσμο, προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στα πατροπαράδοτα και το δέλεαρ της "ανάπτυξης" ενός υβριδικού πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος.

Συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα Α. Νταουντάκη

20.45

Winter Light, 2011

Skule Eriksen/ Νορβηγία, 25’

Μια ποιητική πρόταση για την αμόλυντη ομορφιά της φύσης, στα νησιά Λόφτεν, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, στη Νορβηγία. Σ’ ένα χαμηλό φθινοπωρινό φως, ο ήλιος βουλιάζει κάτω από τον ορίζοντα και παραμένει εκεί όσο διαρκεί ο βαρύς χειμώνας. Αυτό το ανεπαίσθητο φως έχει τη λυρική ομορφιά του.

21:10

“Μέγαρο Εξαρχόπουλου”, 2012

Χρίστος Καλλίτσης/ Ελλάδα, 3’

Θεσσαλονίκη: πολυκατοικίες των αρχών του 20ου αι., όπως της Πλατείας Ναυαρίνου, αφήνονται στη μοιραία, καταστροφική επέμβαση του χρόνου. Ο ισχυρισμός ότι πλέον δεν διορθώνονται δεν είναι απόλυτος. Το Μέγαρο Εξαρχόπουλου είναι ένα παράδειγμα διάσωσης της ιστορικής μας μνήμης.

21.15

Καπνίζουν Παρελθόν, 2011

Στέφανος Κακαβούλης/ Ελλάδα, 73’

Μια καταγραφή των καμινάδων που απόμειναν από τις φάμπρικες του λεκανοπεδίου Αττικής κατά την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης καθώς και της σημασίας-ιστορικής μνήμης και συμβολικής- που δικαιούνται.

22.30

Last Days of the Arctic, 2011

Magnus Vidar Sigurdsonn, Margret Jonasdottir / Ισλανδία, 90’

Μια ελεγεία για το τοπίο της Αρκτικής που χάνεται και τους ανθρώπους που το κατοικούν. Γοητευμένος από τις ιστορίες Ισλανδών ψαράδων και μεγάλων κυνηγών της Γροιλανδίας, ο διάσημος φωτογράφος RAX τους κινηματογραφεί καθώς αντιμετωπίζουν ακραίες καιρικές συνθήκες ως αποτέλεσμα κλιματικών αλλαγών.

Μην το χάσετε!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ