Αθλητισμος

Η Αργεντινή στα πρόθυρα νευρικής κρίσης μετά τον διασυρμό από την Κροατία

Μία χώρα, μια ομάδα, 24 φταίχτες

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19687262.jpg
© EPA/VASSIL DONEV

Ο τίτλος του κειμένου αναφέρει πως η Αργεντινή -ως χώρα- είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Αυτή θα έρθει οριστικά όταν (και αν) η ομάδα αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο του Μουντιάλ. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη και θα το μάθουμε την επόμενη Τρίτη, αν και μετά τον σημερινό αγώνα της Ισλανδίας με τη Νιγηρία ίσως να έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Η ουσία, πάντως, δεν είναι πόσες ελπίδες έχουν θεωρητικά οι Αργεντινοί, αλλά πραγματικά. Με την εικόνα που έχουν παρουσιάσει στους δύο πρώτους αγώνες, όχι πολλές. Δεν είναι μόνο ο (κάκιστος) Μέσι που έχει λυγίσει από τη πίεση, αλλά και οι 22 συμπαίκτες του. Αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και μετά το δεύτερο γκολ της Κροατίας έδειξαν σημάδια κατάρρευσης. Το παραδέχθηκε και ο προπονητής Χόρχε Σαμπάολι, ο οποίος είπε πως «είμαστε συναισθηματικά διαλυμένοι». Προφανώς δεν σκέφτηκε ότι η ομάδα του μπορεί ακόμη να περάσει. Βασικά δείχνει να μην σκέφτεται τίποτα, διότι αμέσως μετά έριξε τις ευθύνες σε όλους τους παίκτες και τον εαυτό του, πλην του Μέσι: «Η ομάδα κι εγώ καταφέραμε να θολώσουμε τη λάμψη του Μέσι». Μέγιστο φάουλ και αυτό.

Για να γελάσουμε και λίγο, όμως, τι μπορεί να περιμένει κανείς από έναν προπονητή που εμφανίστηκε σε ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου σαν υπεύθυνος… στριπτιζάδικου; Με μαύρο σακάκι κι από μέσα κολλητό μπλουζάκι με V και με την μπάκα να εξέχει. Κι όταν φούντωσε στο τέλος, έμεινε μόνο με το κοντομάνικο, αποκαλύπτοντας τα τατουάζ μανίκια, λες και είναι ο… Σταν!

Περιττό ν’ αναφερθεί πως στην Αργεντινή έχει στηθεί… πανηγύρι με δηλώσεις, σχόλια και άρθρα με βολές κατά πάντων. Τα χώνουν στην ομοσπονδία που προσέλαβε τον Σαμπάολι, τα χώνουν στον προπονητή που έχει κάνει την ομάδα ξέφραγο αμπέλι και φυσικά τα χώνουν στον Μέσι, στον οποίον γίνονται όλα τα χατίρια για να παίζει όλη η ομάδα για πάρτη του. Είναι κοινό μυστικό πως αυτός ουσιαστικά διαλέγει το ρόστερ και την ενδεκάδα. Πράγματα που όλος ο κόσμος γνώριζε, αλλά στην Αργεντινή αρνούνταν να παραδεχθούν. Εδώ και λίγες ώρες όμως, ακόμη και τα πιο δημοφιλή ΜΜΕ μιλούν ανοιχτά για την έλλειψη ηγετικών ικανοτήτων του μεγάλου σταρ της ομάδας.

Ακόμη χειρότερα έγιναν τα πράγματα, όταν μίλησε σε ραδιόφωνο του Μπουένος Άιρες, ο προπονητής της Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Ντιέγκο Σιμεόνε, ένα πρόσωπο που όλοι σέβονται στην Αργεντινή. Τα είπε χύμα όσο ποτέ και όλη η χώρα συζητά τα λεγόμενά του. «Η ομάδα βρίσκεται σε πλήρη αναρχία εδώ και τέσσερα χρόνια. Υποτίθεται πως ο Σαμπάολι προσελήφθη για να αλλάξει την κατάσταση. Αλλά όταν ο προπονητής είναι σκατά, τότε και όλη η ομάδα θα είναι σκατά».

Μάλιστα, δίχως να ερωτηθεί, απάντησε στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό δίλημμα των τελευταίων ετών: «Ο Μέσι είναι πολύ καλός παίκτης, όμως αυτό συμβαίνει επειδή πάντοτε περιστοιχίζεται από εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές. Πείτε μου ειλικρινά αν είχατε να διαλέξετε μεταξύ αυτού και του Ρονάλντο, ποια επιλογή θα κάνατε; Σίγουρα τον Πορτογάλο»… 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ