ΔΕΙΤΕ ΤΟ SITE

Διάβασα το βιβλίο

Ερωτοτροπίες, Χαβιέρ Μαρίας, εκδ. Πατάκη, μτφ. Χριστίνα Θεοδωροπούλου
5

5
  • Shares

Οι μεγάλοι συγγραφείς του σήμερα διατηρούν άρρηκτη σχέση με τη λογοτεχνική παράδοση γνωρίζοντας πως όλα τα σπουδαία έχουν πια γραφτεί αλλά δεν έχουν διαβαστεί επαρκώς. Κι αυτή η βαθιά και ενδελεχής ανάγνωση όσων προηγήθηκαν κάνει τη διαφορά σε μια εποχή που δεν γίνεται κανείς κατά τύχη σημαντικός λογοτέχνης. Ο Χαβιέρ Μαρίας ανήκει ακριβώς στην ελίτ της σύγχρονης μυθοπλασίας και το αποδεικνύει ακόμη μια φορά με το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του «Ερωτοτροπίες» που μόλις κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πατάκη. Ο Μαδριλένος μετρ επιχειρεί μια λοξή ανάγνωση του Μπαλζάκ και του Σέξπιρ ανασύροντας δύο χαρακτήρες με αρνητικό πρόσημο: το συνταγματάρχη Σαμπέρ και τον Μάκβεθ. Πάνω στις ράγες παλιών και αξεπέραστων μύθων οικοδομεί τη δική του εκδοχή γεμάτη ανατροπές και μυστήριο. Με το ύφος της φιλοσοφικής φλυαρίας που τον διακρίνει, συνθέτει τους χαρακτήρες του στην κόψη του ξυραφιού, τους υποβάλλει σε άλυτα διλήμματα.

Η Μαρία Ντολθ, που αφηγείται την παράξενη αυτή ιστορία, δυσκολεύεται με τα μαθηματικά του έρωτα, με τις εξισώσεις του θανάτου, της φιλίας και της προδοσίας. Με καθαρή και εξεγερμένη συνείδηση μπορεί να αντιπαρέλθει τον έρωτά της για το μοιραίο Ντίαθ Βαρέλα αλλά δεν μπορεί να αποδώσει δικαιοσύνη ούτε να φέρει πίσω το δολοφονημένο Ντεβέρν. Έτσι καταφέρνει μόνο να περιγράψει τη συμπάθειά της για το θύμα και τη γυναίκα του, τη Λουίσα, που γίνεται κάτι σαν εμμονή όσο καιρό διαρκεί, προτού ένα ξένο χέρι διακόψει βίαια και παράλογα την κοινή τους πορεία.  

image

Ο Χαβιέρ Μαρίας φιλοτεχνεί απαράμιλλα μια μικρή τοιχογραφία της εποχής μας καρυκευμένη με τα γνωστά σχοινοτενή του σχόλια για την ανθρώπινη ύπαρξη. Κι εμείς, οι Έλληνες αναγνώστες του, τον διαβάζουμε πρώτη φορά σε καλά ελληνικά χάρις στην εξαιρετική μετάφραση της Χριστίνας Θεοδωροπούλου.

*Ο Δ.Στ. είναι συγγραφέας. Τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδ. Ψυχογιός.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ AV

ΕΛΛΑΔΑ
26.06.2017 - 10:36
Ο Θανάσης και ο Γιάννης βρέθηκαν το Σάββατο 24/6 στη Στέγη για να μιλήσουν για όλα όσα χρειάζονται για να φτάσεις ψηλά
Καταδικάστηκε ο εισβολέας στην πιτσαρία της Ουάσιγκτον
ELLINIKAHOAXES
26.06.2017
LIFE
25.06.2017 - 12:47
Κάτω από ένα μικροσκόπιο ο κόσμος της άμμου παίρνει νέες διαστάσεις
URBAN CULTURE
25.06.2017 - 12:45
Η ιστορία του Noselide και η ανακάλυψη πλαστικοποιημένων σανιδιών
25.06.2017
VIRAL
26.06.2017 - 07:00
Όσα μας έφτιαξαν τη διάθεση στο ίντερνετ