- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Brexit: «Όχι» της Μέρκελ σε Μέι για τις παράλληλες διαπραγματεύσεις
«Οι Ευρωπαίοι θα αναζητήσουν την ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων»
Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την Τετάρτη την εκτίμηση ότι οι συζητήσεις όσον αφορά στις σχέσεις που θα έχουν στο μέλλον η Βρετανία και η ΕΕ δεν θα μπορούσαν να διεξαχθούν παρά μόνο όταν ολοκληρωθούν εκείνες σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους θα γίνει το Brexit, απορρίπτοντας το αίτημα διεξαγωγής παράλληλων διαπραγματεύσεων με την Τερέζα Μέι.
«Θα πρέπει καταρχάς να ξεκαθαριστεί στις διαπραγματεύσεις με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί η αποδέσμευση από τους στενούς δεσμούς» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, σημείωσε από το Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος «και μόλις αυτό το θέμα ξεκαθαρίσει θα μπορέσουμε κατόπιν (...), όσο το δυνατό συντομότερα, να συζητήσουμε για τη σχέση μας στο μέλλον».
Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης απάντησε επίσης, χωρίς ωστόσο να το αναφέρει, στην επιστολή που εστάλη στις Βρυξέλλες από την πρωθυπουργό της Βρετανίας για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του Brexit, με την οποία ζήτησε την παράλληλη διεξαγωγή συνομιλιών σχετικά με τη μελλοντική συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ με τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης.
Όπως και η Μέρκελ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένως αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμώντας ότι πρέπει καταρχάς να υπάρξει πρόοδος επί των προϋποθέσεων της αποχώρησης της Βρετανίας, μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην ιστορία της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τη Μέρκελ, οι Ευρωπαίοι θα αναζητήσουν «την ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων» όταν το Brexit πάρει σάρκα και οστά.
«Ελπίζω η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνουν στενοί εταίροι. Για εμένα, η Βρετανία παραμένει τμήμα της Ευρώπης με την οποία μοιραζόμαστε πολλά, αρχής γενομένης των κοινών μας αξιών», συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ «αποτελεί μια ιστορική επιτυχία χωρίς προηγούμενο και θα παραμείνει το ίδιο μετά την αποχώρηση της Βρετανίας» με «πολυάριθμα σημαντικά καθήκοντα» να φέρει εις πέρας, όπως τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση και την κλιματική αλλαγή.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε θέση μάχης οι «δελφίνοι» με το βλέμμα στις αμερικανικές εκλογές 2028
Οι φόβοι για νέα στρατιωτικά πλήγματα και οι πιέσεις για διπλωματική λύση
Η Πιονγκγιάνγκ κατηγορείται εδώ και καιρό για την ύπαρξη στρατοπέδων συγκέντρωσης στο έδαφός της
Η αύξηση αφορά πάνω από 2 εκατ. εργαζομένους
Ο γιος του Αμερικανού προέδρου στο πλευρό του Βανς
Η Επιτροπή αξιοποιεί εσωτερικά νέα ψηφιακά εργαλεία, προκειμένου να «εκσυγχρονίσει» τη νομοθετική διαδικασία
Σε ποιες χώρες σήμανε συναγερμό
H υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια των αρμόδιων αρχών
Η περίεργη εξαφάνιση που ερευνούν οι αστυνομικοί στη Τζόρτζια
Θεώρησε την προσθήκη «προσβολή για την κουλτούρα του» - Έχασε και τη δικαστική μάχη
«Δε με νοιάζει τι λες, δεν ψηφίζεις στο Μίσιγκαν» - Viral βίντεο με τον νεοεκλεγέντα γερουσιαστή
Στο επίκεντρο εμπόριο, Ταϊβάν και γεωπολιτικός ανταγωνισμός
Το 17,5% των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να απεργήσει
«Αν έμαθα ένα πράγμα από τον Βίτο, είναι να μην αφήνεις ποτέ την ηλικία σου να σε περιορίζει»
Νέα προειδοποίηση από τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας
Το περιστατικό λίγους μήνες πριν με «πρωταγωνιστή» τον ίδιο γιατρό
«Πονοκέφαλος» για εταιρίες όπως Meta, Google, Microsoft και Amazon
Η εκλογική παράδοση δεν αρκεί όταν πονάει η τσέπη των πολιτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.