1821 Digital Gallery

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι έρχεται νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Τουρκικός Στρατός © EPA/TURKISH MINISTRY OF DEFENCE
Τουρκικός Στρατός © EPA/TURKISH MINISTRY OF DEFENCE
Αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για την τέταρτη εισβολή
  • A-
  • A+
0
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ανακοίνωσε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας και συγκεκριμένα στη Συρία.

Ο Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα πως η Άγκυρα θα ξεκινήσει σύντομα τις επιχειρήσεις αυτές, με στόχο τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας για την καταπολέμηση, όπως λέει η Τουρκία, των τρομοκρατικών απειλών από τις περιοχές αυτές.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕA), την Πέμπτη, αναφέρεται ότι «οι επιχειρήσεις που διεξάγονται και πρόκειται να διεξαχθούν στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν στην εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας και αποτελούν ανάγκη εθνικής ασφάλειας».

Το Συμβούλιο κάλεσε τις χώρες «που φιλοξενούν τρομοκρατικές ομάδες και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο να εγκαταλείψουν αυτή τη θέση και να δώσουν προσοχή στις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια».

Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάσει να κατασκευάσει 100.000 τέτοια σπίτια στη βόρεια Συρία (Ιντλίμπ) για τους Σύρους που εγκαταλείπουν το στρατόπεδο Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως σημειώνεται σε σχετικά τουρκικά δημοσιεύματα.

Σχετικα
Τα «κλεμμένα» σιτηρά της Ουκρανίας - Η διαδρομή που ακολουθούν και οι αγοραστές
Τα «κλεμμένα» σιτηρά της Ουκρανίας - Η διαδρομή που ακολουθούν και οι αγοραστές

Ο ίδιος ο Ερντογάν από την πλευρά του διαμηνύει πως ήδη περισσότεροι από 500.000 Σύροι έχουν επιστρέψει από την Τουρκία πίσω στη Συρία. Υπολογίζεται ότι περίπου 3,7 εκατομμύρια Σύροι εξακολουθούν να ζουν σήμερα εντός των τουρκικών συνόρων.

Η παρουσία τους εκεί ωστόσο έχει, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα προβλήματα που ταλανίζουν τη γείτονα χώρα (ακρίβεια, υποτίμηση λίρας κ.ά.), καταλήξει να αποτελεί βαρίδι για την πλευρά Ερντογάν.

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει τρεις μεγάλες εισβολές στη βόρεια Συρία, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους περιοχές κατά μήκος των συνόρων σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τα σύνορά τoυς από τις απειλές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της κουρδικής πολιτοφυλακής, των Μονάδων Προστασίας του Λαού ή YPG.

Σχετικα
Ο «προσωπικός πόλεμος» του Ερντογάν, τα τρία σενάρια και ο τριπλός γρίφος των εκλογών
Ο «προσωπικός πόλεμος» του Ερντογάν, τα τρία σενάρια και ο τριπλός γρίφος των εκλογών

Η Τουρκία θεωρεί την ΥPG ως προέκταση του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή PKK, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το PKK διεξάγει εξέγερση κατά της Τουρκίας από το 1984. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση.

Τα σχόλια του Ερντογάν έρχονται σε μια περίοδο που η Τουρκία αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, επικαλούμενη την υποτιθέμενη υποστήριξη των δύο χωρών προς το PKK και άλλες ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές, καθώς και την απόφασή τους να επιβάλουν περιορισμούς στις στρατιωτικές πωλήσεις προς την Τουρκία μετά την εισβολή της Άγκυρας στη Συρία το 2019.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5