- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΝΑΤΟ - Φινλανδία: «Ναι» με συντριπτική πλειοψηφία για την ένταξη
Το Κοινοβούλιο υπέρ της ένταξης στη συμμαχία
ΝΑΤΟ - Φινλανδία: Το Κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την αίτηση για την ένταξη.
Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε σήμερα το μεσημέρι με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ σε μια ιστορική αλλαγή πολιτικής του Ελσίνκι που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η κυβέρνηση αποφάσισαν επίσημα την Κυριακή ότι η χώρα θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στη Συμμαχία, αλλά εκκρεμούσε η έγκριση του Κοινοβουλίου.
Από τους 200 βουλευτές, 188 ψήφισαν υπέρ και οκτώ κατά της αίτησης, δήλωσε ο πρόεδρος Μάτι Βανχάνεν.
Ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο τόνισε ότι η απόφαση δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς επειδή «υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη».
«Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα αλλάξει τον βασικό μας τρόπο σκέψης ότι θα επιζητούμε πάντα ειρηνικές λύσεις και είμαστε ένα έθνος που αγαπά την ειρήνη που θα αναζητήσει πρώτα και κύρια διπλωματικές λύσεις σε κάθε σύγκρουση», δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης.
Οι πολέμιοι της αίτησης περιελάμβαναν ορισμένους βουλετές από την Αριστερή Συμμαχία, μέρος του πεντακομματικού συνασπισμού της Φινλανδίας, ανάμεσά τους ο Μάρκους Μουσταγιάρβι που αμφισβήτησε την απόφαση με αντιπρόταση με αποτέλεσμα να τεθεί σε ψηφοφορία.
«Τα σύνορά μας θα γίνουν τα σύνορα μεταξύ της στρατιωτικής συμμαχίας και της Ρωσίας. Οι νέες εντάσεις δεν θα αποτελούσαν κίνδυνο μόνο κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, αλλά μάλλον μια νέα και μόνιμη προϋπόθεση της εξωτερικής μας πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας», είπε.
Νωρίτερα σήμερα, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων αποφάσισε να προσχωρήσει στην απόφαση της κρατικής ηγεσίας προτείνοντας στην Βουλή να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ η σκανδιναβική χώρα.
«Έχοντας ακούσει πολύ μεγάλο αριθμό εμπειρογνωμόνων και έχοντας λάβει τις απόψεις 10 (κοινοβουλευτικών) επιτροπών, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτή η απόφαση είναι ομόφωνη», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Γιούσι Χάλλα-Άχο, σε δημοσιογράφους.
ΝΑΤΟ: Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί την Πέμπτη με τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα φιλοξενήσει τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη για να συζητήσουν τις αιτήσεις τους στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Μπάιντεν, η Σουηδή πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Άντερσον, και ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, θα συζητήσουν επίσης «την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς και την ενίσχυση των στενών συνεργασιών μας σε μια σειρά από παγκόσμια ζητήματα και την υποστήριξη για την Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Καρίν Ζαν-Πιερ.
Η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας ήρθε λίγο μετά την υπογραφή της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Αν Λίντε του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και την έγκριση του φινλανδικού Κοινοβουλίου για υποβολή αιτήματος ένταξης της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Xρειάστηκε να ζητήσουν έκτακτες προμήθειες
Απροσδόκητη στροφή υπέρ της Ουκρανίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη Σύνοδο των G7
Στα 7 εκατομμύρια ευρώ η ζημία - 95 συλλήψεις σε 15 τοποθεσίες
Δέσμευση και από τις δύο πλευρές ότι θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας μεταξύ τους
Mια αντιπαράθεση με πολλά επεισόδια
Εν αναμονή καταστροφικών πλημυρών οι νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ
Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι προβλέψεις για τα Στενά του Ορμούζ
Yποβλήθηκαν 626 αιτήσεις για μόλις 27 θέσεις
Παρά τη συμφωνία, η δικαστική διαμάχη με την κλινική συνεχίζεται
Μόνο ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν μπορεί να επιτρέψει εξαιρέσεις
106 νίκες σε Grand Prix της Formula 1 μετρά πλέον ο Λιούις Χάμιλτον, μετά τη νίκη του στο Circuit de Barcelona
«Η ισορροπία δυνάμεων έχει μετατοπιστεί υπέρ της Ουκρανίας», δηλώνουν οι ηγέτες της G7
Πώς ξεκίνησε αυτή η φήμη για το παρασιτικό γατόψαρο του γλυκού νερού και τι ισχύει
Με το νέο νομοσχέδιο ενισχύεται η στρατηγική θέση του ΝΑΤΟ έναντι της Μόσχας
Η συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν αποκαλύπτει τα όρια της ισχύος όλων των πρωταγωνιστών της περιοχής
Στη Σύνοδο G7 στο Εβιάν της Γαλλίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα μέτρα αναμένεται να εξοικονομήσουν 185 εκατ. ευρώ στον ραδιοτηλεοπτικό όμιλο
Προειδοποιεί η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία
Τι ισχύει για λιπάσματα και ετικέτες
Οι έλεγχοι θα γίνονται με τη μορφή τεστ σάλιου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.