- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ερντογάν: Η Τουρκία δεν βλέπει θετικά ενδεχόμενη ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι Φινλανδία και Σουηδία φιλοξενούν πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Τι δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος για το ενδεχόμενο ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Όπως είπε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ωστόσο δεν βλέπει θετικά ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ακόμη, ανέφερε ότι δεν είναι δυνατό η Άγκυρα να δει θετικά τα σχέδια των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι Φινλανδία και Σουηδία φιλοξενούν πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις.
«Εμείς παρακολουθούμε για τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, όμως δεν έχουμε θετικές σκέψεις στο ζήτημα. Διότι οι προηγούμενες διοικήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ έκαναν ένα λάθος σχετικά με την Ελλάδα, και ξέρετε τη στάση που τηρεί η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία αφού παίρνει από πίσω της και το ΝΑΤΟ. Ως Τουρκία δεν θέλουμε να κάνουμε ένα δεύτερο λάθος. Oι Σκανδιναβικές χώρες έχουν μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας τρομοκρατικών οργανώσεων. Το PKK και το DHKP- C έχουν τις φωλιές τους στη Σουηδία και στην Ολλανδία. Βρίσκονται μέχρι και εντός του Κοινοβουλίου τους. Στο σημείο αυτό δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σουηδία: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα
Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα και θα ωφελήσει τις χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών, Αν Λίντε, μια ημέρα αφού η γειτονική Φινλανδία δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει να ενταχθεί στη 30μελή συμμαχία.
«Η σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ανέβαζε το ανέβαζε το κατώφλι μιας στρατιωτικής σύγκρουσης και θα απέτρεπε έτσι τις συγκρούσεις στη βόρεια Ευρώπη», δήλωσε η Λίντε στους δημοσιογράφους παρουσιάζοντας μια κοινοβουλευτική έκθεση για την ασφάλεια. «Η άποψή μας είναι πως δεν θα υποστούμε συμβατική στρατιωτική επίθεση ως αντίδραση σε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η Λίντε.
Χωρίς να διατυπώνει επισήμως σύσταση, αυτή η έκθεση των 40 σελίδων υπογραμμίζει αριθμό πλεονεκτημάτων για τη Σουηδία, αν ενταχθεί στη συμμαχία μαζί με τη γειτονική της Φινλανδία, που αναμένεται ότι θα επισημοποιήσει την υποψηφιότητά της μεθαύριο, Κυριακή. Η έκθεση καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα πως, ως μη μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία δεν έχει αυτή τη στιγμή «εγγυήσεις» ότι θα της παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.
«Στο σημερινό πλαίσιο (...) δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Σουηδία θα βοηθηθεί αν γίνει στόχος σοβαρής απειλής ή επίθεσης», υπογραμμίζεται. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να επιλέξουν πλευρά, αφού παρέμεναν εκτός του ΝΑΤΟ από την ίδρυση της συμμαχίας το 1949.
Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, ότι η χώρα τους -που έχει χερσαία σύνορα 1.300 χιλιομέτρων και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία - πρέπει να ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση». Η Σουηδία αναμένεται ευρέως ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας και η Στοκχόλμη μπορεί να ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ακόμη και την ερχόμενη Δευτέρα.
Η Σουηδία θα είναι περισσότερο ευάλωτη σε επίθεση, αν είναι η μόνη χώρα της Σκανδιναβίας ή της Βαλτικής που θα παραμείνει εκτός του ΝΑΤΟ, αναφέρεται στη διακομματική έκθεση, αν και προστίθεται ότι η Ρωσία μπορεί να προβεί σε αντίποινα, αν η χώρα ζητήσει την ένταξή της. «Αν η Σουηδία επιλέξει να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, υπάρχει κίνδυνος να αντιδράσει η Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Άμθυνας Πέτερ Χέλκβιστ. «Επιτρέψτε μου να δηλώσω πως, σε τέτοια περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε αντίποινα», πρόσθεσε ο υπουργός.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΣΚΑΪ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ο φόβος του ισλαμισμού δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την ανοχή απέναντι στην ακροδεξιά
Διπλωματική σύγκρουση χωρίς προηγούμενο μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου για τους οικισμούς
Ο κόσμος των καθαρτικών, της πρόκλησης εμετού και της ανηλεούς κατάναλωσης φαγητού
Έρευνα του ECFR αποκαλύπτει κρίση εμπιστοσύνης και διεύρυνση του «χάσματος φαντασίας»
Οι γονείς του βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα του συμβάντος
Το έργο στο οποίο συμμετέχει
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε
Ο Μερτς έχει δεσμευτεί να παραμείνει στην εξουσία και να προωθήσει ένα εμβληματικό πακέτο επώδυνων μεταρρυθμίσεων
Το απόσπασμα της συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου
Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο το 2024, ωστόσο στη συνέχεια χώρισαν
Eνώ την ίδια περίοδο είχε έσοδα 5,4 εκατ. δολαρίων
Κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της τον Ιανουάριο του 2023
Το κανονικό απόσπασμα δείχνει ότι ο βασιλιάς άπλωσε το χέρι του
Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram είχε γίνει στις 12 Αυγούστου, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της
Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ
Η πρώην καγκελάριος επικρίνει τη στρατηγική του CDU και ζητά άμεση αλλαγή πλεύσης
Οι επιπτώσεις της «ψηφιακής διάσπασης» στη συγκέντρωση και την κριτική σκέψη
Κύμα διαμαρτυριών ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου
Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά τις επαφές Αμερικανών απεσταλμένων στη Μόσχα και το Κίεβο
Αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη για τις απολαβές του πρωθυπουργού Λόρενς Ουόνγκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.