Κοσμος

Γιορτή της Μητέρας 2022: Το Google doodle για τη σημερινή ξεχωριστή ημέρα

Πώς καθιερώθηκε και γιατί γιορτάζεται τη 2η Κυριακή του Μαΐου

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To Google doodle για τη Γιορτή της Μητέρας 2022
To Google doodle για τη Γιορτή της Μητέρας 2022 © Google

Στη γιορτή της μητέρας 2022 αναφέρεται το Google doodle σήμερα Κυριακή 8 Μαΐου 2022. Πώς καθιερώθηκε η εορτή. Τι ισχύει στην Ελλάδα.

Στη γιορτή της μητέρας 2022 είναι αφιερωμένο το σημερινό Google doodle. Η σημερινή εορτή είναι αφορμή για ένα λουλούδι, μια κάρτα, μια αγκαλιά και ένα φιλί στη μητέρα, τον άνθρωπο που έφερε στον κόσμο τον υιό ή την κόρη και δεν σταματά να προσπαθεί για το καλύτερο.

To σημερινό doodle της Google δίνει έμφαση στον δεσμό που αναπτύσσεται ανάμεσα στη μαμά και το παιδί, ο οποίος δεν αλλάζει όσα χρόνια και αν περάσουν.

Στην κατηγορία μαμάδες περιλαμβάνονται επίσης γιαγιάδες και πεθερές. Η δουλειά της μάνας ποτέ δεν τελειώνει. Δέσμευση που διαρκεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο και συχνά με ελάχιστη ή καθόλου βοήθεια από άλλους. Σύμφωνα με έρευνα του Salary.com, οι μητέρες που κρατούν το σπίτι και τα παιδιά, θεωρητικά, θα έπρεπε να αμείβονται με τουλάχιστον 162.581 δολάρια τον χρόνο. Η λέξη «μαμά» που είναι παγκόσμια προέρχεται από τον πρώτο ήχο που αρθρώνει ένα μωρό: «μα».

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνεις μία μαμά ευτυχισμένη στη γιορτή της μητέρας είναι να την πάρεις αγκαζέ και να πάτε για ψώνια, και μετά για ένα ωραίο γλυκό σε ένα καφέ.

Γιορτή της μητέρας - Πώς καθιερώθηκε

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Η συγκεκριμένη εορτή καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Ειδικότερα:

  • Η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis) διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.
  • Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.

Mother's Day 2022 Google Doodle

Η γιορτή της μητέρας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», σύμφωνα με τη σύγχρονη ορολογία.

Μια κίνηση που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό.

Ωστόσο, τη δεκαετία του 1960, ο εορτασμός αυτός ατόνησε και ενισχύθηκε ο εορτασμός της 2ης Κυριακής του Μαΐου, αν και η εκκλησία επιμένει στην παλαιά ημερομηνία, διοργανώνοντας σχετικές εκδηλώσεις.

Η Google τιμά με doodle την Ημέρα της Μητέρας 2022
Η Google τιμά με doodle την Ημέρα της Μητέρας 2022 © Google

Γιορτή της μητέρας 2022 - 8+1 πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε

  1. Μία από τις παλαιότερες γιορτές της μητέρας ήταν εκείνη των αρχαίων Ελλήνων, κάθε άνοιξη, αφιερωμένη στη θεά Ρέα, μητέρα των θεών, θεά της γονιμότητας, της μητρότητας και της γέννας.
  2. Στην Αμερική 4,1 εκατομμύρια γυναίκες γίνονται μητέρες κάθε χρόνο. Μέχρι το 2014, υπήρχαν 43,5 εκατομμύρια μητέρες στις ΗΠΑ, σε ηλικίες από 15 μέχρι 50, οι οποίες είχαν 95,8 εκατομμύρια μωρά.
  3. Στις ΗΠΑ, οι περισσότερες γυναίκες έχουν το πρώτο τους παιδί στη δεκαετία των 20 χρόνων τους. Το 2000, η μέση ηλικία για τις γυναίκες που γίνονταν μητέρες για πρώτη φορά ήταν τα 24,9 χρόνια τους ενώ το 2020 ο μέσος όρος είχε ανέβει στα 27,1 χρόνια.
  4. 50 τουλάχιστον χώρες γιορτάζουν την Ημέρα της Μητέρας σε όλο τον κόσμο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Εκτός από τις ΗΠΑ, είναι και ο Καναδάς, η Ελλάδα, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Τουρκία, η Αυστραλία και το Βέλγιο.
  5. Παραδοσιακά, η Ινδία γιορτάζει το «​Δεκαήμερο της Μητέρας», δέκα μέρες ανάμεσα στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, κάθε χρόνο. Είναι η γιορτή της Ντούργκα-πούγια, αφιερωμένη στη μητέρα των θεών, Ντούργκα.
  6. Το πιο δημοφιλές δώρο για αυτή την ημέρα είναι η κάρτα. 152 εκατομμύρια κάρτες κάθε χρόνο. Η Ημέρα της Μητέρας είναι η τρίτη μεγαλύτερη γιορτή αποστολής καρτών στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα στέλνουν κάρτες στις μαμάδες, μητριές και γιαγιάδες, μέσω ταχυδρομείου. Οι online ευχές και e-cards μετριούνται ξεχωριστά.
  7. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, την Ημέρα της Μητέρας γίνονται τα περισσότερα τηλεφωνήματα από οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου: Περίπου 122 εκατομμύρια τηλεφωνήματα.
  8. Η Ημέρα της Μητέρας είναι και η τρίτη γιορτή στη σειρά στις πωλήσεις που αφορούν λουλούδια και φυτά, μετά τα Χριστούγεννα και το Χάνουκα. Περίπου το ένα τέταρτο των λουλουδιών που πουλιούνται κάθε χρόνο αγοράζονται την ημέρα αυτή.
  9. Τα γαρίφαλα έχουν ιδιαίτερη σημασία τη Γιορτή της Μητέρας. Η Άννα Ριβς Τζάρβις χρησιμοποίησε το γαρίφαλο την Ημέρα της Μητέρας για να συμβολίσει το αν η μητέρα ζούσε. Ένα κόκκινο γαρίφαλο σήμαινε ότι η μητέρα ζει, και ένα λευκό σήμαινε ότι είχε πεθάνει.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Κυριακή 8 Μαΐου 2022 τα καταστήματα είναι ανοιχτά και σε συνδυασμό με τις -γενικά καλές- καιρικές συνθήκες είναι μια καλή ευκαιρία για μια βόλτα στα μαγαζιά, καθώς ένα δώρο (όσο μικρό και αν είναι) για την Ημέρα της Μητέρας είναι ό,τι καλύτερο.

Doodle - Τι είναι - Γιατί το δημιούργησε η Google

To doodle δημιουργήθηκε από την Google για να γιορτάζονται γεγονότα, επέτειοι και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων προσωπικοτήτων που έμειναν στην ιστορία. Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle δημιουργήθηκε το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν σε φεστιβάλ στη Νεβάδα τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα είχε απήχηση και έκτοτε καθιερώθηκε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ