Κοσμος

Ανοιχτά καταστήματα σήμερα Κυριακή: Το ωράριο - Τι ισχύει με σούπερ μάρκετ

Συνεχίζονται οι ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανοιχτά τα καταστήματα σήμερα Κυριακή 8 Μαΐου 2022 στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εαρινών εκπτώσεων
Ανοιχτά τα καταστήματα σήμερα Κυριακή 8 Μαΐου 2022 στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εαρινών εκπτώσεων © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Με ανοιχτά καταστήματα σήμερα Κυριακή 8 Μαΐου 2022. Ωράριο λειτουργίας σε σούπερ μάρκετ, μαγαζιά και πολυκαταστήματα. Σε ισχύ οι ενδιάμεσες εκπτώσεις.

Τα καταστήματα σήμερα Κυριακή 8 Μαΐου 2022 είναι ανοιχτά, καθώς συνεχίζονται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις. Οι καταναλωτές μπορούν να συνδυάσουν τη σημερινή Ημέρα της Μητέρας με μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης για να κάνουν τα ψώνια τους και να αγοράσουν ένα δώρο.

Τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι δεν χρειάζεται πλέον το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο μέσα σε εμπορικά καταστήματα, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο καταργήθηκε την 1η Μαΐου. Σε ισχύ παραμένουν, όμως, οι μάσκες, με τη χρήση τους να είναι υποχρεωτική για την παραμονή στα μαγαζιά.

Οι ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις 2022 ξεκίνησαν στις 3 Μαΐου 2022 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Μαΐου 2022, ημέρα Κυριακή. Σημειώνεται ότι ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων τελεί υπό κατάργηση. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, έχει αναφέρει: «Εκφράζοντας την απαίτηση του συνόλου των επιχειρηματιών αλλά και των φορέων εκπροσώπησης των καταναλωτών, ελπίζω αυτή να είναι η τελευταία φορά εφαρμογής του παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, που δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση χαμηλότερων αρχικών τιμών σε όλα τα είδη από την αρχή της σεζόν».

Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα σήμερα - Το ωράριο λειτουργίας στην Αθήνα - Τι ώρα κλείνουν

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις, τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν προαιρετικά σήμερα Κυριακή 8 Μαΐου 2022.

Εδώ και αρκετές ημέρες ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει δώσει στη δημοσιότητα το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας. Ειδικότερα, τα μαγαζιά που ανοίγουν σήμερα, μπορούν να λειτουργούν από τις 11:00 το πρωί έως και τις 18:00.

«Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν οι φετινές ενδιάμεσες εκπτώσεις διότι, αν και δεν έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα τίποτα ιδιαίτερο στο λιανεμπόριο και τον καταναλωτή, εντούτοις, κατ' εξαίρεση φέτος, σε μία περίοδο υψηλού πληθωρισμού, παρουσιάζονται ως ευκαιρία για φθηνές αγορές» έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.

Ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις - Τί περιμένει η αγορά | 30/4/22 | ΕΡΤ

Ανοιχτά σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα - Τι ισχύει σήμερα Κυριακή - Το ωράριο λειτουργίας

Στα σούπερ μάρκετ, για όσες αλυσίδες επιλέξουν να λειτουργήσουν, το ωράριο καταστημάτων είναι 11:00 με 18:00. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να προηγηθεί επικοινωνία με το τοπικό κατάστημα, καθώς μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση ανάλογα με την περιοχή από τη στιγμή που το άνοιγμα σήμερα Κυριακή 8 Μαΐου 2022 είναι προαιρετικό.

Αναφορικά με τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες καταστημάτων ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) προτείνει ωράριο από τις 11:00 έως τις 20:00. Αναλυτικά:

  • Τhe Mall Athens στο Μαρούσι - Λειτουργεί με ωράριο λειτουργίας 11:00 - 20:00.
  • Golden Hall στο Μαρούσι - Ανοιχτό σήμερα Κυριακή από τις 11:00 μέχρι τις 20:00.
  • Athens Metro Mall και Avenue στη λεωφόρο Βουλιαγμένης - Λειτουργεί από τις 11:00 μέχρι τις 20:00
  • McArthurGlenn εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα - Ανοιχτό σήμερα Κυριακή από τις 11:00 μέχρι τις 20:00.

Ανοιχτά μέχρι τις 18:00 τα καταστήματα σήμερα Κυριακή 8 Μαΐου 2022
Ανοιχτά μέχρι τις 18:00 τα καταστήματα σήμερα Κυριακή 8 Μαΐου 2022 © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

«Οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα προσφέρουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές, με την αρτιότερη δυνατή εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΛΠΕ. Και προστίθεται: «Oι εταιρείες -μέλη μας έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων».

Ωράριο καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη σήμερα Κυριακή (8/5)

Το ίδιο ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα έχει προτείνει και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, τα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη μπορούν να ανοίξουν στις 11:00 το πρωί και να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00 το απόγευμα στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εαρινών εκπτώσεων 2022.

Ανοιχτά καταστήματα σήμερα Κυριακή - Πώς αμείβεται

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν σήμερα Κυριακή 8 Μαΐου 2022:

  1. Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  2. Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σχετικά με την αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν σήμερα Κυριακή άνω των 5 ωρών δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Ενδιάμεσες εκπτώσεις με ανοιχτά καταστήματα σήμερα Κυριακή - Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στα μαγαζιά

Στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη, με τις κυρώσεις προς τον εμπορικό κόσμο να είναι αυστηρές. Επίσης, η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Οι ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις 2022 διαρκούν μέχρι τις 15 Μαΐου
Οι ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις 2022 διαρκούν μέχρι τις 15 Μαΐου © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Οι καταστηματάρχες, που συμμετέχουν στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, σε περίπτωση ελέγχου θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για την κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων, σε 8 Κυριακές του έτους επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των καταστημάτων. Αναλυτικά:

  • Η πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων (αν είναι αργία μετατίθεται στην επόμενη Κυριακή).
  • Η Κυριακή των Βαΐων.
  • Η πρώτη Κυριακή του Μαΐου (ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος). Εκτός αν συμπίπτει με αργία οπότε η Κυριακή μετατίθεται.
  • Η πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων (αν είναι αργία μετατίθεται στην επόμενη Κυριακή).
  • Η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος). Εκτός αν συμπίπτει με αργία οπότε η Κυριακή μετατίθεται.
  • Η προτελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα.
  • Η τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα.
  • Η τελευταία Κυριακή του κάθε έτους (αν πέφτει αργία τότε δεν είναι ανοιχτά τα καταστήματα).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ