Κοσμος

Βρετανία: Βαριά ήττα του Μπόρις Τζόνσον στις τοπικές εκλογές

Ο Μπόρις Τζόνσον έχασε παραδοσιακά προπύργιά του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπόρις Τζόνσον
Μπόρις Τζόνσον © EPA / JESSICA TAYLOR/UK PARLIAMENT HANDOUT

Βρετανία - Μπόρις Τζόνσον: Βαριά ήττα στις τοπικές εκλογές - Ποιες περιοχές προπύργιά του έχασε και ποιο το κλίμα για το Partygate

Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έχασε παραδοσιακά προπύργιά του στην περιοχή του Λονδίνου (ειδικά στο Γουέστμινστερ) και υπέστη απώλειες και αλλού στις τοπικές εκλογές στη Βρετανία, με τα πρώτα αποτελέσματα -που δόθηκαν σήμερα (6/5) στη δημοσιότητα- να υποδεικνύουν βαριά ήττα.

Oι Βρετανοί ψηφοφόροι τιμώρησαν τη συμπολίτευση εξαιτίας σειράς σκανδάλων, αλλά και της επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου. Οι Τόρις ηττήθηκαν στο Γουόντσγουορθ, οχυρό τους από το 1978. Έχασαν επίσης το Μπάρνετ, όπου είχαν κερδίσει όλες τις εκλογές αδιαλείπτως από το 1964 με μόλις δύο εξαιρέσεις.

Johnson's Tories Lose Seats in U.K. Local Elections

Το Εργατικό Κόμμα πιστεύει πως κέρδισε για πρώτη φορά στο Ουέστμινστερ, τη συνοικία όπου βρίσκεται η έδρα των περισσότερων κυβερνητικών θεσμών. Ο Ντάνιελ Τόμας, ο απερχόμενος ηγέτης του αυτοδιοικητικού συμβουλίου στην Μπάρνετ, είδε στο αποτέλεσμα «προειδοποιητική βολή από τους ψηφοφόρους των Συντηρητικών».

Τα πλήρη αποτελέσματα, που αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, θα είναι μια πρώτη αντανάκλαση της κοινής γνώμης έπειτα από το 2019, όταν οι Τόρις εξασφάλισαν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους στη Βουλή των Κοινοτήτων τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια.
Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το Συντηρητικό Κόμμα έχασε 92 έδρες σε αυτοδιοικητικά συμβούλια, το Εργατικό Κόμμα κέρδισε 23 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 42.

 

Βρετανία: Οι τοπικές εκλογές κρίνουν 7.000 θέσεις σε τοπικά συμβούλια

Οι εκλογές που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη κρίνουν 7.000 θέσεις σε τοπικά συμβούλια: του συνόλου τους στο Λονδίνο, στη Σκοτία, στην Ουαλία, του ενός τρίτου στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Αγγλίας. Οι βαριές απώλειες σε τοπικά συμβούλια του Λονδίνου, από τα οποία οι Τόρις διαγράφτηκαν σχεδόν εντελώς, εκτιμάται πως θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την πίεση για τον κ. Τζόνσον ο οποίος έδωσε την πρώτη εκλογική δοκιμασία για τον αφότου έγινε ο πρώτος επικεφαλής κυβέρνησης στη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου που παραβίασε τον νόμο. Τον περασμένο μήνα, του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο διότι συμμετείχε σε πάρτι γενεθλίων στο γραφείο του το 2020, παραβιάζοντας τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που είχαν επιβληθεί για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Το κλίμα ήταν ήδη βαρύ για τον Τζόνσον, καθώς στο Partygate προστίθενται
οι κατηγορίες για σεξισμό και η απουσία ρεαλιστικών προτάσεων για τη στήριξη των καταναλωτών απέναντι στην εκτόξευση των τιμών για ενέργεια. 

UK Conservatives suffer local election losses in early results • FRANCE 24 English

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY