Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διαπραγματεύσεις για τους αμάχους στη Μαριούπολη ζητά το Κίεβο

Έφτασε στο Κίεβο ο Άντονι Μπλίνκεν

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στην Οδησσό
Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στην Οδησσό © EPA/STEPAN FRANKO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι συνεχίζουν τις επιθέσεις. Έφτασε στο Κίεβο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Το πιο δύσκολο Πάσχα ζει φέτος η Ουκρανία. Οι μάχες μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και του ουκρανικού στρατού μαίνονται. Την ίδια ώρα οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν ειδικές διαπραγματεύσεις για τους εγκλωβισμένους στη Μαριούπολη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, έφτασαν, αργά το βράδυ της Κυριακής, στο Κίεβο και διεξάγουν συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πόλεμος στην Ουκρανία - Οι κυριότερες εξελίξεις της 60ής ημέρας

22.00 Στο Κίεβο ο Άντονι Μπλίνκεν

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, έφτασαν στο Κίεβο και διεξάγουν συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε αργά απόψε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρέστοβιτς, με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από άλλη πηγή αν όντως οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται στο Κίεβο.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν και του Όστιν στην Ουκρανία είχε ανακοινωθεί χθες από τον ίδιο τον Ζελένσκι. Ο Λευκός Οίκος δεν το επιβεβαίωσε ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

19.30 Διαπραγματεύσεις για τους εγκλωβισμένους στη Μαριούπολη ζητά το Κίεβο

Η Ουκρανία πρότεινε σήμερα να διεξαχθεί ένας «ειδικός» γύρος διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία στη σκιά του χαλυβουργείου Αζοφστάλ της Μαριούπολης, ώστε να συζητηθεί η τύχη των αμάχων και των Ουκρανών στρατιωτών που παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη αυτή, ανέφερε ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στόχος των συνομιλιών αυτών θα είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Μαριούπολη, το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και η απελευθέρωση ή η ανταλλαγή των Ουκρανών μαχητών που έχουν παγιδευτεί στη βιομηχανική μονάδα, ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ολέξι Αρέστοβιτς.

19.00  Λβιβ: Τοίχος από λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου

Στο Λβιβ, τη μεγαλύτερη πόλη της δυτικής Ουκρανίας, η Τετιάνα Κασιάν σταματά για μια στιγμή στον δρόμο. Απέναντί της, ένας τοίχος από τεχνητά λουλούδια και φωτογραφίες με χαμογελαστά πρόσωπα: είναι οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν από την αρχή της ρωσικής εισβολής, πριν από δύο μήνες.

«Είναι τρομερό. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο στην Ουκρανία τον 21ο αιώνα», λέει η 32χρονη γυναίκα που βοηθά τους εκτοπισμένους.

Η Τετιάνα κατάγεται από τη Μαριούπολη και δεν ξέρει «αν θα ξαναδεί ποτέ τους συγγενείς της» αφού η μαρτυρική πόλη έχει τεθεί σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων, αφού σφυροκοπήθηκε ανηλεώς από τις αρχές Μαρτίου.

18.20 Χάρτης του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας που αποτυπώνει την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής

17.45 Μαριούπολη: Νέα αποτυχία δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου

Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν ήταν εφικτό να δημιουργηθεί που να οδηγεί εκτός του λιμανιού της Μαριούπολης σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι δεν σταμάτησαν τις εχθροπραξίες.

Η Βερεστσούκ είπε ότι η ουκρανική πλευρά θα επιχειρήσει ξανά αύριο να δημιουργήσει ένα ασφαλές πέρασμα εκτός της Μαριούπολης.

15.30 Νεκροί άμαχοι από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο  Λουχάνσκ

Ένας αδιευκρίνιστος μέχρι στιγμής αριθμός αμάχων έχασε σήμερα τη ζωή του από το ρωσικό σφυροκόπημα της περιοχής του Λουχάνσκ, στην Ουκρανία, έγινε γνωστό από τον τοπικό κυβερνήτη Σέρχιι Γκαϊντάι.

Σε ένα βίντεο με αφορμή το ορθόδοξο Πάσχα, ο Γκαϊντάει είπε «σήμερα, για μία ακόμη φορά, σκοτώθηκαν άμαχοι. Οι συμπατριώτες μας. Οι (Ρώσοι) δεν θεωρούν τίποτα ιερό».

14.00 Ο αριθμός των προσφύγων προσεγγίζει τα 5,2 εκατομμύρια

Λίγοι παραπάνω από 23.000 Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τις τελευταίες 24 ώρες τη χώρα τους, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής που έκλεισε 2 μήνες, με τον συνολικό αριθμό τους να προσεγγίζει τα 5,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μερικώς επικαιροποιηθεί της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 5.186.744 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρας τους μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ήτοι 23.058 περισσότεροι σε σύγκριση με τον χθεσινό απολογισμό.

13.46 Έκκληση ΟΗΕ για «άμεση» εκεχειρία στη Μαριούπολη

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για την εφαρμογή μιας «άμεσης» εκεχειρίας στη Μαριούπολη, προκειμένου να επιτραπεί η εκκένωση περίπου 100.000 αμάχων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό το ουκρανικό λιμάνι, το οποίο ελέγχει σχεδόν πλήρως ο ρωσικός στρατός, σε ένα δελτίο τύπου του συντονιστή του στην Ουκρανία.

«Χρειάζεται μια κατάπαυση των εχθροπραξιών αμέσως για να σωθούν ζωές. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσες περισσότερες ζωές απειλούνται. Πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν αμέσως, σήμερα. Αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά», δήλωσε ο Άμιν Άγουαντ.

13.00 Δύο παιδιά σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ

Δύο παιδιά σκοτώθηκαν σήμερα από τους βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ενώ κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σημεία όπου μαίνονται μάχες.

Ο Πάβλο Κιριλένκο ανέφερε στο Telegram ότι τα παιδιά, ηλικίας 5 και 14 ετών, σκοτώθηκαν στο Οχερετίνσκ όταν καταστράφηκε το κτίριο στο οποίο ζούσαν.

12.25 Πραγματική εκεχειρία ζητά το Κίεβο από τη Μόσχα

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς τη Μαριούπολη και κάλεσε τη Μόσχα να συμφωνήσει σε μια «πραγματική, πασχαλινή εκεχειρία» στην πόλη.

«Η Ρωσία επιτίθεται συνεχώς στο εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης. Το σημείο όπου βρίσκονται οι πολίτες και ο στρατός μας βομβαρδίζεται από αέρος και από το πυροβολικό», επεσήμανε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

12.00 Μήνυμα Ζελένσκι για το Πάσχα: Πολεμάμε για μια φωτεινή ιδέα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεσμεύθηκε στο μήνυμά του για το Πάσχα ότι καμία «κακία» δεν θα καταστρέψει τη χώρα του και προσευχήθηκε ο Θεός να φέρει πίσω την ευτυχία στα παιδιά και παρηγοριά στις μητέρες που θρηνούν.

Μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, μια εκκλησία ηλικίας 1.000 ετών, ο Ζελένσκι επεσήμανε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό ότι η χώρα θα ξεπεράσει το σκοτάδι που έχει φέρει ο πόλεμος.

09.56 Η Ελβετία απέρριψε αίτημα της Γερμανίας για εξαγωγή πυρομαχικών στο Κίεβο

Η Ελβετία έχει καθυστερήσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία από τη Γερμανία εμποδίζοντας την επανεξαγωγή ελβετικής κατασκευής πυρομαχικών για τα στρατιωτικά οχήματα Marder τα οποία θέλει να αποκτήσει το Κίεβο, ανέφερε η ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung.

Η είδηση γίνεται γνωστή την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις επειδή η κυβέρνησή του δεν έχει προσφέρει βαρέα όπλα στην Ουκρανία προκειμένου να τη βοηθήσει να απωθήσει την επίθεση της Ρωσίας.

09.45 Χάρτης του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας στον οποίο αποτυπώνονται οι εξελίξεις στο πεδίο των μαχών

09.30 Οκτώ νεκροί από επιθέσεις στο Λουχάνσκ

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στο Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κυβερνήτη της επαρχίας Σερχίι Γκαϊντάι.

Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντνιπροπετρόφσκ, ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, δήλωσε ότι ένας 48χρονος άνδρας σκοτώθηκε στη διάρκεια βομβαρδισμών τη νύχτα.

09.00 Περιοδεία Γκουτέρες σε Άγκυρα, Μόσχα και Κίεβο

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα βρίσκεται αύριο Δευτέρα στην Τουρκία, χώρα που έχει αναλάβει σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, προτού ταξιδέψει στη Μόσχα και στο Κίεβο εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

«Ο γενικός γραμματέας θα μεταβεί στην Άγκυρα, στην Τουρκία, όπου, την 25η Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρει η λακωνική ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκουτέρες θα πάει κατόπιν στη Μόσχα (την Τρίτη) και στο Κίεβο (την Πέμπτη) για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής.

08.25 Το Κίεβο ζητά εξοπλισμό για τα πυρηνικά εργοστάσια

Η Ουκρανία ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να μεριμνήσει για να εξασφαλιστεί η κάλυψη του «μεγάλου καταλόγου του εξοπλισμού» τον οποίο έχει ανάγκη για τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι.

Ανάμεσα στα είδη που ζήτησε το Κίεβο είναι μετρητές ραδιενέργειας, προστατευτικός εξοπλισμός, εργαλεία πληροφορικής, γεννήτριες ντίζελ και άλλα συστήματα εξασφάλισης της παροχής ενέργειας, εξήγησε.

08.00 Καταγγελίες αναγκαστικής στρατολόγησης από τους Ρώσους

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι στρατολογεί άμαχους στα κατεχόμενα εδάφη στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Πέρα από τους νέους οι οποίοι στρατολογούνται παρά τη θέλησή τους, επιτάσσονται γιατροί στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια και στο Χάρκοβο, σύμφωνα με ανάρτηση των ουκρανών στρατηγών στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Υγειονομικοί αναγκάστηκαν, υπό την απειλή ότι θα εκτελούνταν σε διαφορετική περίπτωση, να προσφέρουν φροντίδες σε τραυματισμένους Ρώσους στρατιωτικούς στο μέτωπο στις περιοχές Βοφτσάνκ και Χάρκοβο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ