Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: οι Ουκρανοί χάνουν τον έλεγχο της Μαριούπολης

52η μέρα της εισβολής

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ruined_ukrainian_car.jpg
© SERGEY DOLZHENKO / EPA

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντίποινα της Ρωσίας για την επίθεση στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας-Εκρήξεις σε Κίεβο, Χάρκοβο και Λβιβ.

Σε αντίποινα προχώρησε η Ρωσία την 51η μέρα του πολέμου στην Ουκρανία για την επίθεση στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που αποτελεί ένα σημαντικό και συμβολικό πλήγμα. 

Ευρείας κλίμακας βομβαρδισμούς από εναέρια και επίγεια μέσα διεξάγει τις τελευταίες ώρες στην ανατολική και νότια Ουκρανία η ρωσική δύναμη εισβολής, σφυροκοπώντας τις περιοχές του Χαρκόβου, του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Live όλες οι εξελίξεις:

22:35 Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως ελέγχουν σχεδόν το σύνολο της Μαριούπολης

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το σύνολο της αστικής ζώνης της Μαριούπολης. Από τη μεριά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται να παραδέχεται πως μόνο ένα μικρό τμήμα της πόλης παραμένει υπό τον έλεγχο των Ουκρανικών δυνάμεων.

 

20:30 Ο Ζελένσκι προειδοποιεί τη Μόσχα για διακοπή των διαπραγματεύσεων

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε ότι η «εξόντωση» των τελευταίων ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στην πολιορκημένη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη «θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση».

«Η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στην Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε (ειρηνευτική) διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ukraïnska Pravda προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση αυτή οι δύο πλευρές θα βρεθούν «σε αδιέξοδο».

 

19:30 Η Ιταλία απαγόρευσε την είσοδο ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της

Το υπουργείο Μεταφορών της Ρώμης έκανε γνωστό ότι από αύριο πρόκειται να απαγορευθεί η είσοδος των ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της Ιταλίας.

Με τον τρόπο αυτό, η Ιταλία προσαρμόζεται σε οδηγία της ΕΕ, της 8ης Απριλίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Τα ρωσικά πλοία τα οποία ήδη βρίσκονται σε ιταλικά λιμάνια «θα πρέπει να αναχωρήσουν μόλις ολοκληρώσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες», όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο. Το μέτρο, τέλος, αφορά και τα πρώην ρωσικά πλοία, τα οποία άλλαξαν σημαία μετά τις 24 του περασμένου Φεβρουαρίου.

 

17:48 Ουκρανική αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον

Σημαντικό ταξίδι ουκρανικής αντπροσωπείας, στελεχωμένης από ανώτατους αξιωματούχους αναμένεται να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον, αποσκοπώντας στην οικονομική ενίσχυση της χώρας. Η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

 

16.00 Ρωσική επιστροφή στο Κίεβο προβλέπουν οι ΗΠΑ

Ανώτατοι Αμερικάνοι αξιωματούχοι προειδοποιούν πως οι ρωσικές δυνάμεις θα εξαπολύσουν νέα συντεταγμένη επίθεση εναντίον του Κιέβου, κινητοποιώντας ξανά μεγάλο αριθμό δυνάμεων προς την Ουκρανική προωτεύουσα.

 

14.22 Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν μετά από βομβαρδισμούς στο Κίεβο

Ένα άτομο σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν μετά από βομβαρδισμούς στην ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Πρόσθεσε ότι οι ομάδες διάσωσης μάχονται για τη ζωή όσων είχαν τραυματιστεί στα χτυπήματα. «Το Κίεβο ήταν και παραμένει στόχος του επιτιθέμενου», είπε.

13.15 Ρωσία: Η Μόσχα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, της ΥΠΕΞ Τρας και του υπουργού Άμυνας Γουάλας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, του υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας και άλλων δέκα μελών της βρετανικής κυβέρνησης και πολιτικών.

12.05 Ένα στρατιωτικό εργοστάσιο έγινε στόχος ρωσικού βομβαρδισμού στο Κίεβο

Ένα στρατιωτικό εργοστάσιο σε προάστιο του Κιέβου, το οποίο κατασκευάζει κυρίως άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, έγινε σήμερα το πρωί στόχος βομβαρδισμού, διαπίστωσε δήμοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στο Κίεβο ένα στρατιωτικό εργοστάσιο.

11.00 Εννέα διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων έχει συμφωνηθεί να ανοίξουν σήμερα

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε πως εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχει συμφωνηθεί να ανοίξουν σήμερα για την απομάκρυνση αμάχων, μεταξύ άλλων και από την πολιορκημένη Μαριούπολη με ιδιωτικά οχήματα.

Η Βερεστσούκ ανέφερε σε δήλωσή της πως πέντε από τους εννέα διαδρόμους πρόκειται να ανοίξουν από την περιφέρεια του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, για την οποία τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

10.15 Βίκτορ Μεντβεντσούκ: Η σύζυγος του φιλορώσου πολιτικού καταγγέλει ξυλοδαρμό

Η Οξάνα Μαρτσένκο, σύζυγος ενός εκ των συμμάχων του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας στη διάρκεια της ανάκρισης μετά τη σύλληψή του.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα, η σύζυγος του Βίκτορ Μεντβεντσούκ ανέφερε ότι σε μία από τις δύο φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ουκρανικές αρχές φαίνεται ότι έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού.

09.15 Μόσχα: Η στρατιωτική αρωγή των ΗΠΑ της προς το Κίεβο θα έχει «απρόβλεπτες συνέπειες»

Η Ρωσία απηύθυνε αυτή την εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες επίσημη διαμαρτυρία προειδοποιώντας την αμερικανική κυβέρνηση για «απρόβλεπτε συνέπειες» λόγω της μεγάλης αύξησης της στρατιωτικής αρωγής της προς την Ουκρανία, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με αυτή τη διπλωματική διακοίνωση, η Μόσχα προειδοποιεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατά της αποστολής «περισσότερο ευαίσθητων» όπλων στην Ουκρανία, καθώς εκτιμά ότι τέτοιοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» και θα μπορούσαν να προκαλέσουν «απρόβλεπτες συνέπειες», αναφέρει η εφημερίδα Washington Post.

08.30 Δέκα νεκροί και 35 τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίσθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένη περιοχή στο Χάρκοβο, μεγάλη πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές.

Σε έναν πρώτο απολογισμό, ο περιφερειακός κυβέρνησης Όλεγκ Σινεγκούμποφ είχε ανακοινώσει τον θάνατο "επτά ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος επτά μηνών".

07.15 Ζελένσκι: Περίπου 3.000 οι νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έως και 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 10.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για 2.500 με 3.000 απώλειες Ουκρανών στρατιωτών.  Ανέφερε επίσης ότι περίπου 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί, συμπληρώνοντας ότι «είναι δύσκολο να πούμε πόσοι εξ αυτών θα επιβιώσουν».

Πριν από ένα μήνα, ο Ζελένσκι υπολόγιζε ότι περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις, ισχυρίστηκε ότι είχαν σκοτωθεί πολύ περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, οι απώλειες των ρωσικών δυνάμεων υπολογίζονται σε 19.000 με 20.000 νεκρούς. Επισήμως η Μόσχα κάνει λόγο για 1.350 νεκρούς στρατιώτες της.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ