Κοσμος

Σεργκέι Λαβρόφ: Η πτήση του ξεκίνησε για Κίνα, αλλά γύρισε Μόσχα

Άγνωστο τι συνέβη και η πτήση του Σεργκέι Λαβρόφ έκανε αναστροφή στα μισά της διαδρομής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ © EPA / EVGENIA NOVOZHENINA / POOL

Σεργκέι Λαβρόφ: Η πτήση του για την Κίνα επέστρεψε στη Μόσχα - Άγνωστο γιατί άλλαξε ο προορισμός

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δεν κατάφερε να φτάσει στην Κίνα, αφού το αεροπλάνο που τον μετέφερε δεν προσγειώθηκε στον προορισμό του και περίπου στα μισά της διαδρομής άλλαξε κατεύθυνση και γύρισε πίσω στη Μόσχα. 

Σύμφωνα με τη γερμανική Bild, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο Πεκίνο σήμερα Πέμπτη (17/3). Ωστόσο, στα μισά της πτήσης το αεροπλάνο γύρισε στη Σιβηρία και στο Νοβοσιμπίρσκ και αντί να πετάξει για Κίνα επέστρεψε στη Μόσχα και το αεροδρόμιο Βνούκοβο.

Την ίδια ώρα, πριν λίγες ημέρες, δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι η Ρωσία στρέφεται στην Κίνα για στρατιωτικό εξοπλισμό και το ερώτημα που διατυπωνόταν ήταν αν η Κίνα θα στήριζε τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τους FT, ο Λευκός Οίκος ανησυχούσε ότι το Πεκίνο μπορεί να υπονόμευε τις προσπάθειες της Δύσης να προστατεύσει την Ουκρανία.

Ο Κινέζος ομόλογος του Σεργκέι Λαβρόφ, Γουάνγκ Λι, πρόσφατα είπε ότι η κινεζο-ρωσική φιλία είναι «ισχυρή σαν βράχος» και πως οι δύο χώρες είχαν τεράστιες ευκαιρίες για συνεργασία. Μέχρι σήμερα (17/3) η Κίνα δεν καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διατηρήσει κανονικές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία. 

 

Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ θα μιλήσουν την Παρασκευή - Τι θα πουν

Ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, θα έχουν συνομιλία την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022. Αυτό ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠΕΞ, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις και θα ανταλλάξουν απόψεις σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Στα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος θα βρίσκεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το Πεκίνο έχει διαψεύσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία ζήτησε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα. Η συνομιλία Μπάιντεν με Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιείται λίγα 24ωρα μετά την κρίσιμη συνάντηση στη Ρώμη ανάμεσα σε Κινέζους και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ειδικότερα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν έδωσε ξεκάθαρη προειδοποίηση στον Κινέζο ομόλογό του, Γιανγκ Τζιεσί, να μην υπάρξει κινεζική βοήθεια στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα είχε σημαντικές επιπτώσεις, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ακόμη, δεν έχει εκδοθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση για το τι ακριβώς συνέβη στον αέρα και χρειάστηκε ο Σεργκέι Λαβρόφ να επιστρέφει στη Μόσχα αντί να φτάσει στον προορισμό του, την Κίνα. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις       

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ