Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζουν τις επιθέσεις οι Ρώσοι (βίντεο)

Αδιάκοποι βομβαρδισμοί - Δεκάδες άμαχοι νεκροί στο Χάρκοβο

62224-137655.jpg
Newsroom
16’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για 22η ημέρα
Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για 22η ημέρα © EPA/ROMAN PILIPEY/ PΟOL

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορήθηκαν για την επίθεση σε θέατρο της Μαριούπολης.

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Μαριούπολη με αδιάκοπους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι έχουν απομακρυνθεί 30.000 άνθρωποι.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τη Μόσχα πως «προσποιείται ότι διαπραγματεύεται» μια εκεχειρία με την Ουκρανία, ενώ συνεχίζει να αφήνει «τα όπλα να μιλούν». Περισσότεροι από 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανέφεραν οι New York Times. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρά του ρωσικού πυροβολικού στην πολιορκημένη περιοχή Χάρκοβου, δήλωσαν οι τοπικές αρχές. «Δολοφόνο δικτάτορα» αποκάλεσε ο Μπάιντεν τον Πούτιν.

Η εικόνα στα βασικά μέτωπα της Ουκρανίας από το Βρετανικό Υπουργείο Αμύνης

 

 

Πόλεμος Ουκρανία - Ρωσία: Τι συνέβη την 22η ημέρα από τη ρωσική εισβολή

22.40 Βίντεο από την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων σε ρωσική βάση στο αεροδρόμιο της Χερσώνας

Το skynews δημοσίευσε βίντεο από την επίθεση ουκρανικών δυνάμεων σε ρωσική βάση στο αεροδρόμιο της Χερσώνας. Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου.

Kherson Airport: Videos emerge showing aftermath of Ukrainian attack

22.16 Το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ εξετάζει η Γερμανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και τόνισε ότι ήταν η Ρωσία εκείνη η οποία παραβίασε τους όρους της συνεργασίας με τη Συμμαχία.

Η κυρία Μπέρμποκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, διαβεβαίωσε ακόμη για τη βούληση του Βερολίνου να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στους πρόσφυγες.

22.00 ΠΟΥ: 43 επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης της Ουκρανίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε 43 επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, μεταξύ αυτών υγειονομικοί, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Σε οποιαδήποτε σύρραξη, οι επιθέσεις εναντίον των υγειονομικών εγκαταστάσεων συνιστούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», είπε ο Τέντρος ενώπιον του 15μελούς συμβουλίου, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις.

21.20 Μπλίνκεν: Νεκρός ένας Αμερικανός στην Ουκρανία

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι ένας Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε στην Ουκρανία.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένας Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε. Δεν έχω παραπάνω πληροφορίες πάνω σε αυτό», είπε σε δημοσιογράφους.

Μάλιστα ο Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Ουκρανία ως «έγκλημα πολέμου».

21.00 Λευκός Οίκος: Μεγάλη ανησυχία ότι η Κίνα μπορεί να ενισχύσει με όπλα τη Ρωσία

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε σήμερα τη «μεγάλη ανησυχία» του ότι η Κίνα θα μπορούσε να στείλει στη Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η Μόσχα κατά της Ουκρανίας.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα είναι ευθύς και διατεθειμένος να ασκήσει κριτική στον κινέζο ομόλογό του, τον Σι Τζινπίνγκ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν αύριο, Παρασκευή.

20.45 Ουκρανός υπ. Άμυνας: Ζήτησε από την Ε.Ε. να χαρακτηρίσει τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου»

O υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρέζνικοφ, ζήτησε από την ΕΕ να χαρακτηρίσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου», κατά τη διάρκεια ομιλίας του, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το Κρεμλίνο είναι ο Χίτλερ των ημερών μας», είπε ο Ρέζνικοφ, καθώς περιέγραψε την «κτηνώδη βαρβαρότητα» με την οποία ο ρωσικός στρατός χτυπά αδιάκριτα αστικές περιοχές στην Ουκρανία. «Δεν είναι απλώς ένας πόλεμος είναι κρατική τρομοκρατία», είπε, «ο ρωσικός στρατός συνειδητά εξολοθρεύει τον άμαχο πληθυσμό» και ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να αναγνωρίσουν ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι ένας «εγκληματίας πολέμου».

20.30 Η Pirelli περιορίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία

Η ιταλική εταιρεία κατασκευής ελαστικών Pirelli ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις επενδύσεις της στη Ρωσία, με εξαίρεση όσες σχετίζονται με θέματα ασφαλείας, ενώ η δραστηριότητα των εργοστασίων της στη χώρα θα περιοριστεί.

«Η Pirelli είναι κατά αυτού του πολέμου… Οι επενδύσεις στην τοπική αγορά (της Ρωσίας), εξαιρουμένων όσων σχετίζονται με θέματα ασφαλείας, έχουν διακοπεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας για τα οικονομικά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους.

Συμπληρώνει ότι «οι δραστηριότητες των εργοστασίων στη Ρωσία θα περιοριστούν σταδιακά σε εκείνες που απαιτούνται για τη διασφάλιση της μισθοδοσίας και των κοινωνικών υπηρεσιών για τους εργαζόμενους».

20.15 Μπάιντεν: Ο Πούτιν είναι δολοφόνος δικτάτορας και κακοποιός

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως ένα δολοφόνο δικτάτορα και κακοποιό, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

20.10 Η ρωσική FSB συνέλαβε τον υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς

Αποπέμφθηκε από τη θέση του υποδιοικητή της ρωσικής Εθνικής Φρουράς ο Ρομάν Γκαβρίλοφ, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Επικαλούμενος ανεξάρτητες πηγές πληροφόρησης, ο ερευνητής δημοσιογράφος Gristo Grozev αναφέρει πως ο Ρομάν Γκαβρίλοφ συνελήφθη λόγω τραγικών λαθών στο πόλεμο της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, κατηγορείται για «διαρροή στρατιωτικών πληροφοριών, με αποτέλεσμα την απώλεια ζωών», καθώς και για «άσκοπη χρήση καυσίμων», με αποτέλεσμα πολλά ρωσικά άρματα μάχης να μένουν στη μέση του δρόμου.

20.00 Τουλάχιστον 27 νεκροί από ρωσικά πυρά στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρά του ρωσικού πυροβολικού στην πολιορκημένη περιοχή Χάρκοβο.

«Ρώσοι στρατιώτες έριξαν πυρά πυροβολικού στην πόλη Μερέφα στην περιοχή Χάρκοβο γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο καταστράφηκαν. 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 10 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση», έγραψε σε ανάρτηση της στο Facebook η περιφερειακή εισαγγελία.

Apartments and public transport in ruins after Russian airstrikes on Kharkiv, Ukraine

19.35 Μακρόν: «Ηλεκτροσόκ» για το ΝΑΤΟ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν ένα «ηλεκτροσόκ» για το ΝΑΤΟ και το έκανε να αποκτήσει τη νέα στρατηγική διαύγεια που του έλειπε.

19.20 Το εξώφυλλο του TIME με την 5χρονη Βαλέρια και με τον στρατιώτη που βοηθάει μια μητέρα και το μωρό της

Το περιοδικό κυκλοφορεί με διπλό εξώφυλλο στο οποίο πρωταγωνιστές είναι η 5χρονη Βαλέρια που έφυγε από την εμπόλεμη ζώνη καθώς και ένας στρατιώτης που βοηθάει μια μητέρα και το λίγων μηνών μωρό της.

 

 

19.00 «Η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει δραματική»

Οι αρχές της Μαριούπολης, που πολιορκείται από ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν ότι έχουν απομακρυνθεί από την πόλη 30.000 άνθρωποι μέσα σε μία εβδομάδα, προσθέτοντας ότι δεν γνώριζαν ακόμη τον απολογισμό θυμάτων του χθεσινού βομβαρδισμού ενός θεάτρου όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι.

Σύμφωνα με μήνυμα του δημαρχείου στο Telegram, η κατάσταση είναι «κρίσιμη» με «αδιάκοπους» ρωσικούς βομβαρδισμούς και «κολοσσιαίες» καταστροφές. «Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, περίπου το 80% των σπιτών της πόλης έχει καταστραφεί», πρόσθεσε.

18.30 FT: Στέλνει κι άλλο στρατό ο Πούτιν

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, οι ρωσικές δυνάμεις κατεγράφησαν να εγκαταλείπουν την κατειλημμένη περιοχή της Οσετίας στη Γεωργία, και να κατευθύνονται προς το μέτωπο της Ουκρανίας μέσω μίας μεγάλης οχηματοπομπής συγκροτούμενης από τανκς και άλλον βαρύ οπλισμό.

Οι σκηνές, που αναμεταδόθηκαν ξανά και ξανά στα social και μάλιστα από διάφορες οπτικές γωνίες, έδειξαν να επιβεβαιώνουν ότι ύστερα από τρεις εβδομάδες σκληρής μάχης, η Μόσχα επιχειρεί να  ενισχύσει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία μεταφέροντας εκεί καινούρια στρατεύματα από οπουδήποτε αλλού.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

18.05 Γαλλία: Αποδεσμεύει 300 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία

Η Γαλλία θα αποδεσμεύσει βοήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, που βρίσκεται αντιμέτωπη από τις 24 Φεβρουαρίου με τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

17.55 Bild -Λαβρόφ: Η πτήση του για Πεκίνο επέστρεψε εκτάκτως στη Μόσχα

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν θα επισκεφθεί τελικά το Πεκίνο, αφού η πτήση του ακυρώθηκε και το αεροπλάνο του Ρώσου ΥΠΕΞ επέστρεψε πίσω στα μισά της διαδρομής, με τις φήμες για επιδείνωση στις σχέσεις Ρωσίας και Κίνας να φουντώνουν.

Σύμφωνα με την Bild «εν μέσω πτήσης, το αεροπλάνο άλλαξε πορεία πάνω από το Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας. Και, αντί να φτάσει στον προορισμό του, την Κίνα, επέστρεψε στο αεροδρόμιο Βνούκοβ. Από εκεί δηλαδή όπου είχε απογειωθεί».

17.30 Αρχηγός Τσετσένων: Ακόμη 1.000 πολεμιστές οδεύουν προς την Ουκρανία για να πολεμήσουν

Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε ότι 1.000 Τσετσένοι εθελοντές βρίσκονται καθ' οδόν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

17.15 Ερντογάν σε Πούτιν: Πρόταση να φιλοξενήσει στην Τουρκία τις συνομιλίες με Ζελένσκι

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, του πρότεινε να φιλοξενήσει τον ίδιο και τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες «στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν
Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA/VLADIMIR SMIRNOV

17.00 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ουκρανικός λαός προτείνονται για το Νόμπελ Ειρήνης

Την υποψηφιότητά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του ουκρανικού λαού για το βραβείο του Νόμπελ Ειρήνης 2022 ζητά η Ουκρανία μέσω επιστολής της προς την αρμόδια νορβηγική επιτροπή.

 

 

16.30 Μαριούπολη: «Ανασύρθηκαν 130 επιζώντες από τα ερείπια του θεάτρου»

Μέσα από τα ερείπια του θεάτρου της Μαριούπολης, στο υπόγειο του οποίου είχαν καταφύγει εκατοντάδες Ουκρανοί που είχαν χάσει τα σπίτια τους από τους βομβαρδισμούς, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 130 άνθρωποι, μέχρι στιγμής, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinfrom, στον αριθμό αυτό αναφέρθηκε η Ουκρανή βουλευτής Όλγκα Στεφανίσινα με ανάρτησή της στο Facebook. «Το καταφύγιο στο υπόγειο του Θεάτρου της Μαριούπολης άντεξε. Ήδη έγινε δυνατόν να σωθούν 130 άνθρωποι. Ερείπια, οι εργασίες συνεχίζονται» έγραψε η Στεφανίσινα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελπίδες στα συντρίμμια του θεάτρου της Μαριούπολης
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελπίδες στα συντρίμμια του θεάτρου της Μαριούπολης © EPA/Donetsk Regional Civil-Military

15.45 Η Ρωσία κατηγορείται ότι βομβαρδίζει πολιτιστικό κέντρο κοντά στο Χάρκοβο

Ο δήμαρχος της ανατολικής πόλης Μερέφα κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι βομβάρδισαν μια κατοικημένη περιοχή στην πόλη, καταστρέφοντας ένα σχολείο, ένα πολιτιστικό κέντρο και πολλές ιδιωτικές περιουσίες. Ο Βενιαμίν Σίτοφ είπε στα τοπικά ΜΜΕ ότι το χτύπημα σημειώθηκε γύρω στις 03:30 τοπική ώρα και είπε ότι δεν υπήρξαν απώλειες αμάχων, αλλά ισχυρίστηκε ότι πολλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν.

«Το κέντρο του πολιτιστικού οίκου χτυπήθηκε, δεν έμεινε τίποτα από αυτό», είπε ο Σίτοφ.

«Δόξα τω Θεώ, δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων, υπάρχουν μεταξύ των στρατιωτικών. Οι άμαχοι κατάφεραν να ξεμείνουν από την καταστροφή, οι στρατιωτικοί στάλθηκαν στο νοσοκομείο. Η φωτιά στο σχολείο συνεχίζει να σβήνει».

15.30 Τσαβούσογλου: Ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας έχουν αυξηθεί λίγο παραπάνω, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά από επισκέψεις του στη Ρωσία και την Ουκρανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το Reuters, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ο Πούτιν και ο Ζελένσκι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν συνάντηση.

15.10 Κίεβο: Πρέπει να αναγνωριστούν τα σύνορα του 1991

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αλλάξει τη θέση του ότι τα διεθνή σύνορα της Ουκρανίας πρέπει να αναγνωριστούν όπως ήταν όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991, δήλωσε ο σύμβουλός του, Ολέκσι Αρεστοβιτς. 

«Η κύρια θέση του δεν έχει αλλάξει», είπε ο Αρέστοβιτς. 

14.35 ΔΟΜ: Πάνω από 3 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία – Επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης

Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, συμπεριλαμβανομένων 162.000 υπηκόων τρίτων χωρών. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με σημερινή ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία του για τον κίνδυνο εμπορίας ανθρώπων, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης ατόμων στην Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή, την ώρα ο αριθμός των ευάλωτων ατόμων που φεύγουν εξαιτίας του πολέμου συνεχίζει να αυξάνεται.

14.15 ΥΠΕΞ Γαλλίας: Η Ρωσία προσποιείται ότι διαπραγματεύεται

Επικρίσεις κατά της Ρωσίας διατύπωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν, κατηγορώντας τη Μόσχα πως «προσποιείται ότι διαπραγματεύεται» μια εκεχειρία με την Ουκρανία, ενώ συνεχίζει να αφήνει «τα όπλα να μιλούν».

«Η Ρωσία έχει επιλέξει να αφήσει τα όπλα να μιλούν» και «αρνείται προς το παρόν» την εκεχειρία, τόνισε ο Λεντριάν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, επισημαίνοντας «τον μαξιμαλισμό των απαιτήσεών της», «την επιθυμία της να παραδοθεί η Ουκρανία» και «τη χρησιμοποίηση της πολιορκίας ως πολεμικής τακτικής».

Αντίθετα ο Γάλλος υπουργός εκτίμησε ότι η Ουκρανία συμπεριφέρεται «με υπευθυνότητα και είναι ανοικτή στις συνομιλίες».

13.59 Κυβερνοεπιθέσεις δέχονται  ιστοσελίδες της ρωσικής κυβέρνησης

Ρωσικές κυβερνητικές οντότητες και κρατικές εταιρείες έχουν στοχοποιηθεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις ιστοσελίδες του Κρεμλίνου, της αεροπορικής Aeroflot και της τράπεζας Sberbank μεταξύ εκείνων αντιμετωπίζουν διακοπές λειτουργίας ή προσωρινά προβλήματα πρόσβασης τις τελευταίες εβδομάδες.

13.30 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία.

Η συνάντηση ζητήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αλβανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

13.10 Πυραυλικά συστήματα και 100 στρατιώτες στέλνει στην Πολωνία η Βρετανία

Όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, η Βρετανία θα αναπτύξει στο έδαφος της Πολωνίας αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, συνοδευόμενα από 100 στρατιώτες 

12.58 Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Σπίτια επλήγησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση.

Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο επικεντρώθηκε γύρω από το Ιζιούμ και το Τσουχούιβ, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός σήμερα το πρωί, προσθέτοντας ότι υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός απωλειών.

Οι ρωσικές δυνάμεις "κατοχής" κατέστρεψαν επίσης ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο στην πόλη Μερέφα, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Όσον αφορά άλλες περιοχές, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι σφοδρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τις πρώτες μέρες του πολέμου.

12.32 Ρωσικές ειδικές δυνάμεις στήνουν οδοφράγματα στο Κίεβο

Ρώσοι καταδρομείς των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων στήνουν  οδοφράγματα και σημεία ελέγχου στην περιοχή του Κιέβου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι μονάδες Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, που εκτελούν καθήκοντα στο πλαίσιο ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, άρχισαν να στήνουν σημεία ελέγχου, διασφαλίζοντας τη διέλευση των χερσαίων στρατευμάτων και την κίνηση των κατοίκων στους δημόσιους δρόμους στην περιοχή του Κιέβου», ανέφερε το υπουργείο Αμυνας στη Μόσχα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

12.10 Η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι κατέβαλε τα 117 εκατομμύρια δολάρια τόκων ομολόγων μέσω «ξένης τράπεζας» 

Η Ρωσία διαβεβαίωσε σήμερα ότι αποπλήρωσε μία πρώτη δόση τόκων ομολόγων, απομακρύνοντας προς το παρόν το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, την ώρα που τα περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό έχουν παγώσει λόγω των δυτικών κυρώσεων.

«Η εντολή πληρωμής τόκων ομολόγων (...) συνολικής αξίας 117,2 εκατομμυρίων δολαρίων (...) εκτελέστηκε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζοντας ότι το ποσόν εστάλη σε «ξένη τράπεζα» στις 14 Μαρτίου.

Η Μόσχα είχε προθεσμία μέχρι τις 16 Μαρτίου για να καταβάλει 117 εκατομμύρια δολάρια, στην πρώτη μίας σειράς καταβολών οι προθεσμίες για τις οποίες λήγουν κατά το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου.

11.50 Η Ουκρανία ζητά από την Ιαπωνία δορυφορικές εικόνες υψηλής ποιότητας

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά εάν η παροχή τέτοιων δεδομένων στην Ουκρανία είναι πολιτικά αποδεκτή ή επιτρέπεται βάσει του τρέχοντος νομικού πλαισίου, ανέφερε το δημοσίευμα χωρίς να αναφέρει πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έγινε γνωστό ότι τέσσερα μεγάλα ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν εντοπιστεί να πλέουν κοντά στα ιαπωνικά νησιά Χονσού και Χοκάιντο καθώς ταξίδευαν δυτικά, πιθανώς προς την Ευρώπη. 

11.35  Σώοι πολίτες στο βομβαρδισμένο κτίριο του θεάτρου της Μαριούπολης

Οι άνθρωποι που βρηκαν καταφύγιο στο θέατρο της Μαριούπολης, που χτυπήθηκε από ρωσική βόμβα την Τετάρτη, βγαίνουν ζωντανοί από τα χαλάσματα, σύμφωνα με δήλωση του πρώην επικεφαλής της περιοχής του Ντόνετσκ.

11.11 Κίνα: Θα παρέχουμε οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Φαν Ζιάνρονγκ, πρεσβευτής της Κίνας στην Ουκρανία, είπε στον κυβερνήτη της περιφέρειας του Λβιβ στις 16 Μαρτίου ότι η Κίνα «δεν θα επιτεθεί ποτέ στην Ουκρανία» και θα παρέχει οικονομική βοήθεια στη χώρα.

«Η Κίνα δεν θα επιτεθεί ποτέ στην Ουκρανία. Θα βοηθήσουμε, ειδικά οικονομικά... Σε αυτήν την κατάσταση, που έχετε τώρα, θα ενεργήσουμε υπεύθυνα», είπε ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ουκρανία στον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης στο Λβιβ κατά τη διάρκεια συνάντηση.

10.55 Η Μόσχα λέει πως οποιαδήποτε συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα πρέπει να γίνει για να σφραγίσει μια συμφωνία 

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως δεν υπάρχουν εμπόδια για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για να σφραγίσει μια συγκεκριμένη συμφωνία.

«Δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης εφόσον δεν θα γίνει μόνο για να υπάρξει μια συνάντηση· θα πρέπει να σφραγίσει συγκεκριμένες συμφωνίες τις οποίες επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως οι αντιπροσωπείες συνεδριάζουν με βιντεοδιάσκεψη.

Στο μεταξύ, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν σήμερα πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν χθες, Τετάρτη, μια στρατιωτική αποθήκη στην περιφέρεια Ρίβνε της δυτικής Ουκρανίας.

10.35 Η χώρα θα βάλει τους εχθρούς της στη θέση τους, προειδοποιεί ο στενός σύμμαχος του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Η Ρωσία έχει την δύναμη να βάλει στη θέση τους τους εχθρούς της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και η Μόσχα θα χαλάσει το ρωσοφοβικό σχέδιο της Δύσης που έχει στόχο να διαλύσει τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2008 ως το 2012 και σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την "αηδιαστική" ρωσοφοβία σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τη Ρωσία να γονατίσει και στη συνέχεια να τη διαλύσουν.

"Δεν θα το πετύχουν. Η Ρωσία έχει τη δύναμη να βάλει όλους τους θρασύτατους εχθρούς μας στη θέση τους", προειδοποίησε ο Μεντβέντεφ.

10.15  «Κόλαση» στο Ρουμπίζνιε, καταγγέλλουν οι Ουκρανοί

Η κωμόπολη του Ρουμπίζνιε, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, έχει μετατραπεί σε «κόλαση», σύμφωνα με τον Ουκρανό περιφερειάρχη Σερχίι Γκαϊντάι.

Επικουρούμενοι από τα ρωσικά στρατεύματα, οι δυνάμεις των Ρωσόφωνων του Λουχάνσκ έχουν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση με πυροβολισμούς κατά αμάχων στα σπίτια τους, κάποια από τα οποία πυρπολήθηκαν, αναφέρει ο Ουκρανός τοπικός διοικητής, καταγγέλλοντας ότι οι εισβολείς δεν επιτρέπουν στους άμαχους κατοίκους να διαφύγουν.

09.48 Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους New York Times ότι ο ρωσικός στρατός έχασε περισσότερους από 7.000 στρατιώτες από την αρχή της εισβολής του στην Ουκρανία. 

Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ο αριθμός είναι ανακριβής και εκτιμήθηκε μέσω ανάλυσης ειδησεογραφικών μέσων, ουκρανικών στοιχείων, ρωσικών στοιχείων, δορυφορικών εικόνων και ανάγνωσης εικόνων βίντεο ρωσικών αρμάτων μάχης και στρατευμάτων που δέχθηκαν πυρά.

Η Ουκρανία λέει ότι 13.500 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί ενώ η Ρωσία έχει ανακοινώσει 498 νεκρούς στρατιώτες.

09.24 Η ρωσική εισβολή «σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα μέτωπα», λένε οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε την τελευταία του έκθεση πληροφοριών, υποστηρίζοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει «φρενάρει σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα μέτωπα». 

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο σε ξηρά, θάλασσα ή αέρα τις τελευταίες ημέρες και συνεχίζουν να υφίστανται μεγάλες απώλειες. Η ουκρανική αντίσταση παραμένει σταθερή και καλά συντονισμένη. Η συντριπτική πλειοψηφία της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων πόλεων, παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας», αναφέρεται στην έκθεση. 

09:09 Επιτρέπεται σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα να φύγουν από τη Μαριούπολη

Επιτρέπεται σε πολιτικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης να φύγουν από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης, σύμφωνα με τον δήμαρχό της, τον Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Περίπου 6.500 ΙΧ αυτοκίνητα έφυγαν από τη Μαριούπολη τις τελευταίες δύο ημέρες, όμως καθώς δεν είχε κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός αναγκάστηκαν να βγουν από την πόλη ενώ δεχόταν πυρά, πρόσθεσε.

08:51 Η δορυφορική εικόνα από την επίθεση στο Τσερνίχιβ

Ο αριθμός των αμάχων που έχασαν, το πρωί της Τετάρτης (16/3), τη ζωή τους από ρωσικά πυρά περιμένοντας στην ουρά έξω από κατάστημα για να αγοράσουν ψωμί, στο Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας, ανήλθε σε 13.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα 

Δείτε τη δορυφορική εικόνα από την επίθεση:

Η επίθεση στο Τσερνίχιβ από δορυφόρο της MAXAR
Η επίθεση στο Τσερνίχιβ από δορυφόρο της MAXAR © EPA/MAXAR

08:33 Τρία πλοία υπό σημαία Παναμά χτυπήθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα από την έναρξη του πολέμου

Τρία πλοία υπό σημαία Παναμά χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα αφότου άρχισε η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η παναμαϊκή λιμενική αρχή.

Το ένα από τα πλοία αυτά βυθίστηκε, τόνισε η παναμαϊκή λιμενική αρχή σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των πληρωμάτων των πλοίων που χτυπήθηκαν. Τα άλλα δύο πλοία συνεχίζουν να βρίσκονται στην περιοχή, έχοντας υποστεί ζημιές.

08:19 Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Οβσιάνικοβα αρνήθηκε την πρόταση να της χορηγηθεί άσυλο στη Γαλλία καθώς θέλει να παραμείνει στη χώρα της

Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιάνικοβα που διέκοψε τη Δευτέρα ένα δελτίο ειδήσεων της ρωσικής τηλεόρασης για να διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου στην Ουκρανία αρνήθηκε την πρόταση που της έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να της χορηγηθεί άσυλο στη Γαλλία διότι «δεν θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα της».

«Θα παραμείνουμε στη Ρωσία», δήλωσε ο Οβσιάνικοβα αναφερόμενη στην ίδια και τα παιδιά της, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

07:58 Περίπου 300 πρόσφυγες από τη Μαριούπολη έφθασαν στο Ροστόφ της Ρωσίας

Δεκατρία λεωφορεία που μετέφεραν κάπου τριακόσιους πρόσφυγες από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης έφθασαν σήμερα στην περιφέρεια Ροστόφ της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

07:44 Συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο, τουλάχιστον ένας νεκρός

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Η δεκαξαώροφη πολυκατοικία χτυπήθηκε στις 05:02 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις αρχές. Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου τριάντα κάτοικοι του κτιρίου. Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην πολυκατοικία κατασβέστηκε, πάντα σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

07:26 Δυτικές χώρες απαιτούν έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αλβανία, η Γαλλία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αξίωσαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σήμερα το απόγευμα για να συζητήσει την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία, ανέφεραν χθες Τετάρτη διπλωματικές πηγές.

«Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου και βάζει στο στόχαστρο αμάχους», κατήγγειλε η βρετανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη μέσω Twitter. «Ο παράνομος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι κίνδυνος για όλους μας», πρόσθεσε καλώντας να συγκληθεί εκτάκτως το ΣΑ.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

07:12 Ο Καναδάς απαγορεύει και επισήμως τα RT και RT France

Οι αρχές του Καναδά απαγόρευσαν επίσημα χθες Τετάρτη στους πάροχους να μεταδίδουν το πρόγραμμα των ρωσικών ειδησεογραφικών δικτύων RT (πρώην Russia Today) και RT France, κρίνοντας ότι το περιεχόμενό τους δεν είναι προς «όφελος του κοινού».

«Η ελευθερία της έκφρασης και η ποικιλομορφία των απόψεων είναι απαραίτητα συστατικά της δημοκρατίας μας. Ωστόσο, το να μεταδίδεται ένα πρόγραμμα στον Καναδά είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα», σημείωσε ο Ίαν Σκοτ, πρόεδρος του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και Τηλεπικοινωνιών του Καναδά (CRTC).

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

07:06 Στο θέατρο της Μαριούπολης είχαν καταφύγει «πάνω από χίλιοι» άνθρωποι

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν σήμερα τη Ρωσία πως κατέστρεψε χθες Τετάρτη με αεροπορικό βομβαρδισμό θέατρο στο οποίο είχαν καταφύγει πάνω από χίλιοι άνθρωποι στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης.

Ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει απροσδιόριστος ως αυτό το στάδιο. Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτίριο, κατηγορεί εθνικιστές του τάγματος Αζόφ.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

06:58 Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση στο θέατρο της Μαριούπολης καθώς ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορήθηκαν χθες για την επίθεση σε θέατρο της Μαριούπολης που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκατοντάδες αμάχους στο πολιορκούμενο λιμάνι στρατηγικής σημασίας χθες Τετάρτη.

Δεν έγινε καμία ρωσική αεροπορική επιδρομή εναντίον χερσαίων στόχων στη Μαριούπολη χθες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Σύμφωνα με διαθέσιμα αξιόπιστα δεδομένα» η μονάδα Ουκρανών εθνικιστών Αζόφ επιτέθηκε στο κτίριο, που είχε ήδη παγιδευτεί, κατά την ίδια πηγή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας αντίθετα κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση. «Ακόμη ένα φρικιαστικό έγκλημα πολέμου στη Μαριούπολη. Ρωσική επίθεση στο Δραματικό Θέατρο όπου κρύβονταν εκατοντάδες αθώοι άμαχοι. Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι Ρώσοι είναι αδύνατο να μη γνώριζαν πως επρόκειτο για καταφύγιο αμάχων», ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μέσω Twitter.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ