Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κοντά στο Ουμάν ο Έλληνας πρόξενος

Τι ανέφεραν διπλωματικές πηγές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Δορυφορική εικόνα δείχνει τις καταστροφές στη Μαριούπολη
Πόλεμος στην Ουκρανία: Δορυφορική εικόνα δείχνει τις καταστροφές στη Μαριούπολη © EPA/Maxar Technologies

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης, Μανώλης Ανδρουλάκης, βρίσκεται κοντά στην πόλη Ουμάν.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, θα καταλύσει σήμερα πλησίον του Ουμάν, όπου και βρίσκεται στην κεντρική Ουκρανία, ανέφεραν το απόγευμα της Πέμπτης αρμόδιες διπλωματικές πηγές.

«Ο γενικός πρόξενος αναμένεται να συνεχίσει για Μολδαβία αύριο πρωί», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται πως η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, ξεκίνησε την Τρίτη με κατεύθυνση δυτικά. Χθες, Τετάρτη, έφτασε στη Ζαπορίζια, όπου και διανυκτέρευσε. Σήμερα το πρωί ξεκίνησε με κατεύθυνση δυτικά, προς Ουμάν.

Επιχείρηση απομάκρυνσης του Έλληνα πρόξενου από τη Μαριούπολη
Επιχείρηση απομάκρυνσης του Έλληνα πρόξενου από τη Μαριούπολη © EPA/ARKADY BUDNITSKY/YouTube

Σημειώνεται πως η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.

Μαριούπολη - Έλληνας πρόξενος: Άμαχοι και δομές χτυπήθηκαν

«Έζησα την πόλη ζωντανή, με τα μαγαζιά της, τους ανθρώπους της, τώρα αφήνω μια πόλη κατεστραμμένη», με αυτά τα λόγια περιέγραψε τα όσα εξελίσσονται στη Μαριούπολη ο κ. Ανδρουλάκης στον δημοσιογράφο Κώστα Ονισένκο.

Σε μια συνέντευξη 16 λεπτών ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για όσα βιώνουν οι κάτοικοι της Μαριούπολης, πόλης που έχει χτυπηθεί ανηλέως από τις ρωσικές δυνάμεις. «Κάθε μέρα ήταν και χειρότερα, ακούγαμε τις βόμβες», σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης και προσθέτει «άμαχοι και δομές χτυπήθηκαν».

 

Μαριούπολη: Ανασύρθηκαν 130 επιζώντες από τα ερείπια του θεάτρου

 

Μέσα από τα ερείπια του θεάτρου της Μαριούπολης, στο υπόγειο του οποίου είχαν καταφύγει εκατοντάδες Ουκρανοί που είχαν χάσει τα σπίτια τους από τους βομβαρδισμούς, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 130 άνθρωποι, μέχρι στιγμής, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinfrom, στον αριθμό αυτό αναφέρθηκε η Ουκρανή βουλευτής Όλγκα Στεφανίσινα με ανάρτησή της στο Facebook. «Το καταφύγιο στο υπόγειο του Θεάτρου της Μαριούπολης άντεξε. Ήδη έγινε δυνατόν να σωθούν 130 άνθρωποι. Ερείπια, οι εργασίες συνεχίζονται» έγραψε η Στεφανίσινα.

Δορυφορική εικόνα με τη λέξη «παιδιά» να αναγράφεται στις δύο πλευρές του θεάτρου στη Μαριούπολη
Δορυφορική εικόνα με τη λέξη «παιδιά» να αναγράφεται στις δύο πλευρές του θεάτρου στη Μαριούπολη © Maxar Technologies

Το θέατρο της Μαριούπολης βομβαρδίστηκε στις 16 Φεβρουαρίου. Από τον αεροπορικό βομβαρδισμό καταστράφηκε το κεντρικό τμήμα του θεάτρου, ενώ από την κατάρρευση αποκλείσθηκε η είσοδος του καταφυγίου που βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου , στο οποίο έμεναν εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Λόγω των συνεχών πυροβολισμών οι διασώστες δεν μπορούσαν να αρχίσουν το έργο τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ