Κοσμος

JP Morgan: Η Ρωσία αντιμέτωπη με κατάρρευση όπως το 1998

Μετά τις κυρώσεις της Δύσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προειδοποίηση JP Morgan: Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομική κατάρρευση αντίστοιχη του 1998
Ανταλλακτήριο Χρημάτων Ρωσία © ΕPA Pool

JP Morgan: Σε τροχιά οικονομικής κατάρρευσης που θα θυμίσει την ύφεση του 1998 βρίσκεται η Ρωσία, παρόλο που τώρα οι επιπτώσεις ίσως είναι πιο ήπιες.

Οι οικονομολόγοι της JPMorgan Chase & Co. υποστήριξαν την Παρασκευή ότι φέτος αναμένουν συρρίκνωση 7% του ρωσικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ η Bloomberg Economics προβλέπει πτώση περίπου 9%. Το 1998, εν μέσω της κρίσης χρέους, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,3%.

Η ρωσική οικονομία κλονίζεται ύστερα από την επιβολή διεθνών κυρώσεων στο εμπόριο και τα ταξίδια, και κυρίως από το πάγωμα των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας και την αποβολή τραπεζών από το σύστημα SWIFT. Η Ρωσία προσπάθησε να προστατεύσει την οικονομία της με capital controls, διπλασιασμό των επιτοκίων και άλλα μέτρα που ωστόσο θα υπονομεύσουν την ανάπτυξη.

«Οι κυρώσεις χτυπούν τους δύο πυλώνες που προάγουν τη σταθερότητα - το "φρούριο" των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας και το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας», ανέφεραν στην έκθεσή τους οι οικονομολόγοι της JPMorgan, με επικεφαλής τον Μπρους Κάσμαν. «Οι κυρώσεις οδηγούν τη ρωσική οικονομία σε βαθιά ύφεση».

Ωστόσο, επενδυτές εκτιμούν ότι, ενώ οι συνέπειες της εισβολής στο ανθρώπινο κεφάλαιο και το γεωπολιτικό πεδίο είναι ισχυρότερες σε σχέση με το 1998, εντούτοις βραχυπρόθεσμα η πτώση στο ρούβλι αποδεικνύεται μικρότερη, ενώ η χώρα έχει πια μεγαλύτερη ικανότητα να αποτρέψει την αθέτηση του χρέους της, ιδίως εάν άλλες χώρες συνεχίσουν να αντιστέκονται στην επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές ενέργειας.

«Το μακροπρόθεσμο είναι πιο ανησυχητικό», δήλωσε ο Tim Graf, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της State Street Global Markets για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. «Οσο περισσότερο διατηρούνται οι κυρώσεις, και ειδικά εάν επεκταθούν στις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, τόσο περισσότερα χρόνια θα χρειαστεί η ρωσική κεφαλαιαγορά για να επανέλθει».

«Το αδύναμο νόμισμα θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πληθωρισμό, ιδιαίτερα εάν η οικονομία μείνει αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο», είπε. «Δεν είναι δύσκολο σε αυτή την περίπτωση να φανταστούμε ακραία σενάρια, παρόμοια με την περίοδο μετά το 1998».

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο παρέχουν στήριξη σε σκληρό νόμισμα για τη Ρωσία, επειδή η πώληση και η μεταφορά ενέργειας έχουν αποφύγει τις κυρώσεις, καθώς οι ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις ανησυχούν ότι τέτοιοι περιορισμοί θα έπλητταν περισσότερο τις οικονομίες τους. Η Ρωσία είχε μηνιαίο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ύψους περίπου 20 δισ. δολαρίων στις αρχές του έτους.

Η Ρωσία είχε μηνιαίο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών περίπου 20 δισ. δολάρια στην αρχή του έτους. Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι ενδεχόμενο μπλοκάρισμα στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συνεπαγόταν συρρίκνωση της οικονομίας περίπου κατά 14% φέτος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ