Κοσμος

Ουκρανία: Ζωντανοί τελικά οι στρατιώτες του νησιού του Φιδιού

Έχουν μεταφερθεί στη Σεβαστούπολη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Οι στρατιώτες στο Φιδονήσι είναι ζωντανοί -Έχουν μεταφερθεί στη Σεβαστούπολη
Φιδονήσι - Ουκρανία © EPA Pool

Οι στρατιώτες στο νησί του Φιδιού στη Μαύρη Θάλασσα, για τους οποίους αρχικά υπήρχαν φόβοι ότι ήταν νεκροί, είναι ζωντανοί αναφέρει δημοσίευμα του CNN.

Ανατροπή στην εξέλιξη του περιστατικού που σημειώθηκε ανάμεσα σε ρωσικό πολεμικό πλοίο και ουκρανούς συνοριοφύλακες στο νησί Zmiinyi (Φιδονήσι), προκύπτει από ανακοίνωση του Ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού

Οι αρχικές αναφορές ανέφεραν ότι οι 13 συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν όταν αρνήθηκαν να παραδώσουν το νησί, το οποίο βρίσκεται 186 μίλια δυτικά της Κριμαίας, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία, από ρωσικό αεροπορικό και θαλάσσιο βομβαρδισμό, την Πέμπτη.

Ανακοίνωση του Ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού ανέφερε ότι οι στρατιώτες στο νησί απέκρουσαν δύο επιθέσεις από ρωσικές δυνάμεις αλλά στο τέλος αναγκάστηκαν να παραδοθούν «λόγω έλλειψης πυρομαχικών». Η δήλωση συνέχισε λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει ολοσχερώς τις υποδομές του νησιού: φάρους, πύργους και κεραίες.

Το Σαββατοκύριακο, η Ουκρανική Συνοριακή Φρουρά δήλωσε ότι έλαβε πληροφορίες ότι και οι 82 στρατιώτες μπορεί να είναι ζωντανοί. «Εχουμε [την] ισχυρή πεποίθηση ότι οι υπερασπιστές του νησιού μπορεί να είναι ζωντανοί. Μετά τη λήψη πληροφοριών σχετικά με την πιθανή θέση τους, η υπηρεσία μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν επιχείρηση για τον εντοπισμό των στρατιωτών μας».

Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν επίσης την άφιξη των Ουκρανών στρατιωτών στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, όπου κρατούνται.

Η αρχική πληροφορία ότι οι συνοριοφύλακες πιθανότατα είναι νεκροί κυκλοφόρησε όταν χάθηκε η επαφή μαζί τους. «Ελπίζουμε ειλικρινά ότι τα παιδιά μας θα επιστρέψουν στην πατρίδα το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η ανακοίνωση.

Πού βρίσκεται το Φιδονήσι στην Ουκρανία


Το «Φιδονήσι» είναι ένα ακατοίκητο νησί κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία. Στο έδαφός του υπάρχει φυλάκιο του ουκρανικό στρατού. Σύμφωνα με τη wikipedia, το Φιδονήσι:

Είναι γνωστό και ως «Λευκή».
Είναι νησί στη Μαύρη Θάλασσα.
Ανήκει στην Ουκρανία και πλέον βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.
Απέχει 35 χιλιόμετρα από την ακτή και βρίσκεται ανατολικά από τις εκβολές του ποταμού Δούναβη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ