Κοσμος

Έρχονται κυρώσεις από ΗΠΑ-ΕΕ για την αναγνώριση Ντονέτσκ-Λουχάνσκ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ap22025633133611.jpg

Σε συναγερμό η διεθνής κοινότητα μετά το διάγγελμα Πούτιν που αναγνώρισε Λουχάνσκ και Ντόνετσκ- Κυρώσεις ετοιμάζει η ΕΕ και η Ουάσινγκτον.

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η διεθνής κοινότητα που παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία τις τελευταίες κινήσεις του Κρεμλίνου και ιδιαίτερα την αναγνώριση των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ ως ανεξαρτήτων οντοτήτων

Σε συνομιλία νωρίτερα με τον Πρόεδρο Πούτιν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε τα ρωσικά σχέδια να αναγνωρίσουν το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη, λέγοντας ότι θα ήταν «μονομερής παραβίαση» των ειρηνευτικών συμφωνιών.

Ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε στον Πούτιν ότι η Ρωσία οφείλει να αποκλιμακώσει την ένταση με τον να απομακρύνει τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ η γερμανική καγκελαρία ανακοίνωσε ότι ο Σολτς, μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν, θα έχει επαφές με τους ομολόγους του στην Γαλλία και την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Ελιζέ, ενώ και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας.

Κυρώσεις ετοιμάζει η ΕΕ

«Κατάφωρη παραβίαση του δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ» αποτελεί η αναγώριση των αποσχισθείσων περιοχών στην Ουκρανία αναφέρει με τουίτ της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ειδικότερα, σημειώνει: «Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία».

«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με ένα ισχυρό ενιαίο μέτωπο σε περίπτωση που αποφασίσει να το κάνει», δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Μπόρις Τζόνσον: Ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου η αναγνώριση ανεξαρτησίας του Ντονμπάς

«Ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας», χαρακτήρισε ο Μπόρις Τζόνσον την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ από τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Πρόκειται για αποκήρυξη της διαδικασίας του Μινσκ και των συμφωνιών του Μινσκ και νομίζω ότι είναι ένας πολύ κακός οιωνός και ένα πολύ σκοτεινό σημάδι», συμπλήρωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την κατάργηση όλων των περιορισμών κατά του κορωνοϊού.

Ο κ. Τζόνσον είπε επίσης ότι πρόκειται για μία ακόμα ένδειξη ότι τα πράγματα «οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση» στην Ουκρανία.

Δεσμεύθηκε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, αναφερόμενος στο πακέτο κυρώσεων.

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας στις ΗΠΑ- Κυρώσεις στο Ντονμπάς

Την ίδια στιγμή, στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο οποίος είχε παράλληλα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι 

Ο Ζελένσκι αποκάλυψε την κλήση με τον Μπάιντεν στο Twitter  και είπε ότι «συζήτησαν τα γεγονότα των τελευταίων ωρών».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ο επικεφαλής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ο Αμερικανός επιτελάρχης, Μαρκ Μίλεϊ, καθώς και ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, εισήλθαν στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου λίγη ώρα αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωνε ότι επίκειται η απόφαση για το Ντονμπάς.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν θα εκδώσει εκτελεστικό διάταγμα που «θα απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση στις λεγόμενες περιοχές που αναγνώρισε η Ρωσία. Θα ανακοινώσουμε επίσης σύντομα πρόσθετα μέτρα που σχετίζονται με τη σημερινή κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας». 

Στόλτενμπεργκ: Καταδικάζω την αναγνώριση Ντονέτσκ/Λουχάνσκ από τη Ρωσία

Σε καταδίκη της απόφασης Πούτιν για αναγνώριση της ανεξαρτησίας Ντονέτσκ/Λουχάνσκ στην Ουκρανία προχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Λίγη ώρα μετά από το διάγγελμα Πούτιν, στο οποίο ανακοινώθηκε η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστών της Ουκρανίας, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καταδίκασε την κίνηση με δήλωσή του. «Καταδικάζω την αναγνώριση εκ μέρους της Ρωσίας του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην Ουκρανία. Υπονομεύει τις προσπάθειες για επίλυση της κρίσης και παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Καλούμε τη Μόσχα να σταματήσει να τροφοδοτεί την κρίση και να επιλέξει τη διπλωματία», ήταν η δήλωση του Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ