Κοσμος

Επιμένουν οι ΗΠΑ: Υψηλός ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής

Για το χειρότερο σενάριο προετοιμάζεται η Ουάσιγκτον

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Για το χειρότερο σενάριο προετοιμάζεται πάντως η Ουάσιγκτον
Αμερικανικά στρατεύματα στην Πολωνία © ΕPA Pool

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα ότι ο κίνδυνος μία ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία είναι υψηλός.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα ότι ο κίνδυνος μία ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία είναι υψηλός και επικείμενος ώστε να δικαιολογήσει την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Χονολολού, αφότου συνάντησε τους υπουργούς Εξωτερικών Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας, ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία αναφορικά με την ουκρανική κρίση παραμένει ανοικτή και ότι ο μόνος δρόμος είναι η Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, διάρκειας 35 λεπτών, υπογράμμισε ότι η διπλωματική οδός παραμένει ανοιχτή στην κλιμακούμενη κρίση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας λόγω της συσσώρευσης στρατευμάτων της Μόσχας, ανακοίνωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μπάιντεν σε Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι εάν η Ρωσία πραγματοποιήσει εισβολή στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους Συμμάχους και τους εταίρους τους θα «απαντήσουν» αποφασιστικά και θα επιφέρουν γρήγορο και σοβαρό πλήγμα στη Ρωσία.

Η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών άρχισε στις 11.04 τοπική ώρα στην Ουάσιγκτον (18.04 ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε στις 12.06 τοπική ώρα.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλούσε εκτεταμένο ανθρώπινο πόνο και θα μείωνε τη θέση της Ρωσίας. Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Πούτιν ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να εμπλακούν σε διάλογο, σε συντονισμό με τους συμμάχους τους, είναι εξίσου προετοιμασμένες για όλα τα σενάρια.

Το ρωσικό σχέδιο, σύμφωνα με τους Αμερικανούς

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παρουσιάζεται από τον Λευκό Οίκο ότι είναι ενδεχομένως θέμα ημερών, αναφέροντας ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 άνδρες στα σύνορα της Ουκρανίας και διεξάγει ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και τη Λευκορωσία, περικυκλώνοντας ντε φάκτο τη φιλοδυτική γείτονά της.

Άρματα μάχης από τη Λευκορωσία, αεροσκάφη και ελικόπτερα από την Κριμαία, στρατός μέσω του Ντονμπάς. Αυτές είναι οι κινήσεις που εκτιμάται ότι θα κάνουν οι Ρώσοι, στην επιχείρηση εισβολής στην Ουκρανία. Ένα σχέδιο που έχει σημάνει συναγερμό στο Λευκό Οίκο.

Το σχέδιο αποκαλύπτει το NBC που κάνει λόγο για συντονισμένη επίθεση από πολλές πλευρές. Στόχος των Ρώσων είναι να δημιουργηθεί ένας κλοιός γύρω από το Κίεβο, με επιθέσεις από δύο σημεία στο βορρά, έξι στα νοτιοανατολικά με αιχμή του δόρατος το Ντονμπάς και την Κριμαία και ακόμη μία στα νότια έτσι ώστε να έχουν τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας.

«Η εισβολή αυτή πιθανότατα να αρχίσει με κυβερνοεπιθέσεις, κυβερνοπόλεμο που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και θα συνεχίσει με αεροπορικές επιθέσεις, μπαράζ αεροπορικών βομβαρδισμών και μετά με πυροβολικό» τονίζει ο αναλυτής του ABC News, Μικ Μαλρόι.

Η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει σύμφωνα με το δημοσίευμα τις έξι από τις επτά μονάδες ειδικών δυνάμεων, τις επονομαζόμενες Σπέτσναζ και εκατοντάδες άλλες μονάδες με χιλιάδες στρατιώτες. Πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται ήδη στη Μαύρη Θάλασσα για ασκήσεις και έξι υποβρύχια σε ετοιμότητα.

Η ανάπτυξη των S-400 στη Λευκορωσία θα δημιουργήσει σύμφωνα με το σχέδιο, μια ασπίδα στον αέρα, έτσι ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε πυραυλική απάντηση υπάρξει.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ


 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY