- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
11η Σεπτεμβρίου: Κατάσχεση αφγανικών κεφαλαίων για τα θύματα
Ο Μπάιντεν ζήτησε να κατατεθούν αυτά τα κεφάλαια σε λογαριασμό του τμήματος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας
11η Σεπτεμβρίου: Αποφασίστηκε κατάσχεση αφγανικών κεφαλαίων για την αποζημίωση των θυμάτων.
Εκτελεστικό διάταγμα που ανοίγει το δρόμο για την κατάσχεση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αποθεματικά της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας που είναι κατατεθειμένα στις ΗΠΑ, υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση με την Ουάσινγκτον να κατασχέει περιουσιακά στοιχεία ενός άλλου κράτους, ζήτησε να κατατεθούν αυτά τα κεφάλαια σε λογαριασμό του τμήματος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED) στην Νέα Υόρκη.
Ο ίδιος επιθυμεί το ήμισυ αυτού του ποσού να προοριστεί για αξιώσεις αποζημιώσεων που υποβάλλονται κυρίως από οικογένειες θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Μπάιντεν: Ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν
Ο Μπάιντεν τονίζει ότι το άλλο μισό των χρημάτων θα δαπανηθεί για χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, αλλά θα εκταμιευθεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα χρήματα να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν, εξήγησε ο Λευκός Οίκος.
«Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να πάρουμε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος του αφγανικού λαού» και επίσης να διασφαλίσουμε ότι θα «ακουστεί ενώπιον της αμερικανικής ομοσπονδιακής δικαιοσύνης η φωνή" των οικογενειών των θυμάτων της τρομοκρατίας», εξήγησε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο τελευταίος αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι «νομικά περίπλοκη» και υποστήριξε ότι η σημερινή ανακοίνωση είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που αναμένεται να διαρκέσει μήνες.
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου σίγουρα θα προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις, την ώρα που το Αφγανιστάν βιώνει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
Συνολικά, τα ακαθάριστα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν ανέρχονταν στα τέλη Απριλίου 2021 σε 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αυτό το ποσό, που κατατέθηκε πριν ανακτήσουν την εξουσία οι Ταλιμπάν τον περασμένο Αύγουστο, κρατείται κυρίως στο εξωτερικό και ως επί το πλείστον στις ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστήριξαν ότι αυτά τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν προέρχονταν εν μέρει από διεθνή, ιδιαίτερα αμερικανική, βοήθεια που έλαβε η χώρα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταδικάστηκε σε θάνατο έπειτα από οκτώ μήνες κράτησης
Ο Τζέιμς ΜακΚρέρι Β΄ αποχώρησε από το έργο τον Οκτώβριο του 2025
Tα επιστημονικά δεδομένα παραμένουν περιορισμένα
Ο δημοσιογράφος δεν την δέχεται
Οι δύο χειριστές κατάφεραν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το αεροσκάφος
Ένα χάσμα μεγαλύτερο του ενός αιώνα
Τι αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα - Η αναζήτηση μιας «ενδιάμεσης» λύσης
Ο πρώην παραγωγός αναμένεται να ακούσει νέα ποινή και στην Καλιφόρνια
Ο κόπος ανταμείφθηκε με το ασημένιο μετάλλιο στους Ασιατικούς Αγώνες
Ο Μασούντ Πεζεσκιάν κάλεσε σε διεθνή συνεργασία για ειρήνη - Αποχώρησε η αμερικανική αντιπροσωπεία
Σκληρή κριτική από τους Σοσιαλδημοκράτες
Δημοσκοπικό αδιέξοδο για το CDU, με την AfD να παγιώνει το προβάδισμά της
Η δημόσια τηλεόραση NPO παίρνει τη σκυτάλη μετά την αποχώρηση του Avrotros
Η παρέμβασή του έγινε πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Η γυναίκα αρνείται τις καταγγελίες, ενώ οι φίλοι της υποστηρίζουν ότι ο εν διαστάσει σύζυγός της προσπάθησε να την παγιδεύσει
Το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση της συλλογής του
Η υπόθεση εξελίχθηκε σε νέο σημείο έντασης γύρω από τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία
Βρετανικά μέσα αναφέρουν ότι οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν πριν από την πτώση
Επί τάπητος εμπόριο, AI και γεωπολιτικές διαφορές
«Έπρεπε να είχα διακόψει κάθε επαφή μαζί του νωρίτερα», δήλωσε ο νορβηγός διπλωμάτης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.