Κοσμος

Ελισάβετ: Βασίλισσα η Καμίλα, αν ανέβει στον θρόνο ο Κάρολος

«Είναι ειλικρινής μου επιθυμία» λέει η μονάρχης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η βασίλισσα Ελισάβετ συμπληρώνει 70 χρόνια στον θρόνο της Βρετανίας
Η βασίλισσα Ελισάβετ συμπληρώνει 70 χρόνια στον θρόνο της Βρετανίας © EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η επιθυμία της για την Καμίλα και τη διαδοχή της από τον Κάρολο - Ποιος τίτλος επιθυμεί να δοθεί στη σύζυγο του γιου της.

Η βασίλισσα Ελισάβετ συμπληρώνει 70 χρόνια από την ημέρα που ανέλαβε το θρόνο της Βρετανίας και εχθές Σάββατο (5/2) έκανε γνωστή την επιθυμία της η σύζυγος του πρίγκιπα Καρόλου, Καμίλα, να λάβει τον τίτλο της βασίλισσας όταν αυτός γίνει βασιλιάς.

«Είναι ειλικρινής μου επιθυμία, όταν έρθει η ώρα, η Καμίλα να ονομάζεται Βασιλική Σύζυγος καθώς συνεχίζει το βασιλικό της έργο», έγραψε η βασίλισσα Ελισάβετ σε επιστολή που συνέταξε, υπογραμμίζοντας ότι η επέτειος αυτή της έδωσε την ευκαιρία να σκεφτεί την αφοσίωση και την αγάπη που της δείχνουν οι Βρετανοί. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα, τόσο ο Κάρολος, όσο και η Καμίλα, να λάβουν την αντίστοιχη στήριξη από τον λαό. 

Σύμφωνα με το BBC, η θέση της βασίλισσας Ελισάβετ έρχεται να «επιλύσει» το ζήτημα που απασχολεί τους Βρετανούς σχετικά με τη βασιλική σύζυγο, μιας και η δημοφιλία της Καμίλα έχει προβληματίσει κατά καιρούς όσους ασχολούνται με τη διαδοχή στο θρόνο της Βρετανίας. Πλέον, αν ο Κάρολος γίνει βασιλιάς δεν θα υπάρχει η «σκιά» του τίτλου για τη γυναίκα που θα έχει στο πλευρό του. 

Queen reveals 'sincere wish' that Camilla becomes 'Queen Consort' when Charles is King

 

Καμίλα: Ο τίτλος της βασιλικής συζύγου και η στοχοποίηση

Ο Κάρολος και η Καμίλα υπήρξαν επί χρόνια εραστές. Παντρεύτηκαν το 2005 σε μια πολιτική τελετή στο Ουίνδσορ. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι «τα λόγια της Αυτής Μεγαλειότητας τους συγκίνησαν και τους τίμησαν».

Για περίπου μία δεκαετία μετά το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, τα ταμπλόιντ της Βρετανίας στοχοποιούσαν την Καμίλα, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που την ήθελαν να βρίσκεται σε σχέση με τον Κάρολο ενώ ήταν ήδη παντρεμένος. Η Καμίλα, ο τίτλος της οποίας τώρα είναι δούκισσα της Κορνουάλης, πλέον εκπροσωπεί τακτικά τη βασιλική οικογένεια στο πλευρό του Καρόλου σε επίσημες εμφανίσεις.

Ο πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του, Καμίλα, σε επίσημη επίσκεψη
Ο πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του, Καμίλα, σε επίσημη επίσκεψη στην Ιορδανία © EPA / JORDANIAN ROYAL PALACE HANDOUT

Σε όλη την ιστορία της Βρετανίας η σύζυγος ενός βασιλιά λαμβάνει συνήθως τον τίτλο της Βασιλικής Συζύγου. Όταν παντρεύτηκαν είχε αποφασιστεί επισήμως ότι η Καμίλα θα χρησιμοποιούσε τον τίτλο της Πριγκιπικής Συζύγου, αν ο Κάρολος γινόταν βασιλιάς.

Καμίλα: Πώς σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος την επιθυμία της βασίλισσας Ελισάβετ

Η είδηση ότι η βασίλισσα Ελισάβετ ανακοίνωσε πως η σύζυγος του γιου της, η Καμίλα, θα γίνει βασίλισσα όταν ανέλθει στον θρόνο ο Κάρολος βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων σήμερα. 

Η Daily Mail, η βρετανική εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, είχε τίτλο «Η Καμίλα ΘΑ ΓΙΝΕΙ βασίλισσα». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανακοίνωση της βασίλισσας «βάζει τέρμα σε χρόνια εικασιών» για τον μελλοντικό ρόλο της δούκισσας της Κορνουάλης.

Η απόφαση της Ελισάβετ, επισημαίνει η ταμπλόιντ, αποτελεί «το πιο ξεκάθαρο μήνυμα όχι μόνο για την ακλόνητη στήριξη της βασίλισσας στη νύφη της, αλλά απόδειξη της αγάπης της για τη γυναίκα που έφερε την ευτυχία στον μεγαλύτερο γιο της». Η συντηρητική εφημερίδα The Sunday Express κάνει λόγο για «ένα δώρο προς τον Κάρολο με αφορμή το πλατινένιο ιωβηλαίο» της βασίλισσας.

Οι Sunday Times υπογραμμίζουν ότι η κίνηση της βασίλισσας βάζει τέλος «σε χρόνια αμφισβητήσεων και σύγχυσης» για τον ρόλο της Καμίλας όταν ο Κάρολος αναλάβει τον θρόνο. «Ήταν η πρώτη φορά που η βασίλισσα εξέφρασε δημοσίως την άποψή της για ένα ζήτημα που διχάζει την κοινή γνώμη μετά τον γάμο του Καρόλου και της Καμίλας το 2005», επεσήμανε η εφημερίδα.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Εορτασμοί για τα 70 χρόνια από την άνοδο στο θρόνο

Το Σάββατο (5/2) ξεκίνησαν οι εορτασμοί για την 70η επέτειο από την άνοδο της βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο της Βρετανίας. Η μονάρχης θέλησε να γιορτάσει καλώντας μέλη της  τοπικής κοινότητας στην οικία της στο Σάντριγχάμ, στην ανατολική Αγγλία. Μάλιστα, για το καλό, έκοψε τούρτα που είχε φτιάξει κάτοικος της περιοχής, ενώ πόζαρε χαμογελαστή, φορώντας ένα ανοιχτό μπλε φόρεμα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η βασίλισσα γιορτάζει μία τέτοια επέτειο χωρίς να βρίσκεται στη ζωή ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος. 

Queen Elizabeth celebrates 70 years as British monarch l GMA

Η Ελισάβετ δεν προοριζόταν να γίνει βασίλισσα της Βρετανίας όταν γεννήθηκε. Αυτό συνέβη επειδή ο θείος της, ο Εδουάρδος ο Η’ παραχώρησε τον θρόνο στον αδελφό του και πατέρα της Ελισάβετ επειδή θέλησε να παντρευτεί μια διαζευγμένη Αμερικανίδα, την Ουάλις Σίμπσον. Το 2015 η Ελισάβετ ξεπέρασε τη βασίλισσα Βικτόρια ως η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας.

Οι εορτασμοί αυτού του Σαββατοκύριακου αποτελούν πρελούδιο μιας πιο μεγαλειώδους τελετής στις αρχές Ιουνίου για τον εορτασμό των 70 χρόνων της Ελισάβετ στον βρετανικό θρόνο, όταν η κυβέρνηση θα κηρύξει και επιπλέον ημέρα αργίας.

Όμως η ίδια η βασίλισσα δήλωσε ότι αυτή η επέτειος αποτέλεσε για την ίδια μια ευκαιρία να σκεφτεί. «Είναι μία ημέρα την οποία, ακόμη και έπειτα από 70 χρόνια, θυμάμαι τόσο για τον θάνατο του πατέρα μου, του βασιλιά Γεωργίου Στ’, όσο και για την αρχή της βασιλιάς μου», έγραψε στην επιστολή της. «Καθώς τιμούμε αυτή την επέτειο, μου προσφέρει ικανοποίηση να ανανεώσω την υπόσχεση που έδωσα το 1947, ότι η ζωή μου θα είναι πάντα αφοσιωμένη στην υπηρεσία σας», τόνισε απευθυνόμενη στους Βρετανούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και BBC

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ