Κοσμος

Σκότλαντ Γιαρντ: Έρευνα στο ίδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου

Ισχυρισμοί περί παραβιάσεων του νόμου σχετικά με τους τιμητικούς τίτλους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Ερευνα της Σκότλαντ Γιαρντ για το σκάνδαλο στο ίδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου
Ο πρίγκιπας Κάρολος στο Προεδρικό Μέγαρο σε συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Βρετανία: Ερευνα της Σκότλαντ Γιαρντ για σκάνδαλο στο ίδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου.

Την έναρξη έρευνας για τις υποψίες ότι δωρεές προς το ίδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου είχαν ως αντάλλαγμα την απόδοση τιμητικών τίτλων και σε μία περίπτωση την διευκόλυνση της απόκτησης της βρετανικής υπηκοότητας σε σαουδάραβα επιχειρηματία, ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ.

«Η Μητροπολιτική Αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για ισχυρισμούς περί παραβιάσεων του νόμου 1925 σχετικά με τους τιμητικούς τίτλους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σκότλαντ Γιαρντ διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Η αστυνομία ήρθε σε επαφή «με πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι διαθέτουν σχετικές πληροφορίες» και είχαν σχέση με το Ιδρυμα του Πρίγκιπα, ο οποίος «χορήγησε ορισμένα συναφή έγγραφα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο πρώην προσωπικός βοηθός του πρίγκιπα Καρόλου, Μάικλ Φόσετ, βαρύνεται από υποψίες ότι εκμεταλλεύθηκε την επιρροή του για να βοηθήσει τον σαουδάραβα επιχειρηματία Μαχφούζ Μαρέι Μουμπάρακ μπιν Μαχφούζ, γενναιόδωρο δωρητή του Ιδρύματος, να λάβει παράσημο.

 

Παρασημοφορήθηκε Σαουδάραβας παράτυπα το 2016

Σύμφωνα με τους Sunday Times, ο Σαουδάραβας παρασημοφορήθηκε κατά την διάρκεια ιδιωτικής τελετής στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ τον Νοέμβριο 2016. Η εκδήλωση δεν περιλαμβανόταν στην δημοσιευμένη επίσημη λίστα των βασιλικών εκδηλώσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η παρασημοφόρηση διευκόλυνε την απόκτηση της βρετανικής υπηκοότητας από τον επιχειρηματία.

Ο Μαχφούζ Μαρέι Μουμπάρακ μπιν Μαχφούζ, ο οποίος αρνείται κάθε κατηγορία, είχε χρηματοδοτήσει με μεγάλα χρηματικά ποσά σχέδια του Ιδρύματος του πρίγκιπα Καρόλου. Ο Μάικλ Φόσετ παραιτήθηκε τον Νοέμβριο 2021.

Παράλληλα, ο βρετανικός Τύπος αποκάλυψε ότι το ίδρυμα του μελλοντικού βασιλιά έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εκ μέρους ρώσου χορηγού, πράγμα που προκάλεσε την έναρξη έρευνας του ανεξάρτητου οργανισμού που ρυθμίζει τις δραστηριότητες των φιλανθρωπικών οργανώσεων στην Σκωτία. Ο πρόεδρος του ιδρύματος παραιτήθηκε αρνούμενος οποιαδήποτε ευθύνη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.