Αθλητισμος

Η Πενγκ Σουάι και η WTA έβαλαν τον αθλητισμό πάνω από τα χρήματα

Στην εποχή όπου το ESG είναι βασικό πια απαιτούμενο για όλες τις επιχειρήσεις και οργανισμούς

giannis-mantzikos.jpg
Γιάννης Μαντζίκος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η τενίστρια Πένγκ Σουάι
Η τενίστρια Πένγκ Σουάι © Getty Images/Ideal Images

Η Ομοσπονδία Τένις Γυναικών ανέστειλε όλα τα τουρνουά της από την Κίνα λόγω της υπόθεσης της Σουάι Πενγκ.

Η υπόθεση της τενίστριας Πένγκ Σουάι η οποία έχει συγκλονίσει τον κόσμο του τένις (και όχι μόνο) εδώ και περίπου ένα μήνα ανέδειξε την θαρραλέα στάση του μοναδικού μέχρι σήμερα αθλητικού οργανισμού που τα βάζει με το Πεκίνο και τις πρακτικές του. Η Ομοσπονδία Τένις Γυναικών (WTA) μετέβη από την προειδοποίηση στην πράξη και με μια σκληρή ανακοίνωση του προέδρου της, Στιβ Σάιμον, γνωστοποίησε την αναστολή όλων των διοργανώσεων τένις που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Χονγκ Κονγκ, λόγω της υπόθεσης Πενγκ Σουάι.

Στις αρχές Νοεμβρίου η πρώην νο1 στην παγκόσμια κατάταξη του διπλού, ανάρτησε μήνυμα στο αντίστοιχο κινεζικό Facebook, το Weibo, όπου κατηγορούσε τον πανίσχυρο 75χρονο πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Ζανγκ Γκαολί για σεξουαλική κακοποίηση. 

Εν μέσω αντιδράσεων και ερωτημάτων για την ασφάλεια της Σουάι, η ΔΟΕ και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Τόμας Μπαχ είχε δυο τηλεδιασκέψεις μαζί της. Παρόλα αυτά, ελάχιστοι πείσθηκαν. Χαρακτηριστική η αντίδραση του βετεράνου Αμερικανού ρεπόρτερ Μπομπ Κόστας ο οποίος σχολιάζοντας την τηλεδιάσκεψη είπε «Η ΔΟΕ δεν έχει καμία αξιοπιστία καθώς χορεύει τανγκό με το Πεκίνο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε λίγο καιρό διοργανώνονται στην Κίνα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, ένα αν μη τι άλλο προσοδοφόρο εμπορικά γεγονός».

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μόνο η ΔΟΕ που σκέφτεται το συμφέρον της. Πολλά ή μάλλον τα περισσότερα στελέχη μεγάλων αθλητικών πρωταθλημάτων και διοργανώσεων, όπως και αθλητές προσπαθούν να αποφύγουν να προσβάλλουν Κινέζους αξιωματούχους υπό τον φόβο μήπως χάσουν την πρόσβαση σε μια τεράστια και κερδοφόρα αγορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του NBA. Δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τότε που ο πρώην τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας μπάσκετ Χιούστον Ρόκετς, Ντάριλ Μόρει μοιράστηκε μία φωτογραφία στον λογαριασμό του στο twitter - την οποία αργότερα έσβησε - που ανέφερε: «Παλέψτε για την ελευθερία. Σταθείτε με το Χονγκ Κονγκ». Όπως αποδείχθηκε, αυτό ήταν αρχή για να δημιουργηθεί πανικός καθώς η κινεζική Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι διακόπτει οποιαδήποτε σχέση είχε με τους Ρόκετς, ενώ λίγο αργότερα ενημέρωσε το ΝΒΑ ότι την σεζόν 2019/20 δεν θα δείξει αγώνες του Χιούστον. Κάπως έτσι, ξεκίνησε ένα ντόμινο εξελίξεων. Αρχικά, ο Ιδιοκτήτης των Ρόκετς, Τίλμαν Φερτίτα, ανακοίνωσε μέσω twitter ότι «οι απόψεις του Μόρεϊ ΔΕΝ αντιπροσωπεύουν τους Ροκετς. Η παρουσία μας στο Τόκιο αφορά την προώθηση του ΝΒΑ παγκοσμίως και ΔΕΝ είμαστε πολιτικός οργανισμός». Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγο αργότερα υποχρεώθηκε να απολογηθεί και το ΝΒΑ (!), λέγοντας σε ανακοίνωσή του: «Αναγνωρίζουμε ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο GM των Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ, έχουν προσβάλλει πολλούς φίλους μας στην Κίνα, κάτι το οποίο είναι λυπηρό. Ενώ ο Ντάριλ έκανε ξεκάθαρο ότι το tweet του δεν αντιπροσωπεύει τους Ρόκετς ή το ΝΒΑ, οι αξίες της λίγκας υποστηρίζουν τους ανθρώπους να εκπαιδεύσουν τους εαυτούς τους και να μοιραστούν τις απόψεις τους για θέματα που είναι σημαντικά για αυτούς».

Αντίθετα λοιπόν με το NBA, η WTA έδειξε τον δρόμο βάζοντας για μια ακόμα φορά το σημαντικότερο «περιουσιακό» της «στοιχείο», τους ίδιους τους αθλητές, πάνω από τα οικονομικά συμφέροντα. Πότε ήταν η πρώτη φορά; Πριν περίπου 50 χρόνια όταν η WTA και η θρυλική Μπίλι Τζιν Κινγκ έδωσαν ένα καλό μάθημα στον «macho» τενίστα Μπόμπι Ριγκς ο οποίος έλεγε ότι οι γυναίκες δεν άξιζαν να πληρώνονται όσο και οι άντρες.

Εξάλλου σε μια εποχή που στον επιχειρηματικό κόσμο κυριαρχεί το λεγόμενο ESG, ο συνδυασμός του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κοινωνικής προσφοράς και χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης από τις επιχειρήσεις, οι μεγάλες εταιρείες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στον κόσμο των σπορ δεν έχουν καμία δικαιολογία ώστε να δέχονται τις πρακτικές εκφοβισμού του Πεκίνου. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ