Κορωνοϊός: Η εταιρεία Moderna θα μπορούσε να παρασκευάσει μια ενισχυτική δόση για την παραλλαγή Όμικρον μέχρι τον Μάρτιο.
Μία ενισχυτική δόση εμβολίου που στοχεύει στην μετάλλαξη Όμικρον εξετάζει να παρασκευάσει μέχρι τον Μάρτιο η εταιρεία Moderna.
Ο Στίβεν Χογκ είπε ότι πιστεύει πως ενισχυτικά εμβόλια τα οποία θα φέρουν γονίδια που στοχεύουν ειδικά τις μεταλλάξεις στην Όμικρον είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα», είπε στο πρακτορείο Reuters.
Η εταιρεία εργάζεται επίσης για την παρασκευή ενός πολυδύναμου εμβολίου που θα στοχεύει μέχρι και τέσσερις παραλλαγές του κορωνοϊού, περιλαμβανομένης της Όμικρον. Για να ετοιμαστεί όμως θα χρειαστούν πολλοί μήνες ακόμη, πρόσθεσε ο Χογκ.
Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στις ΗΠΑ εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια, όπως ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Οι υγειονομικές αρχές μελετούν αν η παραλλαγή αυτή είναι πιο μεταδοτική, αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια ή αν δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.
Δεδομένου ότι οι προηγούμενες οδηγίες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, όσον αφορά την έγκριση σκευασμάτων, αναφέρουν ότι απαιτείται να έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές μεσαίου σταδίου, ο Χογκ είπε ότι η διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου μπορεί να διαρκέσει τρεις με τέσσερις μήνες.
«Ρεαλιστικά μιλώντας, οι ενισχυτικές δόσεις για την Όμικρον δεν αναμένονται πριν από τον Μάρτιο, ίσως και πιο μετά, κατά το δεύτερο τρίμηνο» του έτους, είπε ο Χογκ, εκτός και αν η FDA αλλάξει τις οδηγίες της για τα δεδομένα που χρειάζεται ώστε να δώσει την έγκρισή της.
Η Moderna θα μπορούσε να παρασκευάζει το εμβόλιο ενώ ταυτόχρονα κάνει τις δοκιμές, είπε ο Χογκ, ώστε να το έχει έτοιμο για διανομή το συντομότερο δυνατόν.
Σύμφωνα με τον Χογκ, η FDA θα μπορούσε να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα, εάν ακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο εγκρίνει τα εμβόλια της γρίπης, για τα οποία δεν χρειάζονται μεγάλες, τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές.
Με βάση το πρότυπο των μεταλλάξεων που παρατηρούνται στην Όμικρον, στις οποίες περιλαμβάνονται και μεταλλάξεις που έχει ήδη αποδειχθεί ότι μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna στις εργαστηριακές μελέτες, ο Χογκ είπε ότι «αναμένουμε ότι θα υπάρξει κάποιος αντίκτυπος». Δεν είναι σαφές ακόμη πόσο μεγάλη θα είναι η μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω της Όμικρον, όμως θα μπορούσε να είναι σημαντική, πρόσθεσε. «Οι μεταλλάξεις που είχαν προηγουμένως οδηγήσει σε μείωση της αποτελεσματικότητας παρατηρήθηκαν στις (παραλλαγές) Δέλτα και Βήτα. Και όλες αυτές οι μεταλλάξεις υπάρχουν στην Όμικρον», συνόψισε.
Ο Χογκ είπε ότι η εταιρεία κάνει μελέτες για να διαπιστώσει αν όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με το σκεύασμά της προστατεύονται από την παραλλαγή αυτή, καθώς και το τι συμβαίνει με όσους έχουν λάβει τις ενισχυτικές δόσεις των 50 και 100 μικρογραμμαρίων. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι σε θέση να επιβραδύνουν, αν όχι και να σταματήσουν τελείως, την παραλλαγή Όμικρον», κατέληξε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης από τη φυλακή
Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη θυμάτων στο σημείο της σύγκρουσης
Γαλλική ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο κατά δεξαμενόπλοιου υπό κυρώσεις, με στήριξη συμμάχων
«Έχουμε όλα τα ατού», προειδοποιεί από το Νταβός - Μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία αποσύρουν ήδη τα κεφάλαιά τους από τις ΗΠΑ
Στο τραπέζι το ζήτημα της Γροιλανδίας, οι εμπορικές απειλές Τραμπ και το αμφιλεγόμενο «Συμβούλιο για την Ειρήνη»
Η κρίση ανέδειξε ένα βαθύτερο πρόβλημα για το ευρωπαϊκό αντισυστημικό κίνημα
Ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, παρουσίασε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας
Η «Top Gun» εμφάνιση στο Νταβός προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και «έριξε» την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας
Σκληρή επίθεση του Ουκρανού προέδρου στην ευρωπαϊκή αδράνεια από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Yποστηρίζει ότι η βύθιση οφείλεται σε αμέλεια και ανικανότητα του πληρώματος
Έντονη κριτική για τη δημιουργία ζωνών αποκλειστικά για ενήλικες στις premium θέσεις των τρένων TGV
Συγκίνηση μέσα στο εθνικό πένθος
Συντονισμός με ΗΠΑ, επιφυλάξεις Δανίας και συζητήσεις για νέες ρυθμίσεις ασφάλειας στην Αρκτική
Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης μετά τις δηλώσεις Τραμπ και το πλαίσιο συμφωνίας με το ΝΑΤΟ
Ο υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ ξεκαθαρίζει ότι η Ουάσιγκτον δεν θα παράσχει επιτόπια προστασία
«Πολύ καλές» οι συνομιλίες, είπε ο αμερικανός πρόεδρος
Προκαταρκτική έκθεση διαψεύδει την έκρηξη – Σε λειτουργία οι κινητήρες κατά τη συντριβή κοντά στην Άγκυρα
Δεσμεύσεις από ΗΠΑ μετά τη συνάντηση Λούτνικ–Σέφτσοβιτς, ενώ η ΕΕ «παγώνει» την έγκριση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.