Κοσμος

Νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα

Ανησυχία από την Ιαπωνία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βόρεια Κορέα: Νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρακολουθεί την εκτόξευση πυραύλων (Φωτό Αρχείου) © EPA/KCNA

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων προς την κατεύθυνση της Θάλασσας της Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλων προς την κατεύθυνση της Θάλασσας της Κορέας, συνεχίζοντας συνεχίζει τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, βαλλιστικών πυραύλων και άλλων τεχνολογικά προηγμένων συστημάτων, αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας όπως και αυτός της Ιαπωνίας επιβεβαίωσαν την εκτόξευση, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την περιοχή Sinpo, τη θέση της υποβρύχιας βάσης της Βόρειας Κορέας.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Φουμίο Κισίντα, δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων. Ο κ. Κισίντα χαρακτήρισε τη σειρά δοκιμών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ, που άρχισε τον περασμένο μήνα και συνεχίζεται, «πολύ λυπηρή» εξέλιξη.

Η δοκιμή έρχεται την ώρα που οι διευθυντές των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, αναμένεται να συναντηθούν στη Σεούλ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, για συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών σχετικά με τη Βόρεια Κορέα.

Η Αβρίλ Χέινς Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ θα έχει συνομιλίες συναντηθεί με τον Παρκ Τζία-γουόν, διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νότιας Κορέας (NIS) και τον Χιροάκι Τακιζάουα, διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ιαπωνίας.

Πριν λίγες ώρες μάλιστα ο Σουνγκ Κιμ, ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, επανέλαβε την προσφορά της Ουάσινγκτον στην Πιονγκγιάνγκ να αρχίσουν συνομιλίες. «Θα συνεχίσουμε στη διπλωματική οδό (...) για να επιτύχουμε απτές προόδους που θα βελτιώσουν την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων μας», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι σύμμαχοι έχουν «ευθύνη να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφερόμενος στις κυρώσεις που η Πιονγκγιάνγκ αξιώνει να αρθούν.

Σκεπτικός ο Κιμ Γιονγκ Ουν απέναντι σε Μπάιντεν

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν κατήγγειλε τον ρόλο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, αντιμετωπίζοντας σκωπτικά τις διαβεβαιώσεις της Ουάσινγκτον πως δεν διακατέχεται από εχθρική ή πολεμοχαρή διάθεση έναντι της Πιονγκγιάνγκ: «Διερωτώμαι αληθινά αν υπάρχουν άνθρωποι ή χώρες που το πιστεύουν αυτό».

Το 2018, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που συναντήθηκε με Αμερικανό πρόεδρο εν ενεργεία. Όμως οι διμερείς συνομιλίες περιήλθαν σε απόλυτο αδιέξοδο μετά τη δεύτερη σύνοδο κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο Ανόι, το 2019, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία για την προοδευτική άρση των διεθνών κυρώσεων με αντάλλαγμα παραχωρήσεις της Βόρειας Κορέας όσον αφορά τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.


Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ