Κοσμος

Το Μαρόκο «άνοιξε τη στρόφιγγα» των μεταναστών στην Ισπανία

Τριάντα εκατομμύρια για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
maroko-ispania-metanastes-theouta.jpg
Μετανάστες στους δρόμους της ισπανικής πόλης Θέουτα © Alexander Koerner / Getty Images / Ideal Image

Μεταναστευτικό: η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε να χρηματοδοτήσει με 30 εκατομμύρια ευρώ τη συνοριακή μαροκινή αστυνομία και το λιμενικό.

Λίγες μέρες μετά την άφιξη 8.000 Μαροκινών στη Θέουτα, το ισπανικό έδαφος στην Αφρική που συνορεύει με το Μαρόκο, οι αρχές της μικρής πόλης ζητούν βοήθεια από την Ισπανία και την Τυνησία για να διαχειριστούν και να παράσχουν βοήθεια στο πλήθος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, οι μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν έφηβοι και παιδιά, περιπλανιούνται προς το παρόν στους δρόμους.

Ο Μαροκινός υπουργός εξωτερικών απέδωσε το κύμα εξόδου των 8.000 συμπατριωτών του στην «κόπωση της μαροκινικής αστυνομίας στο τέλος του μήνα του ραμαζανιού», ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez συντόμευσε την παρουσία του σε ευρωπαϊκή συνάντηση  στο Παρίσι για τη χρηματοδότηση της Αφρικής και έσπευσε στη Θέουτα.

Μια από τις αιτίες που το Ραμπάτ άνοιξε τη στρόφιγγα των μεταναστών είναι το ότι ο αυτονομιστής ηγέτης του ένοπλου Μετώπου Polisario, Brahim Ghali, νοσηλεύτηκε σε ισπανικό νοσοκομείο. Ο Brahim Ghali πρεσβεύει την αυτονομία της δυτικής Σαχάρας και παρότι είναι κόκκινο πανί για το Μαρόκο, στο Αλγέρι τον υποδέχονται ως αρχηγό κράτους. Όσο για τις ισπανικές αρχές, δηλώνουν ότι του παρείχαν ιατρικές υπηρεσίες τις οποίες ζήτησε, άρα δεν μπορούσαν να του τις αρνηθούν. Ωστόσο, όταν η μαροκινή κυβέρνηση το έμαθε έστειλε απειλητικά μηνύματα στην ισπανική η οποία δεν τα έλαβε σοβαρά υπόψη. Έτσι, στις 17 Μαΐου το Ραμπάτ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το πιο αποτελεσματικό διπλωματικό όπλο, το μεταναστευτικό κύμα, την τακτική που είχε εφαρμόσει στο παρελθόν ο Καντάφι. Ο Καντάφι άνοιγε και έκλεινε τη στρόφιγγα εκβιάζοντας τις ευρωπαϊκές χώρες και ζητώντας χρήματα: το 2010, σε επίσημη επίσκεψή του στη Ρώμη, ζήτησε από τον τότε πρωθυπουργό Silvio Berlusconi, «πέντε δις ευρώ», για να μη «μαυρίσει» η Ευρώπη. Τη φράση επανέλαβε αργότερα ο Ερντογάν, στην εποχή που το Χαλιφάτο κέρδιζε έδαφος, ο οποίος τα πήρε τα πέντε δις ευρώ: και παρ’ολ’ αυτά, το 2015-2016, στις ευρωπαϊκές ακτές, κυρίως στις ελληνικές και στις ιταλικές, έφταναν καινούργιοι μετανάστες με τις γνωστές οικονομικές και ανθρωπιστικές συνέπειες.

Η Ευρώπη συνεχίζει να είναι προορισμός πολλών μεταναστών. Γι’ αυτό η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε χθες να χρηματοδοτήσει με 30 εκατομμύρια ευρώ τη συνοριακή μαροκινή αστυνομία και το λιμενικό, ενώ εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποσχέθηκαν στις χώρες της βόρειας Αφρικής οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα τον τερματισμό των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη: τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2021, οι παράτυπες αφίξεις σε χώρες της ΕΕ είναι τριπλάσιες από εκείνες της αντίστοιχης περιόδου του 2020, πράγμα λογικό εφόσον πέρυσι τα σύνορα ήταν κλειστά εξαιτίας της πανδημίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ