- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
NBC: Νεκρός ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν
Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο δεν επιβεβαιώσαν τις λεπτομέρειες
Ο Χάμζα μπιν Λάντεν, ο γιος και φημολογούμενος διάδοχος του Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, είναι νεκρός, μετέδωσαν πολλά αμερικανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης, βασιζόμενα σε πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Η είδηση αυτή μεταδόθηκε αρχικά από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News το πρωί της Τετάρτης. Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο δεν επιβεβαιώσαν τις λεπτομέρειες, ούτε αν η Ουάσινγκτον έπαιξε κάποιο ρόλο στον θάνατό του.
Στην τελευταία δημόσια ανακοίνωσή της Αλ Κάιντα, πέρσι, ο Χάμζα μπιν Λάντεν είχε καλέσει τον λαό της αραβικής χερσονήσου να εξεγερθεί, εξαπολύοντας απειλές στη Σαουδική Αραβία. Η χώρα του αφαίρεσε την υπηκοότητα τον Μάρτιο, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον επικύρηξε, προσφέροντας αμοιβή 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε όποιον προσφέρει πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην ταυτοποίηση ή τον εντοπισμό του σε οποιαδήποτε χώρα.
Ο Χάμζα, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 30 ετών, βρισκόταν στο πλευρό του πατέρα του στο Αφγανιστάν πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Έζησε για κάποιο διάστημα μαζί του στο Πακιστάν, όπου κατέφυγαν τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφβανιστάν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.
Τα τελευταία χρόνια, με ηχητικά μηνύματα, ο Χάμζα μπιν Λάντεν καλούσε τους υποστηρικτές της εξτρεμιστικής οργάνωσης να εξαπολύσουν επιθέσεις σε δυτικές πρωτεύουσες και απείλησε ότι θα εκδικηθεί τις ΗΠΑ για τον θάνατο του πατέρα του. Είχε απειλήσει επίσης να στοχοθετήσει Αμερικανούς στο εξωτερικό και κάλεσε τις φυλές της Σαουδικής Αραβίας να ενωθούν με την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (σ.σ. στην Υεμένη) και να αγωνιστούν εναντίον του Ριάντ.
Ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, στις 2 Μαΐου 2011. Πιστεύεται ότι την εποχή εκείνη ο Χάμζα βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό στο Ιράν και έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι της οικογένειας άφηναν να εννοηθεί ότι καταβάλονταν προσπάθειες για να επανενωθεί με τον πατέρα του.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 56χρονος ηγέτης του Ιράν έχει χάσει τουλάχιστον το ένα από τα δύο πόδια του
Πάνω από 11 δισ. δολάρια σε λιγότερο από μία εβδομάδα και ο πόλεμος εξαντλεί όπλα και πόρους
Δύο διπλωμάτες από πρεσβείες σε Κοπεγχάγη και Καμπέρα εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ζητώντας άσυλο
Ο Γκρέγκορι Μικς κάλεσε τον Ερντογάν «να αλλάξει άμεσα πορεία»
Συναγερμός στο Γουέστ Μπλούμφιλντ με αυτοκίνητο να πέφτει στη συναγωγή Temple Israel και να ακολουθούν πυροβολισμοί
Η μήνυση αφορά παραβίαση εμπορικού σήματος και παραπλάνηση πελατών
Γιατί κατεβαίνουν μέχρι τα σπίτια οι αρκούδες στην Ιαπωνία;
Όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν,
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν απαντά στις απειλές Τραμπ για το ηλεκτρικό δίκτυο
Περίπου 660 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο
Το Ιράν έχει ποντίσει περίπου 12 νάρκες στα Στενά του Ορμούζ
Έρευνα δείχνει το κόμμα του Νigel Farage πρώτο σε γκέι και αμφιφυλόφιλους άνδρες, παρά τις αντι-LGBTQ πολιτικές του κόμματος
Η συγκλονιστική ιστορία που έφερε στο προσκήνιο η πρώην σύζυγός του ηθοποιού του Grey’s Anatomy, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ
«Είμαστε ανίκητοι», γράφει η ανάρτηση στο Χ
Ο ισραηλινός στρατός καλεί κατοίκους στη συνοικία Μπασούρα να απομακρυνθούν πριν από επιχείρηση
Τέσσερις ημέρες μετά τον διορισμό του, ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ μίλησε μόνο γραπτώς - Και τα ερωτήματα παραμένουν
Ματωμένα πτερύγια όρκας ξεβράστηκαν σε παραλία - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Τα βίντεο εντοπίστηκαν μετά από αναφορές πολιτών και έρευνα σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Οι αρχές της Ινδίας διερευνούν νοθεία γάλακτος
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα του Τζέφρι Έπσταϊν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.