Κοσμος

H Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την παραίτησή της (video)

Θα παραμείνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός

may
Τερέζα Μέι ©YOUTUBE

Την παραίτησή της, εκτός απροόπτου, στις 7 Ιουνίου ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

Η Μέι αναμενόταν από χθες να προβεί στην ανακοίνωση αυτή, ωστόσο νωρίς το πρωί σήμερα επισκέφθηκε τον επικεφαλής της Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών Σερ Γκράχαμ Μπρέιντ και αμέσως μετά σε δήλωσή της αποκάλυψε πως αποχωρεί.

«Η πολιτική μας μπορεί να είναι υπό πίεση, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά που είναι καλά γι΄αυτή τη χώρα. Τόσο πολύ ώστε να είμαστε υπερήφανοι. Να είμαστε αισιόδοξοι». Πρόσθεσε δε ότι «ήταν τιμή μου να είμαι η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός αλλά σίγουρα όχι η τελευταία».

Η Τερέζα Μέι ανέφερε ότι έκανε το καλύτερο δυνατό για το Brexit. «Έκανα ό,τι μπορούσα για να πείσω τους βουλευτές να υποστηρίξουν αυτή τη συμφωνία ... δυστυχώς δεν τα κατάφερα» είπε μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε ότι θα παραμείνει πάντα πηγή μεγάλης λύπης για εκείνη το γεγονός ότι δεν τα κατάφερε να προχωρήσει το Brexit κάνοντας μάλιστα αναφορά στα λόγια του Νίκολας Γουίντον ότι «ο συμβιβασμός δεν είναι βρώμικη λέξη».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός με τρεμάμενη φωνή έκλεισε την ομιλία της λέγοντας ότι ήταν τιμή της που είχε την ευκαιρία να υπηρετήσει την πατρίδα της που τόσο αγαπά.

Η Μέι θα παραμείνει ωστόσο στην εξουσία ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την εκλογή από το Συντηρητικό Κόμμα του διαδόχου της, μια διαδικασία που αναμένεται να γίνει σε περίπου έξι εβδομάδες.

Theresa May expected to announce departure date – watch live