Κοσμος

Τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα χολέρας στην Υεμένη

Η ΜΚΟ «Save The Children» κατέγραψε αύξηση των ύποπτων κρουσμάτων κατά 170%

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-cholera.jpg
© Brent Stirton / Reportage by Getty Images / Ideal Images

Σχεδόν τριπλάσια είναι τα ύποπτα κρούσματα χολέρας στα κέντρα νοσηλείας που υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση, Save the Children, στην Υεμένη μετά τη κλιμάκωση των συγκρούσεων στην επαρχία Χοντάιντα.

Στις ιατρικές εγκαταστάσεις που υποστηρίζονται από τη ΜΚΟ καταγράφηκε αύξηση των ύποπτων κρουσμάτων κατά 170% (1.342 τον Αύγουστο, από 497 τον Ιούνιο), διευκρινίζει η ανακοίνωση της Save The Children, η οποία συνδέει άμεσα την άνοδο αυτή με την κλιμάκωση των μαχών ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες Χούθι και δυνάμεις που πρόσκεινται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, οι οποίες υποστηρίζονται από τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η επαρχία Χοντάιντα έχει μετατραπεί στο «επίκεντρο» της επιδημίας στην Υεμένη, τονίζει η ΜΚΟ.

«Περίπου το 30% των ύποπτων κρουσμάτων είναι παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών», διευκρινίζει η οργάνωση, που εκφράζει έντονη ανησυχία για την τύχη 100.000 παιδιών που υφίσταται ακραίο οξύ υποσιτισμό και διατρέχουν ακόμη πιο μεγάλο κίνδυνο να μολυνθούν και να πεθάνουν από ασθένειες που προκαλούν διάρροια, όπως η χολέρα, από τα άλλα παιδιά, που έχουν ευχερέστερη πρόσβαση σε τρόφιμα.

Συνολικά στην Υεμένη έχουν διαπιστωθεί περισσότερα από 23.000 ύποπτα κρούσματα από τις αρχές του 2018.

Τη Δευτέρα, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ανέφερε ότι 2.451 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επιδημία χολέρας και ότι καταγράφηκαν 1,2 εκατ. ύποπτα κρούσματα από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018.

Στα τέλη Αυγούστου, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι απειλεί την Υεμένη ένα τρίτο κύμα της επιδημίας, έπειτα από εκείνα του 2016 και του 2017.

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σαναά από τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ στην πορεία κατέλαβαν κι άλλα τμήματα της χώρας. Τον Μάρτιο του 2015 επενέβη η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 2014 έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι, και πάνω από 65.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ