Trending Now

H απίστευτη ιστορία μεταμόσχευσης προσώπου σε άνδρα (video, εικόνες)

Ο Andy αντικρίζει στον καθρέφτη τη μύτη, τα μάγουλα και το στόμα ενός άλλου άνδρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341086-709467.jpg

Στις 16 Ιουνίου του περασμένου έτους ο Andy Sandness υποβλήθηκε σε μία από τις σπανιότερες επεμβάσεις στον κόσμο σε νοσοκομείο της Μινεσότα των ΗΠΑ.

Τρεις εβδομάδες αργότερα επρόκειτο να αντικρίσει τον εαυτό του στον καθρέφτη αντιμέτωπος με μία μεγάλη έκπληξη. Έβλεπε να αντανακλάται το πρόσωπο ενός άλλου άνδρα, είχε πλέον τη μύτη, τα μάγουλα, το στόμα, τα χείλη, το σαγόνι, το πηγούνι, ακόμα και τα δόντια του δωρητή προσώπου του, Calen Ross.

Το κοινό στοιχείο που συνδέει τους δύο άνδρες; Το ότι σε ηλικία 21 ετών και οι δύο έστρεψαν όπλο στο πρόσωπό τους προκειμένου να αυτοκτονήσουν.

Ο Ross, που ζούσε στη Μινεσότα, δεν κατάφερε να επιβιώσει από την απόπειρα αυτοκτονίας του. Ωστόσο η σύντροφός του ήταν πρόθυμη να εκπληρώσει την επιθυμία του αγαπημένου της να γίνει δωρητής οργάνων, παρότι βέβαια και η ίδια αισθανόταν αμήχανα στη σκέψη πως ένας άλλος άνδρας θα πάρει το πρόσωπό του.

Ένας γιατρός, ο Samir Mardani, ειδικός στην ανασυγκρότηση προσώπου, ανέλαβε το δύσκολο έργο της «μετεμφύτευσης» του προσώπου του δωρητή στον Andy.

Η επέμβαση διήρκεσε για 56 ώρες και σ’ αυτή συμμετείχαν 60 γιατροί, νοσοκόμοι και αναισθησιολόγοι προκειμένου να τοποθετηθεί στο διαλυμένο πρόσωπο του Αντι, το σαγόνι, τα μάγουλα και η μύτη του νεκρού Calen.

Μετά από αρκετούς μήνες θεραπείας, όπου κυριαρχούσε ο φόβος μήπως ο οργανισμός του Andy αποβάλει το μόσχευμα, ο ίδιος μπόρεσε να αντικρίσει το καινούργιο πλέον πρόσωπό του. Μάλιστα, απευθυνόμενος στους γιατρούς, ο ίδιος δήλωσε για το αποτέλεσμα: Ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου».

Andy

Andy

Ο Andy και η σύντροφος του δωρητή δεν έχουν συναντηθεί ακόμα. Ωστόσο ο ίδιος της έχει γράψει ένα γράμμα στο οποίο επισημαίνει πως ο άνδρας της θα εξακολουθήσει να ζει «μέσα από αυτόν».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ