Trending Now

9 πράγματα που μισώ στο Facebook

Αλήθεια τώρα; Είμαι η μόνη που παθαίνει κατάθλιψη από όλη αυτή τη δόση υποτιθέμενης ευτυχίας;

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
331943-687911.jpg

1. Υπερβολικά πολλή χαρά. Όλοι γελάμε, τρέχουμε ανέμελοι σε πράσινα λιβάδια (που πραγματικά δεν ξέρω που τα βρήκαμε), πηγαίνουμε εκδρομές κάθε τρεις και λίγο, τρώμε πληθωρικά (αλλά υγιεινά) πρωινά, που εννοείται πως φτιάχνουμε μόνοι μας κάθε μέρα, γενικώς είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από τη ζωή μας. Αλήθεια τώρα; Είμαι η μόνη που παθαίνει κατάθλιψη από όλη αυτή τη δόση υποτιθέμενης ευτυχίας;

2.Τα «ερωτευμένα» ζευγαράκια του Facebook. Μια κατηγορία από μόνοι τους. Γλωσσόφιλα σε γκρο πλαν, δεκάδες σχόλια κάτω από σιχαμερά προκλητικές φωτογραφίες του τύπου «αγαπούλα μου εσύ», «είσαι τα πάντα για εμένα», «δεν μπορώ να ζήσω μακριά σου» κλπ. Και να τα πάρε δώσε με αρκουδάκια που κρατάνε καρδούλες, stickers που αποδεικνύουν τον αδιαμφισβήτητα τιτανοτεράστιο έρωτα, υποσχέσεις που αν είσαι άνω των πέντε ετών είναι τουλάχιστον αστείες. Και σαν να μην έφταναν αυτά από μόνα τους, από δίπλα σιγοντάρουν και τα σχόλια των επίδοξων κουμπάρων: «είστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον», «ο έρωτας δεν κρύβεται». Ο έρωτας επίσης δεν έχει ανάγκη να πείσει όλο τον ντουνιά για την ύπαρξή του.

3.Τα spoilers. Σοβαρά τώρα αυτό το αστείο πρέπει να σταματήσει. Ειδικά σε εποχή που παίζεται το GOT δεν τολμάμε να ξεμυτίσουμε στον τοίχο (του Facebook). Χειρότερα όλων βέβαια αυτά τα ύπουλα που εμφανίζονται μεταμορφωμένα σε «5 συνταγές για μακαρόνια» ή «αυτό το απίστευτο περιστατικό μου έτυχε σήμερα στο λεωφορείο»...(τελίτσες, τελίτσες) και πατάς το read more και πέθανε ο Τύριον (όχι δεν ξέρω κάτι).

4. Οι μεγάλες αλήθειες της ζωής. «Μην γυρνας σε οτι σε πονεσε, γιατι θα σε σκοτωσει...», «Η γυναίκα  που θέλει το καλύτερο για εσένα, είναι ότι καλύτερο για εσένα», «Η γυναίκα μετά τα 40 είναι πιο επικίνδυνη..Επειδή είναι ακόμα νέα και όμορφη......Αλλά πλέον όχι χαζή....», «Όταν δεν σε σέβονται, καλύτερα να σε φοβούνται!». Μικρά μόνο παραδείγματα από σοφά αποφθέγματα που με κάνουν να αμφισβητώ τη νοημοσύνη του ανθρώπινου είδους.

5. Τίποτα βέβαια δεν με κάνει να αμφιβάλλω περισσότερο για τη νοημοσύνη μας από τις Mανούλες του Facebook.

6. Το φακέλωμα. Δεν μας ενοχλεί καθόλου ούτε το γεγονός πως εκχωρούμε τα δικαιώματα κάθε φωτογραφίας που ανεβάζουμε στο Facebook, (τι δεν το ήξερες; δες εδώ), ούτε ότι το όνομά και η φωτογραφία προφίλ μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφημιστικούς σκοπούς (ίδιο link, παράγραφος 9). Δηλαδή, υποθέτω ότι δεν μας ενοχλεί μιας και έχουμε συμφωνήσει σε αυτές τις τοσοδούλικες παραχωρήσεις ήδη από τη δημιουργία του λογαριασμού μας (θυμάσαι αχνά κάτι που λέγεται «όροι χρήσης» και που ποτέ κανείς δεν διαβάζει; Ε, αυτό.). Αλλά -συνεχίζω-  δεν μας ενοχλεί ούτε ότι ο καθένας εκεί έξω μπορεί να μάθει πολύ προσωπικά μας πράγματα, απλά με ένα scroll down; Δηλαδή κανένα σασπένς πια;

7. Οι πραγματικά άχρηστες πληροφορίες. Δεν θέλω να ξέρω τι έφαγες σήμερα, ούτε τι ώρα ξύπνησες, ούτε αν ο γάτος σου το έσκασε πάλι και γκάστρωσε τη γάτα της διπλανής. Εκτός αν είμαι η διπλανή. Ή πολύ κοντινός σου άνθρωπος, οπότε τα ξέρω ήδη. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το να πληροφορούμαι απλά ανοίγοντας το laptop μου ότι αποφάσισες να βάψεις τα νύχια σου ζαχαρί γιατί αυτό το "mood" έχεις σήμερα, είναι απλά...περίεργο.

8. Η εξής φράση: «Πρέπει να ακολουθείς την τάση της εποχής», διατυπωμένη από ανθρώπους που μόλις έχουν διαπιστώσει ότι ναι μεν έχω προφίλ στο Facebook, αλλά δεν ασχολούμαι καθόλου μαζί του. Παιδιά η «τάση της εποχής» είναι κάτι το σχετικό, όχι σοβαρό επιχείρημα. Υπήρξαν εποχές που όλοι γούσταραν να παρακολουθούν το «Καλημέρα ζωή», να φοράνε βάτες ή να τρώνε παγωμένο γιαούρτι με σοκολάτα. 

9. Αυτό. 


Υ.Γ. Πέρα από την πλάκα όμως, υπάρχουν και πιο σοβαρές πτυχές. Τεράστιο μέρος της ανθρωπότητας έχει επιτρέψει σε μια εφαρμογή να έχει πρόσβαση σε αυτό που μέχρι πριν λίγα χρόνια αποκαλούσαμε «ιδιωτικότητα». Πώς φανταζόμασταν ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε επιπτώσεις;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ