Κατοικιδια

Νέο γατάκι: Προετοιμασία & πρώτες μέρες της άφιξης

Φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι κατάλληλα για να υποδεχθείτε το νέο κατοικίδιο στον χώρο σας

32014-72458.jpg
A.V. Guest
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η κτηνίατρος Δρ Μαρία Λινού με ένα γατάκι στην αγκαλιά της

Nέο γατάκι: Πώς θα προετοιμαστούμε για την άφιξή του στο σπίτι - Η κτηνίατρος Δρ Μαρία Λινού μας δίνει όλες τις συμβουλές.

Ένα νέο γατάκι είναι μία σημαντική άφιξη στη ζωή του κηδεμόνα του, είναι όμως και μία σημαντική αλλαγή για το ίδιο. Το γατάκι θα πρέπει να έχει μείνει τουλάχιστον 8-12 εβδομάδες μαζί με την μητέρα του για να θηλάσει και να πάρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξή του. Φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι κατάλληλα για να υποδεχθείτε το νέο κατοικίδιο στο χώρο σας. Είναι σημαντικό τις πρώτες μέρες να έχετε ελεύθερο χρόνο, ώστε να μείνετε στο σπίτι μαζί του χωρίς επισκέπτες. 

Αρχικά, εφοδιαστείτε με τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να κάνετε αυτή τη μετάβαση πιο εύκολη για τη γάτα σας. Θα χρειαστείτε σίγουρα μία τσάντα ή ένα κλουβί μεταφοράς, μία λεκάνη με άμμο, καθώς και την τροφή που της έδινε ο προηγούμενος κηδεμόνας της. Θα χρειαστείτε ακόμα πολλά βασικά είδη για το νέο σας γατάκι, τα οποία θα κάνουν τις πρώτες μέρες διαμονής του πιο εύκολη.

Διαμορφώστε το χώρο σας ώστε να είναι ασφαλής για το γατάκι σας. Εξασφαλίστε ότι τα φάρμακα και τα καθαριστικά φυλάσσονται σε μέρος που δε μπορεί να τα φτάσει. Καλύψτε τις εστίες της κουζίνας όταν αυτές είναι ζεστές και κρατήστε κλειστό το καπάκι της λεκάνης, ώστε να αποφύγετε ατυχήματα.

Η κτηνίατρος Δρ Μαρία Λινού με ένα γατάκι στην αγκαλιά της

Οι γάτες έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και εύκολα μπορεί να προκληθεί διαταραχή στο στομάχι τους. Είναι προτιμότερο λοιπόν στην αρχή να ακολουθήσετε την ίδια διατροφή που έκανε και με τον προηγούμενο κηδεμόνα του. Σε περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε την τροφή του, προσπαθήστε να κάνετε την αλλαγή τροφής της γάτας σας αργά και σταδιακά. Είναι επίσης σημαντικό για το γατάκι σας να υιοθετήσει θετικές συνήθειες για το φαγητό με την κατάλληλη τροφή για την ηλικία του.

Τέλος, η γνωριμία με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή άλλα κατοικίδια είναι κρίσιμος παράγοντας για μία ομαλή μετάβαση, αφού σε περίπτωση που η πρώτη γνωριμία είναι αρνητική τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μακροχρόνια. Είναι καλό να γνωρίσει νέα άτομα ξεχωριστά με κάποια ανάπαυλα ανάμεσα στα διαφορετικά άτομα, ενώ η γνωριμία με άλλα κατοικίδια πρέπει να γίνεται σταδιακά. Δώστε χώρο και χρόνο στο νέο σας γατάκι και αφήστε τα υπόλοιπα κατοικίδια μόνο να το παρακολουθούν από μακριά για αρχή, μέχρι να συνηθίσουν τη νέα παρουσία στο χώρο τους. Μην ξεχάσετε να δημιουργήσετε μεμονωμένες ζώνες τροφής και ύπνου για όλα σας τα κατοικίδια.

Τέλος, φροντίστε να επικοινωνήσετε με την/τον κτηνίατρό σας για να ενημερωθείτε για την πρώτη κτηνιατρική εξέταση και το πλάνο φροντίδας της υγείας του.


Βιογραφικό της Δρ Μαρίας Λινού, DVM, PhD.
Απόφοιτος της Κτηνιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι κλινικός κτηνίατρος στο ιατρείο που διατηρεί στην Αθήνα για περισσότερα από 25 χρόνια, ενώ παράλληλα εργάζεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ως αρμόδια για τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και τη διάχυση της επιστήμης με έμφαση στα λοιμώδη νοσήματα ανθρώπων και ζώων.
Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας και Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ενιαίας Υγείας. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών φορέων και έχει διδακτικό και συγγραφικό επιστημονικό έργο.
Μέσα από την επιστημονική και επαγγελματική της κατάρτιση, τα ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται στην εφαρμογή των αρχών της Ενιαίας Υγείας στη Δημόσια Υγεία, στη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη των ασθενειών ζώων και ανθρώπων.
Περισσότερα στο προσωπικό της Instagram @vetlinou

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ