Visual Browsing

Σαν σήμερα, πριν από 4 χρόνια

Ουρές στις κλειστές τράπεζες το 2015
Ουρές στις κλειστές τράπεζες το 2015 © INTIMENEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Όταν ο Τσίπρας ανακοίνωνε το δημοψήφισμα κι ο Βενιζέλος έγραφε για απόπειρα πραξικοπήματος
  • A-
  • A+
0
Σαν σήμερα, πριν από 4 χρόνια. Όταν ο Τσίπρας ανακοίνωνε το δημοψήφισμα κι ο Βενιζέλος έγραφε για απόπειρα πραξικοπήματος

​Το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2015, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο οποίο ο ελληνικός λαός κλήθηκε να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25ης Ιουνίου της ίδιας χρονιάς και αποτελείται από δύο έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα».

Οι τράπεζες τίθενται σε τραπεζική αργία και οι ουρές που σχηματίζονται από το βράδυ της Παρασκευής στα ATM είναι ατέλειωτες.

Στις 2 τα ξημερώματα σήμερα, η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ υπενθύμισε με ανάρτησή της στο Facebook τι είχε γράψει την ίδια περίπου ώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος το 2015:

*Σαν σήμερα, τέτοια περίπου ώρα, το 2015.

Σχετικα
Ο Βενιζέλος σχολιάζει τις νέες εξελίξεις για τη Novartis (video)
Ο Βενιζέλος σχολιάζει τις νέες εξελίξεις για τη Novartis (video)

Σάββατο 27 Ιουνίου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση :

Η πολιτική απάτη μετεξελίσσεται τώρα σε πραξικόπημα που ευτελίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και απειλεί το ιστορικό της κεκτημένο.

Σχετικα
Όλα έτοιμα για τη λειτουργία δύο κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα
Όλα έτοιμα για τη λειτουργία δύο κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα

Αποδεικνύεται με τον πιο ωμό τρόπο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα / Καμμένου ποτέ δεν διαπραγματεύθηκε. Σπατάλησε έξι πολύτιμους μήνες, επιδείνωσε όλα τα μεγέθη της οικονομίας, αποδυνάμωσε την θέση της χώρας και την εξέθεσε σκόπιμα σε ακραίες απαιτήσεις των πιστωτών έχοντας στο μυαλό της εξαρχής την καταστρατήγηση της διαδικασίας του δημοψηφίσματος.

Τώρα, τρεις μόλις ημέρες πριν τη λήξη της παράτασης του προγράμματος, με τις τράπεζες σε οριακή κατάσταση να περιμένουν κάθε ημέρα τη βοήθεια του ELA, με τη χώρα υπό την άμεση απειλή ασύντακτης χρεοκοπίας , ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι απεκδύεται της ευθύνης του οργανώνοντας μια καρικατούρα δημοψηφίσματος κατά παράβαση του Συντάγματος.

Ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ δεν λογαριάζουν και δεν λυπούνται τίποτα. Ούτε τις θυσίες του λαού που θέλει η χώρα να μείνει στο ευρώ, ούτε την εθνική βλάβη που προκαλεί παίζοντας εν ου παικτοίς.

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, όταν το θέμα αυτό είναι ευθέως και πρωτίστως δημοσιονομικό, αντιβαίνει στο άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος.

Η εξ υφαρπαγής διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μοίρα της χώρας μέσα σε μια εβδομάδα με προδημοψηφισματική περίοδο μόλις πέντε ημερών συνιστά ωμή παραβίαση του σχετικού νόμου 4023/2011 που παραπέμπει ( άρθρο 21 ) στις προθεσμίες και τις διαδικασίες του εκλογικού νόμου. Μέσα σε πέντε ημέρες δεν διεξάγεται ο επιβαλλόμενος από το Σύνταγμα και το νόμο δημοκρατικός διάλογος.

Πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος στο οποίο ελπίζω ότι δεν θα συμπράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι επιπλέον καθηγητής του δημοσίου δικαίου και θεματοφύλακας της ιστορικής μνήμης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Επί της ουσίας πρόκειται για την αποθέωση του τυχοδιωκτισμού, της ανευθυνότητας και της κουτοπονηριάς. Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι θα εγκλωβίσει την αντιπολίτευση και το εκλογικό σώμα στο πλαστό ερώτημα ναι ή όχι στην σκληρή πρόταση της ΕΕ και του ΔΝΤ. Νομίζει επίσης ότι μπορεί να εξακολουθήσει να είναι πρωθυπουργός ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος !

Το πραγματικό ερώτημα είναι ναι ή όχι στην Ευρώπη και το ευρώ .

Και σε αυτό πρέπει να απαντήσει κάθε πολίτης.

Η απάντηση είναι ναι στην Ευρώπη και η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει την εθνική στρατηγική .

Το ζήτημα είναι ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση άξια του θεσμικού της ρόλου και με αίσθηση ευθύνης. Μια κυβέρνηση ικανή να μαζέψει τη ζημιά που έγινε τους πέντε τελευταίους μήνες και να διαπραγματευθεί άμεσα και αποτελεσματικά με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Συνεπώς το μόνο που μπορεί πλέον να κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα / Καμμένου είναι να παραιτηθεί. Το δημοψήφισμα που φαντάστηκε ο νοσηρός εγκέφαλος της κυβέρνησης οδηγεί εκ των πραγμάτων και σε επίσπευση των εκλογών. Στον ενδιάμεσο όμως χρόνο πρέπει να προστατευθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η υπόσταση της εθνικής οικονομίας.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5