Κοσμος

«Συγγνώμη» από τα Harrods για τις καταγγελόμενες σεξουαλικές επιθέσεις του Αλ Φαγέντ σε εργαζόμενες

Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας - Οι μαρτυρίες 20 γυναικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κτίριο του Harrods στο Λονδίνο
Τα Harrods για τις καταγγελίες περί σεξουαλικών επιθέσεων του Αλ Φαγέντ © EPA / MICHAEL STEPHENS

Τα Harrods για τις καταγγελίες περί σεξουαλικών επιθέσεων του Αλ Φαγέντ - Η απάντηση μετά τις μαρτυρίες πρώην εργαζομένων 

«Συγγνώμη» ζητούν τα Harrods του Λονδίνου σχετικά με τις καταγγελίες ότι ο πρώην ιδιοκτήτης τους, Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, βίασε και επιτέθηκε σεξουαλικά σε πολλές γυναίκες πρώην υπαλλήλους.

Ντοκιμαντέρ και podcast του BBC μετέδωσαν μαρτυρίες περισσότερων από 20 γυναικών πρώην υπαλλήλων που είπαν πως ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, που πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών, τις είχε κακοποιήσει σεξουαλικά, με τα περιστατικά να λαμβάνουν χώρα στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Σεν Τροπέ και το Αμπού Ντάμπι. Μία από τις γυναίκες που κατηγόρησε τον αλ Φαγέντ ότι τη βίασε όταν ήταν έφηβη τον χαρακτήρισε «τέρας»: «Καλλιεργούσε ενεργητικά τον φόβο».

Τι αναφέρουν τα Harrods μετά τις καταγγελίες πρώην υπαλλήλων κατά του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του BBC, που μεταδόθηκε χθες, Πέμπτη, τα Harrods δεν παρενέβησαν και συνέβαλαν ώστε να συγκαλυφθούν οι κατηγορίες για κακοποίηση όσο ο αλ Φαγέντ ήταν ιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος από το 1985 μέχρι το 2010. Όλες οι γυναίκες με τις οποίες μίλησε το BBC είπαν πως αισθάνθηκαν εκφοβισμό στον χώρο εργασίας τους.

«Είμαστε απολύτως συγκλονισμένοι από τους ισχυρισμούς για κακοποίηση που διαπράχθηκαν από τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ», ανέφεραν σε ανακοίνωση τα Harrods. «Αυτές ήταν ενέργειες ενός ατόμου που ήταν αποφασισμένος να καταχραστεί την εξουσία του. Αναγνωρίζουμε επίσης πως στη διάρκεια αυτής της περιόδου απογοητεύσαμε τους υπαλλήλους μας που έπεσαν θύματά του και γι' αυτό ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη», ανέφεραν τα Harrods, προσθέτοντας πως το πολυκατάστημα είναι σήμερα ένας «πολύ διαφορετικός οργανισμός» από εκείνον που ανήκε και ελεγχόταν από τον αλ Φαγέντ.

Αρκετοί οργανισμοί μέσων ενημέρωσης έχουν δημοσιοποιήσει ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος του αλ Φαγέντ κατά το παρελθόν, περιλαμβανομένου του Vanity Fair το 1995, του ITV το 1997 και του Channel 4 το 2017. Πολλές από τις γυναίκες αισθάνθηκαν ότι ήταν σε θέση να μιλήσουν δημόσια μόνο μετά τον θάνατό του πέρυσι. «Αφότου νέες πληροφορίες ήρθαν στο φως το 2023 σχετικά με σεξουαλική κακοποίηση κατά το παρελθόν από τον αλ Φαγέντ, ήταν προτεραιότητά μας να διευθετήσουμε τις απαιτήσεις με το ταχύτερο δυνατό τρόπο, αποφεύγοντας μακρές νομικές διαδικασίες για τις εμπλεκόμενες γυναίκες», ανέφεραν τα Harrods.

Το 2009, οι εισαγγελείς είχαν αποφασίσει να μην απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος του αλ Φαγέντ για σεξουαλική επίθεση σε μία 15χρονη στο κατάστημά του, λέγοντας πως δεν υπήρχε «ρεαλιστική προοπτική καταδίκης». Έδωσε εθελοντικά κατάθεση στην αστυνομία και αρνείτο πάντοτε τις κατηγορίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο άγνωστος διάλογος του νομπελίστα Ντόραν Ατζέμογλου με τους συμμαθητές του στο Λονδίνο
Ο άγνωστος διάλογος του νομπελίστα Ντάρον Ατζέμογλου με τους συμμαθητές του στο Λονδίνο

«Σε κάποια από τις συναντήσεις στο Λονδίνο, πώς όταν ο καθηγητής μας με επέπληξε δημόσια για το όνομά μου και μου επέβαλε το "Σουλεϊμάν" κανείς από εσάς δεν σηκώθηκε να με στηρίξει»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.