Wine & Spirits

12 κρασιά για το γιορτινό τραπέζι

Από τον wine expert Δημήτρη Σπυριδάκο

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12 κρασιά για το γιορτινό τραπέζι
Φωτογραφία: Artem Kniaz/ Unsplash

Ο wine expert Δημήτρης Σπυριδάκος μας δίνει τη λίστα με τις καλύτερες επιλογές κρασιών για τις μέρες των Χριστουγέννων

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τις γιορτές, τα οικογενειακά καλέσματα, τα στολισμένα σπίτια που μοσχοβολούν κανέλλα, μέλι και πορτοκάλι. Μπορεί φέτος στο εορταστικό τραπέζι τα πρόσωπα να είναι λιγότερα αλλά η επικοινωνία πιο ουσιαστική από ποτέ, με την ελπίδα ότι ο νέος χρόνος θα φέρει μια οριστική λύση στην εξίσωση της πανδημίας. Στο τραπέζι των Χριστουγέννων η προσοχή είναι στραμμένη στα ξεχωριστά πιάτα, τις ποικιλίες με τα εκλεκτά τυριά και τη γεμιστή γαλοπούλα. Ο εορταστικός οίνος δεν θα μπορούσε να λείπει, γι’ αυτό με τη βοήθεια του Δημήτρη Σπυριδάκου, wine expert σας παρουσιάζουμε μια αναλυτική λίστα ελληνικών κρασιών που στολίζουν το τραπέζι, συνδυάζονται τέλεια με τα εορταστικά πιάτα, ικανοποιούν όλες τις γευστικές απαιτήσεις και τα πορτοφόλια.

Δημήτρης Σπυριδάκος
Δημήτρης Σπυριδάκος

Λευκά
Το λευκό κρασί δίνει το παρόν σε κάθε γιορτινό τραπέζι και ταιριάζει όμορφα με σαλάτες, λευκά κρέατα και θαλασσινά. Τα λευκά κρασιά της πατρίδας μας έχουν γνωρίσει αλματώδη ποιοτική αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια και σταθερά ορισμένα από αυτά εντάσσονται στα καλύτερα λευκά κρασιά του κόσμου. Οι 3 επιλογές μας για το γιορτινό τραπέζι είναι:

tomi2019_1.jpg
Τομή Μαντινεία 2019, Κτήμα Τρουπής
Τομή Μαντινεία 2019, Κτήμα Τρουπής, 12%Vol, 9 €
Από το Κτήμα Τρουπή, είναι ένα εξαιρετικά αρωματικό Μοσχοφίλερο που θα σαγηνεύσει ακόμα και αυτούς που δεν πίνουν συχνά κρασί, με τα έντονα αρώματα γιασεμιού, αγιοκλήματος, αχλαδιού, λευκόσαρκου ροδάκινου και κίτρου, ενώ έχει ζωηρή οξύτητα και αναζωογονητικό τελείωμα. Πίνεται πολύ ευχάριστα ως απεριτίφ αλλά μπορεί να συνοδεύσει υπέροχα τις εορταστικές σαλάτες, φρούτα και κρέατα με λεμονάτες σάλτσες.

Κτήμα Γεροβασιλείου Λευκό 2020, 12,5%Vol, 13€
Στο ποτήρι μας συναντιούνται η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο, οι δύο λευκές ποικιλίες που έχουν κλέψει τις εντυπώσεις τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου έχει βρει τη χρυσή τομή ώστε να έχουμε ένα καλοδουλεμένο κρασί με σαγηνευτικά αρώματα τροπικών φρούτων και λουλουδιών, σε συνδυασμό με την πολύ όμορφη ορυκτότητα που προσφέρει το Ασύρτικο. Ένα κρασί με δροσιστική οξύτητα που θα ταιριάξει θαυμάσια με γιορτινές σαλάτες, λευκά κρέατα, θαλασσινά, ακόμα και με κατσικάκι στη γάστρα στο φούρνο.

Dum Vinum Sperum 2018, Κτήμα Σκούρα, 13,5%Vol, 28,5€
Ο οινοποιός Γιώργος Σκούρας έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο premium Chardonnay χρησιμοποιώντας όλες τις βουργουνδέζικες μεθόδους οινοποίησης. Ένα κρασί που προσφέρει δυνατές συγκινήσεις με τα αρώματα λευκόσαρκων και εξωτικών φρούτων και βανίλιας, το πλούσιο στόμα του, την τραγανή οξύτητα και τη μεγάλη σε διάρκεια επίγευση. Θα ταιριάξει θαυμάσια με λευκά κρέατα και ριζότι.


Ροζέ
Τα ροζέ κρασιά έχουν κερδίσει το δικό τους κοινό τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα. Είναι πολλές φορές η ευχάριστη αλλαγή ανάμεσα σε ελαφριά λευκά ή έντονα και τανικά κόκκινα και μπορούν να συνοδεύσουν υπέροχα τα γεύματά μας. Οι επιλογές μας για το εορταστικό τραπέζι είναι:

Ίαμα Ροζέ 2019, Κτήμα Βρυνιώτη, 12,5%Vol, 10€
Από τη Βόρεια Εύβοια, ένα εξαιρετικά αρωματικό ροζέ από τη πολύ σπάνια γηγενή ποικιλία Βραδιανό. Έχει έντονα αρώματα από κεράσι, φράουλα και καραμέλα βουτύρου πού θα γοητεύσουν και θα χαρίσουν χαμόγελα ευχαρίστησης και στους πιο απαιτητικούς πότες. Πίνεται πολύ ευχάριστα μόνο του αλλά θα ταιριάξει όμορφα και με νόστιμες γιορτινές πίτες και τάρτες, ζυμαρικά με σολομό και ποικιλίες αλλαντικών.

Κτήμα Άλφα Ροζέ 2019, 13,5%Vol, 17,5€
Από το Αμύνταιο και την ποικιλία Ξινόμαυρο μας έρχεται ένα από τα καλύτερα ροζέ κρασιά του ελληνικού αμπελώνα. Στη μύτη βρίσκουμε ένα πολύ όμορφο μπουκέτο κόκκινων και πυρηνόκαρπων φρούτων, καθώς και αρώματα ανθέων και φρεσκοτριμμένου άσπρου πιπεριού. Το σχεδόν γεμάτο αλλά ισορροπημένο στόμα με την τραγανή οξύτητα θα ταιριάξει ιδανικά με γαλοπούλα γεμιστή, κοκκινιστά κρέατα, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες αλλά και δροσερές πράσινες σαλάτες.


Αφρώδη
Οι αρωματικές και νόστιμες φυσαλίδες ταιριάζουν στη γιορτή και σας προτείνουμε:

Moscato d' Ifestia, Κτήμα Χατζηγεωργίου, 8,5%Vol, 10€
Από το νησί της Λήμνου, ένα ημιαφρώδες ημίγλυκο κρασί που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα πολύ γνωστά ιταλικά Moscato d'Asti. Στο ποτήρι μας έχουμε έντονα αρώματα από λουκούμι τριαντάφυλλο, φλούδα περγαμόντο και ώριμο ροδάκινο, κομψή γλυκύτητα και δροσιστική οξύτητα. Μπορείτε να το προσφέρετε ως απεριτίφ, ενώ θα ταιριάξει πολύ όμορφα με λευκά τυριά, φρούτα, φρουτοσαλάτες και γιορτινές τάρτες.

karanika_brut_prestige_1_1.jpg
Karanika Brut Cuvee Prestige 2016, Κτήμα Καρανίκα
Karanika Brut  Cuvee Prestige 2016, Κτήμα Καρανίκα, 13%Vol. 29€
Η φυσαλίδα στα καλύτερα της! Ένα γαστρονομικό διεθνούς κλάσης αφρώδες κρασί οινοποιημένο με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας, με έντονη οξύτητα, μπουκέτο βοτάνων και λευκών λουλουδιών και ατελείωτη επίγευση. Το κρασί του Πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν.

 


Κόκκινα
Κάθε εορταστικό τραπέζι έχει συνδυαστεί με ένα καλό κόκκινο κρασί και όχι άδικα. Ο συνδυασμός των αρωμάτων, της δομής και των τανινών του κόκκινου κρασιού βρίσκονται εκεί για να συνοδεύσουν και να απογειώσουν τα πληθωρικά κρεατικά και τις κόκκινες σάλτσες. Στην χώρα μας γίνονται πολλά και εξαιρετικά κόκκινα κρασιά, ενδεικτικά αυτές είναι κάποιες πολύ καλές επιλογές.

Ypsilon Αγιωργίτικο 2018, Παπαγιαννακόπουλος, 13,5%Vol, 9€
Το Αγιωργίτικο είναι μία πολύ αγαπημένη ελληνική κόκκινη ποικιλία και στο Ypsilon το Οινοποιείο Παπαγιαννακόπουλος μας προσφέρει ένα προσιτό, φρέσκο και δροσερό κρασί, με όμορφα αρώματα κόκκινων φρούτων, κυρίως κερασιού, φράουλας και κόκκινων φρούτων του δάσους. Θα ταιριάξει πολύ ωραία με μοσχαράκι κοκκινιστό, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες και κίτρινα τυριά.

ramnista-320x440_1.jpg
Ράμνιστα 2016, Κυρ Γιάννης
Ράμνιστα 2016, Κυρ Γιάννης, 13,7%Vol, 16,5€
Η Ράμνιστα είναι αδυναμία των απανταχού φίλων του Ξινόμαυρου Νάουσας και ένα καλοφτιαγμένο του είδους δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας. Ένα κρασί ράτσας, τανικό, γεμάτο, πολύπλοκο, φέρνει στο ποτήρι μας το terroir της Νάουσας και θα βρει το alter ego του απέναντι σε έντονα μαγειρεμένα κόκκινα κρέατα και κυνήγι.

 

Κοκκινόμυλος Merlot 2018, Κτήμα Τσέλεπου, 14%Vol, 28,5€
Ως τρίτη επιλογή βάζουμε στο ποτήρι μας τη διάσημη γαλλική ποικιλία Merlot που στην Τεγέα της Αρκαδίας έχει εγκλιματιστεί άριστα. Είναι ένα μεγάλο κόκκινο κρασί, με υπέροχα ζουμερά κόκκινα φρούτα, σπουδαία δομή και πολυπλοκότητα, που θα γοητεύσει από τον πιο αρχάριο μέχρι τον πιο μυημένο οινόφιλο. Ένα κρασί που μπορεί να σταθεί δίπλα ακόμα και σε έντονα κρεατοφαγικά πιάτα με βάση το μοσχάρι ή το κυνήγι και πραγματικά θα προσφέρει εξαιρετική απόλαυση.


Επιδόρπιος οίνος
Από ένα γιορτινό τραπέζι δύσκολα απουσιάζει το γλυκό. Εδώ λοιπόν έχει θέση το γλυκό κρασί που θα προσφέρει στο γεύμα σας μια υπέροχη γλυκιά επίγευση. Επιλέξαμε δύο διαφορετικά στιλ γλυκών κρασιών που θα ευχαριστήσουν όλα τα γούστα.

Samos Grand Cru, ΕΟΣ Σάμου, 15%Vol, 8,5€
Από επιλεγμένα ορεινά αμπέλια Άσπρο Μοσχάτο στη Σάμο ο τοπικός Συνεταιρισμός- υπόδειγμα μας προσφέρει ένα κρασί, με γλυκά αρώματα από άνθη, φλούδες μανταρινιού και ώριμο μήλο, ισορροπημένη οξύτητα και σχετικά ελαφριά γλυκιά επίγευση που δεν σε μπουκώνει. Πίνεται ευχάριστα μόνο του δροσερό (8-10°C), θα ταιριάξει όμως και πολύ όμορφα με γλυκά του κουταλιού ή για τους πιο τολμηρούς είτε με blue cheese είτε με ώριμα κίτρινα τυριά.

vinsanto_16_eton_1.jpg
Vinsanto 16, Οινοποιείο Χατζηδάκη
Vinsanto 16, Οινοποιείο Χατζηδάκη, 10%Vol, 38€
Στο μπουκάλι αυτού του γλυκού κρασιού της Σαντορίνης κρύβεται ένα κομμάτι της οινικής ιστορίας της χώρας και μας ταξιδεύει πίσω στο καλοκαίρι του 2004. Μετά από 16 χρόνια παραμονής σε δρύινα βαρέλια το Vinsanto 16 εντυπωσιάζει με το βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, τα πολύπλοκα αρώματα αποξηραμένων φρούτων, καραμέλας βουτύρου αλλά και ορυκτότητας. Ένα εξαιρετικό γλυκό κρασί με αναζωογονητική οξύτητα και πραγματικά πολύ μακρά επίγευση που θα ταιριάξει μοναδικά με γλυκά που έχουν βάση τη σοκολάτα.

*Ta πάντα για το ελληνικό κρασί καθώς και περισσότερες προτάσεις από τον Δημήτρη Σπυριδάκο στο The Winevert.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ