Γιατί τα κρασιά Γεροβασιλείου είναι από τα καλύτερα της χώρας;
Εκεί ψηλά στην Επανομή, πολλά συμβαίνουν…
Το Κτήμα Γεροβασιλείου παράγει μερικά από τα πιο αξιόλογα ελληνικά κρασιά
Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η Επανομή, ένας τόπος με πλούσια ιστορία και μακρά παράδοση στην αμπελουργία. Στις πλαγιές της εδώ και αιώνες σκαρφαλώνουν αμπέλια, μια που το μικροκλίμα της περιοχής δημιουργεί το κατάλληλο οικοσύστημα για την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου. Εδώ βρίσκονται τα αμπέλια και το σύγχρονο οινοποιείο του Κτήματος Γεροβασιλείου, ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.
Όσοι αγαπούν το κρασί, σίγουρα έχουν δοξάσει κάποια στιγμή στη ζωή τους μία από τις ετικέτες του Γεροβασιλείου. H Μαλαγουζιά Γεροβασιλείου θεωρείται μία από τις καλύτερες της χώρας, ενώ το Κτήμα Γεροβασιλείου Λευκό (Ασύρτικο- Μαλαγουζιά) είναι από τα δημοφιλέστερα κρασιά στην ελληνική αγορά. Καθόλου τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι τα κρασιά του κτήματος πετυχαίνουν κάθε χρόνο σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, ούτε ότι οι εξαγωγές αγγίζουν το 30% της ετήσιας παραγωγής και στέλνουν τα υπέροχα αυτά ελληνικά κρασιά έως την άλλη άκρη της Γης (τα κρασιά Γεροβασιλείου εξάγονται σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στη Βραζιλία, στην Αυστραλία ακόμα και στη Σιγκαπούρη).
Όλα όμως ξεκινούν από το αμπέλι. Η καλλιέργεια του αμπελώνα στην Επανομή γίνεται με φροντίδα, βαθειά γνώση, αγάπη, συνεχείς πειραματισμούς και φυσικά διαρκή μελέτη πάνω στις ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Για να φτιάξεις ένα πραγματικά καλό κρασί χρειάζεσαι τόσο την εμπειρία της παράδοσης, όσο και τη γνώση της τεχνολογίας. Το ένα δεν σημαίνει τίποτα χωρίς το άλλο. Αυτή είναι και η φιλοσοφία του Κτήματος Γεροβασιλείου και ο λόγος που βγάζει τόσο σπουδαία κρασιά: σε όλη τη διάρκεια της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης η παράδοση και η τεχνολογία βαδίζουν μαζί, χέρι-χέρι.
Είναι απολαυστικό να περπατάς ανάμεσα σε αυτά τα αμπέλια. Καθώς προχωρούν οι εποχές, η φύση αλλάζει και οι εργασίες του κτήματος την ακολουθούν. Σε άλλες, πιο ανέμελες εποχές, ο επισκέπτης είχε τη δυνατότητα όχι μόνο να περιηγηθεί στους αμπελώνες και στο οινοποιείο, αλλά και να θαυμάσει όλες τις όψεις της παγκόσμιας αμπελοοινικής ιστορίας στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου. Μέχρι να έρθει ξανά ο καιρός για οινικές επισκέψεις και νόστιμα ταξίδια, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε μια φιάλη Γεροβασιλείου και να χαρούμε αυτές τις γιορτές όσο περισσότερο μπορούμε, τσουγκρίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.
2 κρασιά για τις γιορτές
Κτήμα Γεροβασιλείου Ερυθρό
Παράγεται από τις ποικιλίες Syrah, Merlot και Λημνιό, ακολουθώντας την κλασική ερυθρή οινοποίηση. Η παλαίωσή του για ένα χρόνο σε γαλλικά δρύινα βαρέλια του χαρίζει ένα λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα και ένα σύνθετο μπουκέτο μπαχαρικών και ώριμων μαύρων φρούτων, όπως το δαμάσκηνο και το κεράσι. Στο στόμα, οι απαλές τανίνες εξισορροπούνται από την παρουσία του φρούτου, δημιουργώντας ένα καθόλα αρμονικό αποτέλεσμα. Εμφανίζει μακρά επίγευση με έντονο το στοιχείο των μπαχαρικών. Συνοδεύει υπέροχα πιάτα με χοιρινό, ψητά κόκκινα κρέατα, πουλερικά στον φούρνο, κυνήγι με έντονες κόκκινες σάλτσες και ώριμα τυριά. Σερβίρεται στους 16-18°C.
Κτήμα Γεροβασιλείου Λευκό
Αυτό το κρασί είναι δημιουργημένο από δύο εμβληματικές ελληνικές ποικιλίες: τη Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο. Στην όψη έχει λαμπερό, ξανθό χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες, ενώ στη μύτη βγάζει αρώματα εξωτικών φρούτων, νότες πιπεριάς, γιασεμιού, πορτοκαλιού, πεπονιού, βοτάνων και λεμονιού. Έχει πλούσια γεύση και μια μακρά «λεμονάτη» επίγευση. Ιδανικό για να συνοδεύσει θαλασσινά, ψάρια, λευκά κρέατα, ζυμαρικά, σαλάτες (στέκεται τέλεια δίπλα στη χωριάτικη σαλάτα), μεσογειακή και ασιατική κουζίνα. Σερβίρεται στους 8-10°C.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.