Wine & Spirits

Γιατί τα κρασιά Γεροβασιλείου είναι από τα καλύτερα της χώρας;

Εκεί ψηλά στην Επανομή, πολλά συμβαίνουν…

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρασιά του κτήματος Γεροβασιλείου

Το Κτήμα Γεροβασιλείου παράγει μερικά από τα πιο αξιόλογα ελληνικά κρασιά

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η Επανομή, ένας τόπος με πλούσια ιστορία και μακρά παράδοση στην αμπελουργία. Στις πλαγιές της εδώ και αιώνες σκαρφαλώνουν αμπέλια, μια που το μικροκλίμα της περιοχής δημιουργεί το κατάλληλο οικοσύστημα για την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου. Εδώ βρίσκονται τα αμπέλια και το σύγχρονο οινοποιείο του Κτήματος Γεροβασιλείου, ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.

Τα αμπελοτόπια του Κτήματος Γεροβασιλείου στην Επανομή
Τα αμπελοτόπια του Κτήματος Γεροβασιλείου στην Επανομή

Όσοι αγαπούν το κρασί, σίγουρα έχουν δοξάσει κάποια στιγμή στη ζωή τους μία από τις ετικέτες του Γεροβασιλείου. H Μαλαγουζιά Γεροβασιλείου θεωρείται μία από τις καλύτερες της χώρας, ενώ το Κτήμα Γεροβασιλείου Λευκό (Ασύρτικο- Μαλαγουζιά) είναι από τα δημοφιλέστερα κρασιά στην ελληνική αγορά. Καθόλου τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι τα κρασιά του κτήματος πετυχαίνουν κάθε χρόνο σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, ούτε ότι οι εξαγωγές αγγίζουν το 30% της ετήσιας παραγωγής και στέλνουν τα υπέροχα αυτά ελληνικά κρασιά έως την άλλη άκρη της Γης (τα κρασιά Γεροβασιλείου εξάγονται σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στη Βραζιλία, στην Αυστραλία ακόμα και στη Σιγκαπούρη).

Τα αμπελοτόπια του Κτήματος Γεροβασιλείου στην Επανομή

Όλα όμως ξεκινούν από το αμπέλι. Η καλλιέργεια του αμπελώνα στην Επανομή γίνεται με φροντίδα, βαθειά γνώση, αγάπη, συνεχείς πειραματισμούς και φυσικά διαρκή μελέτη πάνω στις ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Για να φτιάξεις ένα πραγματικά καλό κρασί χρειάζεσαι τόσο την εμπειρία της παράδοσης, όσο και τη γνώση της τεχνολογίας. Το ένα δεν σημαίνει τίποτα χωρίς το άλλο. Αυτή είναι και η φιλοσοφία του Κτήματος Γεροβασιλείου και ο λόγος που βγάζει τόσο σπουδαία κρασιά: σε όλη τη διάρκεια της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης η παράδοση και η τεχνολογία βαδίζουν μαζί, χέρι-χέρι.

Η συλλογή ανοιχτηριών στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου
Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα του Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, υπάρχει και μια σημαντική συλλογή με αναφορά στην ιστορία του ανοιχτηριού

Είναι απολαυστικό να περπατάς ανάμεσα σε αυτά τα αμπέλια. Καθώς προχωρούν οι εποχές, η φύση αλλάζει και οι εργασίες του κτήματος την ακολουθούν. Σε άλλες, πιο ανέμελες εποχές, ο επισκέπτης είχε τη δυνατότητα όχι μόνο να περιηγηθεί στους αμπελώνες και στο οινοποιείο, αλλά και να θαυμάσει όλες τις όψεις της παγκόσμιας αμπελοοινικής ιστορίας στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου. Μέχρι να έρθει ξανά ο καιρός για οινικές επισκέψεις και νόστιμα ταξίδια, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε μια φιάλη Γεροβασιλείου και να χαρούμε αυτές τις γιορτές όσο περισσότερο μπορούμε, τσουγκρίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

2 κρασιά για τις γιορτές

Κτήμα Γεροβασιλείου Ερυθρό
Κτήμα Γεροβασιλείου Ερυθρό
Κτήμα Γεροβασιλείου Ερυθρό
Παράγεται από τις ποικιλίες Syrah, Merlot και Λημνιό, ακολουθώντας την κλασική ερυθρή οινοποίηση. Η παλαίωσή του για ένα χρόνο σε γαλλικά δρύινα βαρέλια του χαρίζει ένα λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα και ένα σύνθετο μπουκέτο μπαχαρικών και ώριμων μαύρων φρούτων, όπως το δαμάσκηνο και το κεράσι. Στο στόμα, οι απαλές τανίνες εξισορροπούνται από την παρουσία του φρούτου, δημιουργώντας ένα καθόλα αρμονικό αποτέλεσμα. Εμφανίζει μακρά επίγευση με έντονο το στοιχείο των μπαχαρικών. Συνοδεύει υπέροχα πιάτα με χοιρινό, ψητά κόκκινα κρέατα, πουλερικά στον φούρνο, κυνήγι με έντονες κόκκινες σάλτσες και ώριμα τυριά. Σερβίρεται στους 16-18°C.

Κτήμα Γεροβασιλείου Λευκό
Κτήμα Γεροβασιλείου Λευκό
Κτήμα Γεροβασιλείου Λευκό
Αυτό το κρασί είναι δημιουργημένο από δύο εμβληματικές ελληνικές ποικιλίες: τη Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο. Στην όψη έχει λαμπερό, ξανθό χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες, ενώ στη μύτη βγάζει αρώματα εξωτικών φρούτων, νότες πιπεριάς, γιασεμιού, πορτοκαλιού, πεπονιού, βοτάνων και λεμονιού. Έχει πλούσια γεύση και μια μακρά «λεμονάτη» επίγευση. Ιδανικό για να συνοδεύσει θαλασσινά, ψάρια, λευκά κρέατα, ζυμαρικά, σαλάτες (στέκεται τέλεια δίπλα στη χωριάτικη σαλάτα), μεσογειακή και ασιατική κουζίνα. Σερβίρεται στους 8-10°C.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ